Maandag 26/09/2022

Mens-en maatschappij

Deze acht signalen geven aan dat het tijd is om een vriendschap te verbreken

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Mensen zijn sociale wezens: we hebben anderen nodig om ons leven zin te geven. Kunnen rekenen op een stel goede vrienden, is voor ons dan ook erg belangrijk. Jammer genoeg blijken niet alle vriendschapsbanden even goed voor ons te zijn. Deze acht tekenen geven aan dat je je in een 'toxische vriendschap' bevindt.

Hanne Vlogaert

Je laten omringen door een aantal hechte vrienden is voor ons van levensbelang. "Het leven heeft voor ons pas zin wanneer ook andere mensen plezier aan ons leven beleven", zegt filosoof Bas Haring aan EOS. "Buitenbeentjes voelen zich niet alleen eenzaam, ze vinden het leven ook een stuk minder waardevol." Een tienjarige Australische studie toonde zelfs aan dat mensen met een stabiele vriendengroep tot 22 procent langer leven. Onderzoekers aan de universiteit van Harvard ontdekten dan weer dat vrienden die binnen een straal van één kilometer van elkaar wonen, hun geluksgevoel aan elkaar kunnen doorgeven.

Toch is ook bij het smeden van vriendschappen enige waakzaamheid vereist, want lang niet alle 'amicale' relaties blijken even bevorderlijk voor de mentale gezondheid. "Sommige vrienden stellen je geduld - en je zenuwen - danig op de proef, vreten de energie uit je lijf en halen je mentale gezondheid letterlijk onderuit", zegt Irene S. Levine, psychologe en auteur van 'Best Friends Forever'.

Veel mensen hebben evenwel niet door hoe slecht sommige zogenaamde 'vrienden' voor hen zijn, en houden bijgevolg veel te lang vast aan relaties die ze in principe beter zouden dumpen. "Bovendien ligt er nog steeds een groot taboe op het verbreken van vriendschappen", zegt Levine.

Toch is het soms de enige oplossing. Herken je in onderstaande opsomming iets te veel eigenschappen van je vriend of vriendin? Dan zou het wel eens tijd kunnen zijn om de bruggen tussen jullie beiden voorgoed te verbranden.

1. Hij/zij heeft je voor absoluut alles nodig in het leven

In eerste instantie lijkt het natuurlijk volstrekt normaal dat je er bent voor je vrienden. Wanneer hun 'behoeftigheid' echter disproportionele verhoudingen aanneemt, is dat niet alleen mentaal enorm vermoeiend, het legt ook flink beslag op je tijdschema.

"Vooral vrouwen zoeken regelmatig emotionele steun bij hun vrienden", zegt Levine. "Daar is op zich niets mis mee, maar wanneer iemand bij jou ten rade komt voor de kleinste futiliteit of minieme beslissingen in zijn leven, wordt het toch gevaarlijk."

2. Je ziet hem of haar eigenlijk liever niet

Wanneer je nooit zin hebt om met iemand af te spreken is dat geen goed teken. Maar wanneer een gevoel van algehele opluchting steevast de kop opsteekt wanneer vriend of vriendin lief verstek laat gaan, is het misschien toch een goed idee de vriendschap op te geven.

"Houd in het achterhoofd dat vriendschappen, vrijwillige relaties zijn", zegt psychologe Laura Sapadin. "Niemand verplicht je ertoe zijn of haar vriend te worden, laat staan te blijven."

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

3. Jullie maken voortdurend ruzie

Wanneer er tussen twee 'vrienden' voortdurend een haar in de boter zit, kan dat betekenen dat twee mensen niet bij elkaar passen, of dat één van de twee de vriendschap niet naar behoren waardeert.

"Het gaat hier niet alleen om kleine strubbelingen of discussies, ook wanneer er één iemand de relatie duidelijk probeert te domineren, door bijvoorbeeld altijd alles naar zijn hand te willen zetten, zonder daarbij rekening te houden met de andere persoon, kan dat een grondige reden voor argwaan zijn." Wanneer het contact altijd van één kant lijkt te komen, is dat niet bevorderlijk voor de relatie.

4. Jullie levens liggen té ver uit elkaar

Goede vrienden stemmen niet noodzakelijkerwijs in alles met elkaar overeen, maar er moeten toch genoeg gemeenschappelijke gronden zijn om contact te maken en gewoon plezier te hebben. Omdat mensen in loop van hun leven veranderen, kunnen ook vriendschappen daar onder te lijden krijgen.

Een écht goede relatie kenmerkt zich dan weer net door het feit dat tijd en afstand niet deren. "Hoe lang het ook geleden is dat je elkaar gezien of gesproken hebt, je kan de draad altijd naadloos weer oppikken. Het contact zal nooit onaangenaam of geforceerd aanvoelen", zegt Levine. Wringt er toch iets, dan is dat misschien teken dat jullie wegen zich ze ver van elkaar verwijderd hebben. "Als er geen emotionele of geestelijke connectie meer is, kan je die ook niet afdwingen."

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

5. Jullie relatie is een emotionele rollercoaster

Net als een liefdesrelatie kan een vriendschap soms aanvoelen als een emotionele rollercoaster. Wanneer er voortdurend gewisseld wordt tussen grote hoogtes en diepe dalen, kan dat een duidelijke rode vlag opleveren.

"De onvoorspelbaarheid van dat soort situaties kan zijn tol gaan eisen", zegt Levine. Niet weten wat je kan verwachten van een persoon die je normaliter blindelings zou moeten vertrouwen, kan behoorlijk wat angst en nervositeit met zich meebrengen. Zelfs een depressie is dan niet uitgesloten.

6. Symptomen van 'ziekte' steken de kop op

Een ongezonde vriendschapsrelatie kan ook heel wat lichamelijke klachten opleveren.

"Wanneer je last krijgt van hoofdpijn of maagkrampen vlak voor of nadat je met je vriend of vriendin hebt afgesproken, zou er wel eens sprake kunnen zijn van een toxische relatie", waarschuwt Levine.

7. Hij / zij ziet de eigen tekortkomingen niet

Sommige mensen staan niet open voor suggestie en al helemaal niet voor een stukje zelfkritiek.

"Wanneer je vriend of vriendin bij het aankaarten van problemen prompt tegenwerpt dat je 'gewoonweg veel te gevoelig bent', is dat een teken dat hij of zij zich niet in jouw situatie kan of wil inleven", zegt Levine.

Een echte vriend zou nochtans toch met een zekere openheid van geest gezegend moeten zijn, en zou bereid moeten zijn eventuele relationele problemen te onderkennen en - indien nodig - aan te pakken.

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

8. Hij / zij beschaamt je vertrouwen

Vrienden zijn er om geheimen mee te delen. Vooral vrouwen lijken in dat opzicht bijzonder hard gesteld op hechte vriendschapsbanden: ze delen een groot deel van hun leven met hun naasten, maar die ongebreidelde informatiestroom komt ook met een voorwaarde: grote loyaliteit en trouw zijn van cruciaal belang.

"Wanneer iemand, om wat voor reden dan ook, je vertrouwen beschaamt, kan dat een complete dealbreaker zijn", zegt Levine. Aan vrienden die je niet kan vertrouwen, heb je immers maar weinig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234