Zondag 26/06/2022

Epische blunders

Dit zijn de pijnlijkste techvoorspellingen aller tijden

Steve Jobs in 2009 Beeld AFP
Steve Jobs in 2009Beeld AFP

Ja, natuurlijk mag je ex-Microsoft-topman Bill Gates visionair noemen, zoals wij gisteren deden toen we enkele rake techvoorspellingen van hem op een rij zetten. Wat niet wil zeggen dat hij en zijn collega's nog nooit een kemel hebben geschoten. De meest 'facepalm'-waardige exemplaren zetten we hier voor u op een rij.

Stefan Grommen

1. "Two years from now, spam will be solved" (Bill Gates, 2004)

Ach ja, laten we maar ineens van wal steken met Bill Gates himself. Die beweerde op het World Economic Forum van 2004 dat spam stervende was. Binnen twee jaar zou het probleem van de baan zijn. Valt dat even tegen. We zijn ruim tien jaar later en die storende e-mails maken nog altijd zeker tweederde (!) uit van het totale mailverkeer. Niet dat we hier de ambitie hebben om voorspellingen te doen, maar het ziet ernaar uit dat die etterbuil van het internet niet op korte termijn doorprikt zal worden.

Gates wordt trouwens vaak nog een ander beschamend citaat aangewreven, namelijk dat "niemand ooit meer dan 637KB geheugen zal nodig hebben voor een personal computer". Maar dat heeft hij zelf al zo vaak ontkend dat we het hier hooguit terzijde kunnen vermelden

Bill Gates. Beeld AFP
Bill Gates.Beeld AFP

2. "The subscription model of buying music is bankrupt" (Steve Jobs, 2003)

U daar, Apple-freak, hoorden we u lachen met Bill Gates? Steve Jobs kon er anders ook wat van. Hij serveerde in een interview met Rolling Stone-magazine het abonneemodel voor muziek compleet af. De quote gaat zelfs nog bijzonder sappig verder: "Je zou de Wederkomst van Jezus in een abonnementsformule kunnen gieten en het zou nog geen succes hebben."

Vandaag heeft alleen al muziekstreamingdienst Spotify maar liefst 15 miljoen betalende abonnees. En o ja, lanceerde Apple tien jaar na de quote Jobs niet zelf iTunes Radio? Er zijn al langer geruchten dat het bedrijf die dienst echt gaat uitbouwen tot een Spotify-killer. Tenzij die de onwaarschijnlijke naam 'Bankrupt' meekrijgt, is dat het beste bewijs dat Steve Jobs in 2003 mis was.

Steve Jobs in 2010. Beeld AP
Steve Jobs in 2010.Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

3. "Everyone's always asking me when Apple will come out with a cell phone. My answer is: 'Probably never'" (New York Times-columnist David Pogue, 2006)

Over Apple gesproken: met de scheve prognoses over dat bedrijf kan je de straat plaveien. Deze van de befaamde techcolumnist David Pogue kan wel tellen. In de New York Times schreef hij in 2006 dat Apple 'waarschijnlijk nooit' een mobiele telefoon zou uitbrengen. Amper een jaar later lanceerde het de iPhone.

Sorry, David, je mag je ogen even sluiten, maar nu gaan we even kijken naar wat de iPhone Apple vandaag nog oplevert. In de eerste helft van boekjaar 2015 draaide de techreus een totale omzet van meer dan 132 miljard dollar. 91 miljard dollar daarvan is enkel en alleen afkomstig van de iPhone. Bijna 70 procent van Apple ís vandaag de iPhone.

4. "I'd shut [Apple] down and give the money back to the shareholders" (Dell-topman Michael Dell, 1997)

In de jaren 90 ging het niet te best met Apple, wat deze quote van Michael Dell helemaal verklaart. Pas toen Steve Jobs er in 1997 terug aan het roer kwam, werd de ommekeer ingezet. Dell legde een paar jaar geleden uit dat hij destijds niet op de vraag wilde antwoorden omdat hij als Dell-CEO geen advies wilde geven aan concurrent Apple. Toen de interviewer aandrong, kwam bovenstaande boutade eruit.

Ook bij Microsoft werd er trouwens hoofdschuddend gekeken naar het noodlijdende Apple. Ook in 1997 hield toenmalig Microsoft-CTO Nathan Myhrvold het op een droge: "Apple is already dead."

Niet dus.

Michael Dell. Beeld EPA
Michael Dell.Beeld EPA

5. "I predict the internet will soon go spectacularly supernova and in 1996 catastrophically collapse" (3Com-oprichter Robert Metcalfe, 1995)

Robert Metcalfe, een van de vaders van Ethernet, voorspelde in de vroege jaren van het internet het snelle en explosieve einde van het web, een jaar later. Hoeveel belang Metcalfe ook heeft gehad voor het internet, deze frase hoort daar niet bij.

Metcalfe had beloofd "zijn woorden weer te zullen opeten" als het internet toch niet zou instorten. Tijdens een keynote op de World Wide Web Conference in 1997 kreeg hij een reusachtige cake voorgeschoteld met in het glazuur zijn column van een jaar eerder erop. Het publiek vond dat al te makkelijk en protesteerde. Daarop scheurde hij zijn gedrukte column uit het magazine InfoWorld, stopte die in een blender met wat vloeistof, en at vervolgens de brij op. Dat kan toch tellen als boetedoening.

Robert Metcalfe Beeld University of Texas
Robert MetcalfeBeeld University of Texas
Ken Olson. Beeld youtube
Ken Olson.Beeld youtube

6. "There is no reason anyone would want a computer in their home" (Ken Olson, voorzitter Digital Equipment Corp, 1977)

Ironisch genoeg stond Ken Olson van Digital Equipment (dat vele jaren later via Compaq bij HP belandde) op een conferentie van de World Future Society in Boston toen hij deze gênante voorspelling ten berde bracht. De geweldige boom van de pc-markt die daarop volgde - er worden nog altijd jaarlijks zo'n 300 miljoen pc's verkocht - zegt genoeg.

Zelfs zijn verdediging naderhand was redelijk povertjes. Hij stelde dat hij het niet over pc's had, maar wel over computers die elk aspect van je huis controleren. Met de stevige opmars van domotica en het 'internet of things' mogen we ook die argumentatie verticaal klasseren.

7. "There's just not that many videos I want to watch" (Steve Chen, toenmalig CTO van YouTube, 2005)

Katten, beste Steve Chen. Katten, katten, een occasionele hond en nogmaals katten.

Chen was een van de genieën die in 2005 YouTube uit de grond stampten. Op het moment dat er ongeveer 50 video's op zijn eigen platform stonden, stelde hij zich luidop de vraag of er echt zoveel video's zouden opduiken die het bekijken waard zijn.

Die onzekerheid was van de baan toen de oprichters van YouTube 1,65 miljard dollar aan Google-aandelen in hun binnenzak konden proppen. Op een bepaalde manier had Chen overigens wel gelijk: de meeste video's zijn ook niet het bekijken waard. Maar dat neemt niet weg dat ze - vraag ons niet hoe - toch bekeken worden.

Nu telt YouTube ruim een miljard gebruikers, die samen elke dag honderden miljoenen uren video verteren, goed voor miljarden pageviews. Per minuut worden er 300 uren aan video geüpload op het platform. Toch weet Google nog altijd niet goed hoe het bedrijf er inkomsten en winst mee moet genereren.

Steve Chen. Beeld creative commons - rico shen
Steve Chen.Beeld creative commons - rico shen
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234