Woensdag 17/08/2022

KLOONDIEREN

Door klonen fluorescent gemaakt schaap belandt toch in voedselketen

Door een eiwit kleuren de genetisch gemodificeerde schapen groen fluorescent in het donnker. Beeld Wikimedia
Door een eiwit kleuren de genetisch gemodificeerde schapen groen fluorescent in het donnker.Beeld Wikimedia

Een schaap dat genetisch gemodificeerd was door het Franse instituut voor landbouwonderzoek, is in de herfst van vorig jaar in de voedselketen beland. De ooi is geslacht, haar vlees voor menselijke consumptie verkocht. De twee medewerkers van het instituut die verantwoordelijk worden geacht, riskeren een jaar celstraf en een boete tot 75.000 euro. Dat meldt Le Monde. Het Europees parlement wil dat er in de EU een totaal verbod komt op het klonen van dieren alsook op het verhandelen en importeren van levensmiddelen van kloondieren en hun nakomelingen.

Luc Beernaert

In 2010 wordt Emeraude geboren, een ooi die met een eiwit genetisch werd gemodificeerd. Dat eiwit, 'Green Fluorescent Protein' (GFP), zorgt ervoor dat de vacht van het dier transparant wordt en groen fluorescent kleurt. Emeraude bevalt in de lente van vorig jaar van Rubis. Het is in november van vorig jaar dat Rubis door een medewerker van het instituut voor landbouwonderzoek (INRA) - per ongeluk of doelbewust - samen met 'gezonde' dieren naar het slachthuis wordt gestuurd.

"Geen gezondheidsrisico"

Het vlees wordt gekocht door een particulier, meldt Le Parisien op last van bronnen bij het gerecht en bij het INRA. "We weten enkel dat het vlees uit een slachthuis in Ile-de-France is gekomen", stelt de krant die met het verhaal haar voorpagina vult. Wanneer een slachthuis aan particulieren verkoopt, hoeft het vlees niet traceerbaar te zijn.

Het INRA verzekert dat het eten van dergelijk vlees geen gezondheidsriciso's inhoudt. Het instituut opende niettemin een intern onderzoek alvorens het vorige week het gerecht inschakelde wgens "het op de markt brengen van een product dat genetisch gemodificeerde organismes bevat".

Sancties en vervolging

Het instituut wrijft twee medewerkers nalatigheid aan. Het onderzoek bracht gebrekkige kennis van de reglementering bij de medewerkers en het ontbreken van identificatie van genetisch gemodificeerde lammeren aan het licht. De zaak moet tot administratieve sancties leiden, maar kan ook strafrechtelijke gevolgen hebben. Het parket van Meaux heeft de zaak doorgespeeld aan een rechtbank in Parijs die zich zal buigen over de aspecten van volksgezondheid. Volgens de directeur van het INRA-centrum in Jouy-en-Josas, Benoît Malpaux, riskeren de geviseerde medewerkers een jaar celstraf of een boete tot 75.000 euro.

De zaak is in elk geval slechte publiciteit voor het INRA, dat 17 centra en 10.000 personeelsleden telt. Het instituut heeft beloofd een reeks maatregelen te nemen om "deze onaanvaardbare vergissingen resoluut te corrigeren".

Verbod op klonen van dieren

Het Europees parlement wil dat er in de EU een totaal verbod komt op het klonen van dieren alsook op het verhandelen en importeren van levensmiddelen van kloondieren en hun nakomelingen. De bevoegde commissie voor milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid heeft dat vorige week beslist. Met de stemming verscherpt het Parlement het wetsvoorstel van de Europese Commissie voor een verbod op het klonen van dieren voor landbouwdoeleinden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234