Maandag 16/05/2022

Vergelijkende test

De vijf smartphone-vlaggenschepen van het moment

Kracht? Camera? Design? Scherm? We wikken en wegen de criteria voor een aantal paradepaardjes van de grote smartphonefabrikanten. Beeld kos
Kracht? Camera? Design? Scherm? We wikken en wegen de criteria voor een aantal paradepaardjes van de grote smartphonefabrikanten.Beeld kos

Als u 400 tot 1.000 euro wilt neertellen voor een écht deftige smartphone, kan die maar best krachtig, mooi en gebruiksvriendelijk zijn, en zo goed mogelijk bij uw verwachtingen passen. Daarom liepen we een tijdje met het zogeheten 'vlaggenschipmodel' van de vijf grootste fabrikanten voor u op zak. Welke is echt op uw maat gesneden?

Ronald Meeus

Samsung, Apple, Lenovo/Motorola, Huawei, LG Electronics: dat is op dit moment, in aflopende volgorde, de topvijf van de best boerende smartphonefabrikanten op de wereld. Ze hebben allemaal een breed gamma aan toestellen op de markt, voor ieders beurs en wensen, maar dat aanbod eindigt steevast in het topmodel, het zogeheten vlaggenschip. Met het mooiste scherm, de snelste processor, de flatterendste camera's, de beste 'specs', kortom, die de fabrikant op dit moment kan leveren in één toestel.

Een besturingsinterface waar u snel uw weg in vindt. Een batterij die u niet te snel in de kou laat staan. En misschien ook wel een algehele kwaliteit die het prijskaartje rechtvaardigt. We hadden ze elk van de vijf een tijdje op zak.

We hebben ieder toestel een sterrenscore toebedeeld, maar maak daar niet uw enige indicatie van om de aanschaf van een apparaat te overwegen: belangrijker zijn soms de kleine nuances die de fabrikanten hebben gelegd in specificaties en functionaliteiten, en uw eigen gebruikersprofiel, waarmee we zo veel mogelijk rekening hebben gehouden in dit overzicht door bij ieder toestel een ideale gebruiker te verzinnen.

Samsung Galaxy S6 Edge: pronken maar!

Wat pure specificaties betreft, is Samsung gewoon niet bij te houden. Dat bewees de Zuid-Koreaanse reus nog maar eens met de Galaxy S6 Edge, die de andere fabrikanten uit dit rijtje op bijna ieder gebied achter zich laat. Hij demarreert in de eerste plaats zwaar op gebied van kracht, met een achtkernige processor die alles vloet doet draaien, zelfs voor gebruikers die veel multitasken, een 16-megapixelcamera, en een scherm dat met zijn 2.560 op 1.440 pixels een stuk boven dat van de meeste concurrenten uittorent.

Waarom een scherm dat meer pixels torst dan de gewoonlijke HD-beeldstandaard, zegt u? Omdat foto's, een van de belangrijkste vormen van content die vandaag op een smartphone worden opgeslagen, niet echt rekening houden met de heersende standaarden voor videobeeld: hoe beter de camera - en die is dus uitstekend -, hoe meer pixels een beeld kan dragen, klaar. Er valt nog wel te discussiëren over het nut van zo'n beelscherpte op een scherm dat nauwelijks meer dan 5 inch is, maar de extra resolutie is ook weer niet overdadig.

Samsung Galaxy S6 Edge

Kracht

De Galaxy S6 Edge heeft zonder enige twijfel het beste scherm van alle toestellen uit dit rijtje, maar dat heeft het toestel niet te danken aan die schermresolutie: het verschil zit hem eerder in de amoled-schermtechnologie, die de basis van het lcd-scherm - vloeibare kristallen - een heel eind verbetert, en in de toekomst ook een nieuwe standaard lijkt te worden in de productie van televisietoestellen.

Waarom het aan de zijden moet afhellen is ons nog steeds een raadsel: het geeft een apart effect, maar een echte meerwaarde geeft het niet; vergelijk het met opzichtige velgen of een spoiler op een nieuwe auto.

Een vaak gehoorde kritiek is dat het duurste toestel afklokt op 128 gigabyte aan intern geheugen, dat bovendien niet langer uitbreidbaar is met een Micro SD-slot, maar het wordt inderdaad gewoon tijd dat fabrikanten gebruikers naar het 'cloud'-tijdperk loodsen in plaats van het te ontmoedigen. Samsungs omarming van de poepeenvoudige Google Drive-dienst helpt de weerspannigen verder op weg naar die onafwendbare toekomst. Qua batterijduur torst het ding niet de spectaculaire autonomie van de Samsung Galaxy Note 4, maar het houdt u niettemin een volle (werk-)dag in gang.

Voor: de 'show-offs'. De pronkers. Zij die willen uitpakken met dingen dat ze uit hun broek- of vestzak halen.

Prijs: Van € 750 tot iets meer dan € 1.000 voor het topmodel met 128 gigabyte aan intern geheugen. Bij dat laatste zijn er echter heel wat retailers die hun eigen marges pijn doen om het prijspunt onder de duizend te trekken.

null Beeld Samsung
Beeld Samsung

Apple iPhone 6 Plus: terug vooraan het peloton

De afgelopen najaar gelanceerde iPhone 6, waarvan de grotere 6 Plus het duurdere maar ook krachtigere model is, werd al snel de iPhone die iPhonegebruikers weer fier liet worden op hun mobiele toestel en ecosysteem.

Technisch blijft het, in vergelijking met de andere toestellen hier, nog steeds in het peloton hangen. Het Full HD-scherm is allang niets buitensporigs meer, en de IPS-schermtechnologie die Apple erin gebruikt zit ook al in andere prominente smartphones. Met zijn tweekernige processor ('qual-Core' in het techie-boeventaaltje) bengelt hij zelfs ver achteraan, zeker nu 'quad-core' meer en meer de standaard wordt en er zelfs al naar 'octa-core' wordt gemigreerd. En dan is er die schriele 8-megapixelcamera, die weliswaar profiteert van verbeterde optische cameratechnologie maar ook daarin het onderspit delft van de betere concurrenten.

De batterijduur? Zelfde liedje: de autonomie van de ingebouwde batterij is fors verbeterd ten opzichte van de iPhone 5-familie en maakt duidelijk dat het iPhone-versus-de rest-oorlogje op dat gebied voorbij is. Maar meer dan een (intensieve) werkdag autonomie hoeft u niet te verwachten.

iPhone 6 Plus

Kracht

Wat valt er dan wèl te zeggen voor de iPhone 6, vraagt u? Ten eerste is er het design van het toestel, waarin Apple wèl een rasse schrede vooruit (of tenminste in een eigen richting) zet. Zeker het Plus-model is een toonbeeld van schoonheid, hanteerbaarheid en tactiele verwennerij. En die focus op design trekt zich ook door naar de kwaliteit van de software, die de hiërarchische hinkstapsprongen van de verschillende Androidversies ver achter zich laat en met iedere iOS-versie een merkelijke verbetering qua functionaliteit inhoudt.

Voor: Wie blijft zweren bij Apple, heeft met de iPhone 6 Plus een toestel in handen waarvoor hij/zij geen rode koontjes meer hoeft te hebben.

Prijs: Richtprijzen gaan van € 700 tot € 1.000. Heel wat retailers hakken een stuk in hun marge, maar niet diep: u vindt toestellen die maximum 50 euro goedkoper zijn.

null Beeld Apple
Beeld Apple

Motorola Moto X: voor Android-hobbyisten

De Chinese gigant Lenovo duikt in het westen van de wereld op de smartphonemarkt via zijn twee jaar geleden ingekochte Motorola-merk, en is goed bezig om het getaande blazoen van die Amerikaanse smartphonepionier weer wat op te poetsen.

Met de Moto X, bijvoorbeeld, een toestel dat 'spec'-gewijs zijn mannetje staat met een hd-scherm met amoled-technologie, een ordentelijke batterij-autonomie, een 13-megapixelcamera en een snelle quad-core-processor met een al even stevige grafische chip. Niet kwaad voor een toestel dat een winkelprijs ten zuiden van 500 euro heeft.

Motorola Moto X

Kracht

Recht uit de doos valt vooral het nogal oubollige design van het basistoestel op, dat eerder de lijn van de goedkopere smartphones in het multimediarek dan dat van de 'flagships' volgt. Dat geldt ook voor de 'leather edition', die een niet al te opvallend lederen achterkant heeft. Maar Motorola heeft gekozen voor optimale uitbreiding en personalisatie door middel van zijn 'Moto Maker'-concept, waarmee gebruikers zowel cosmetische als functionele extra's aan het toestel kunnen toevoegen.

null Beeld Motorola
Beeld Motorola

Bovendien zijn er aan de schoonheid van de interface van het ding behoorlijk weinig kosten. Net als de toestellen van de Taiwanese fabrikant HTC is de Moto X een feest voor 'pure' Android-gebruikers, die zweren bij Googles besturingssysteem en gewoon op zoek zijn naar een apparaat dat Android Lollipop, de recentste versie van het systeem, zo mooi en kleurentrouw mogelijk èn in zijn onversneden vorm schraagt.

Wat de hïerarchie van apps en functies betreft, draagt die bij heel wat gebruikers - terecht - de voorkeur van de soms overgemodificeerde Androidversies die door andere prominente fabrikanten wordt gehanteerd.

Voor: Wie zo'n freak voor het Android-besturingssysteem is dat het neigt naar een hobby.

Prijs: Vanaf € 350. Retailers, zowel on- als offline, hanteren deftige kortingen.

Huawei Ascend P8: prijs-stijl-kwaliteitsverhouding

Een smartphonemerk dat de afgelopen jaren heftig in de sprint is gegaan is het Chinese Huawei, dat ook met zijn model van dit jaar niet teleurstelt.

De Ascend P8 (al gokken we dat het 'Ascend'-submerk niet zo'n lang leven meer beschoren is - iedereen refereert gewoon aan het toestel als de 'Huawei P8') komt in een full-option- en een 'Lite'-versie, die toch zo'n 200 euro van elkaar verschillen in winkelprijs, maar waarvan het lichtere model geen enorme achterstand vertoont tegenover het absolute vlaggenschip. De P8 Lite heeft bijvoorbeeld een 720p-scherm in plaats van het Full HD-scherm van de P8, en dat is dan nog het grootste manco.

Voor de rest is de camera met zijn 13 megapixel hetzelfde bij beide toestellen, en staat zowel de camera-app als de supersnelle focus op beide apparaten gemonteerd (de selfiecamera van de P8 heeft een 8-megapixelsensor tegen de 5 megapixel van de Lite, maar gebruikt de doelgroep daar niet nog steeds spiegels voor?).

De batterij gaat een ordentelijk dagje mee, en in de aparte 'power saving mode' kan het gebruik in noodgevallen nog een fors eind worden gerekt. De P8, in zijn beide iteraties, scoort vooral door zijn prijs: qua specificaties hebben beide versies geen enorme sprong genomen ten opzichte van de P7 vorig jaar, maar die zat dan weer voluit in de kop van het peloton.

Voor: Wie een stijlvol toestel zoekt, dat mee is met de hedendaagse specificaties, en veel aandacht heeft voor de verhouding prijs-design-kwaliteit.

Prijs: Richtprijs is € 250 voor de Lite en € 500 voor het basismodel.

undefined

Huawei Ascend P8

Kracht

null Beeld Huawei
Beeld Huawei

LG Electronics G4: droom voor Instagrammers

En dan is er de absolute verrassing uit het rijtje. De underdog die door velen onterecht links wordt gelaten. Het vlaggenschip van een fabrikant die aan de staart van de wereldwijde topvijf zit, en door het brede publiek eerder wordt geassocieerd met perifere fabrikanten als HTC en Microsoft. Maar vergis je niet in de G4 van het Zuid-Koreaanse LG Electronics: het is een stijlvol beestje, dat zowel qua prijs als qua kracht ergens halfweg zit, maar op een paar gebieden een absolute uitblinker is.

LG G4

Kracht

Een daarvan is het scherm, dat net een eindje minder het oog streelt dan dat van de Samsung Galaxy S6, maar met zijn eveneens bovenmatige 2.560 x 1.440-pixelresolutie weinig moet onderdoen - het enige verschil zit hem in de schermtechnologie, die toch een beetje het onderspit moet delven ten opzichte van het superieure amoled-paneel van de erfconcurrent. Een andere opsteker is het vederlichte design en de charmante, bestikte lederen achterkant van de tegenwoordig blijkbaar meer en meer onmisbare 'Leather Edition'.

null Beeld LG Electronics
Beeld LG Electronics

En dan is er de feature die zijn eigen paragraaf verdient: de onwaarschijnlijke, superieure camera, die met zijn 16-megapixelsensor al aan de bovenzijde van dit vijftal zit, en verder het verschil maakt met zijn puur optische cameratechnologie en zijn lasergestuurde focus. Bovendien doet LG Electronics softwarematig nog een extra sprintje, met een bijzonder makkelijk te gebruiken app die de presentatie van het beeld op uw 'zoeker' meteen aanpast aan de lichtsterkte, en u ook op weg helpt wat de 'gulden snede' van uw beelden betreft.

Voor: Het Instagram-volkje: zij die online communiceren, en hun vrienden proberen te verstommen, met beeld.

Prijs: Richtprijs van 650 euro, met bij sommige verkopers lichte deviaties naar onderen. Er is een lichte G4c-versie, die liefst 400 euro goedkoper is maar dat prijsverschil ook meer dan rechtvaardigt in zijn specificaties en functies.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234