Zaterdag 28/05/2022

stappen tegen FB

Facebook "verrast en teleurgesteld" door "theatrale actie" van Privacycommissie

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

"We zijn verrast en teleurgesteld door de theatrale actie van de Belgische Privacycommissie die naar het gerecht stapt met een klacht tegen Facebook, nadat diezelfde Privacycommissie akkoord was gegaan om ons te ontmoeten op 19 juni om de aanbevelingen te bespreken." Dat heeft Tina Kulow, woordvoerder van Facebook voor onder meer de Benelux, vandaag aan Belga gemeld in een e-mail. Belga had een reactie gevraagd op de juridische stappen die de Privacycommissie tegen Facebook onderneemt wegens schending van de privacyregels.

Gisteren raakte bekend dat de Belgische privacycommissie Facebook voor de rechtbank daagt. Uit een onderzoek dat de privacycommissie liet uitvoeren bleek twee maanden geleden dat Facebook een loopje neemt met de Europese en Belgische privacywetgeving.

"Hoewel we er alle vertrouwen in hebben dat de gerechtelijke stappen van de Belgische Privacycommissie nergens toe zullen leiden, blijven we toch bereid om met hen samen te kijken hoe we kunnen tegemoetkomen aan hun bekommernissen, via een dialoog met Facebook Ierland en met onze regulator, de Irish Data Protection Commissioner", aldus Tina Kulow.

Uit het antwoord van Facebook blijkt dat het bedrijf vindt dat het alleen onderworpen is aan de Europese wetgeving over gegevensbescherming en de Ierse dataregulator, the Irish DPC.

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Wat met advertenties?

Kulow wijst er nog op dat Facebook al eerder had gezegd dat het gebruik van cookies al 15 jaar gemeengoed is bij internetbedrijven. "En als gebruikers niet wensen geconfronteerd te worden met advertenties op basis van websites die ze hebben bezocht, dan kunnen ze daarvoor kiezen via de EDAA (European Interactive Digital Advertising Alliance)."

"De gebruiker kan dan via zijn of haar advertentievoorkeuren aangeven dat hij of zij bepaalde advertenties niet wil toegezonden krijgen. Facebook gaat zelfs verder, want de EDAA-opt out-keuze geldt voor alle dragers die je gebruikt en dan zul je op geen enkel toestel advertenties toegezonden krijgen", aldus Kulow. Meer informatie hierover is te vinden op youronlinechoices.com.

"We zijn de slogantaal van Facebook beu", reageert Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische Privacycommissie, op het antwoord van Facebook. Debeuckelaere windt er geen doekjes meer om. "Facebook speelt met onze voeten, ze winnen tijd, ze schuiven alles altijd maar door. Sinds half januari vragen we antwoorden op een aantal pertinente opmerkingen over schending van de privacy van onze bevolking en nooit ofte nimmer krijgen we een antwoord."

Daarom heeft Debeuckelaere de ontmoeting van 19 juni, waarnaar Facebook verwees, niet willen afwachten. "We kennen hun ontwijkende houding intussen", zegt Debeuckelaere. "Ze herhalen dat België niets aan hen te zeggen heeft, dat alleen de Ierse Databeschermer bevoegd is, dat we ons zeker geen zorgen moeten maken en dat alles berust op een misverstand... een bug", aldus Debeuckelaere.

Volgens de voorzitter van de Privacycommissie heeft Facebook nooit de moeite genomen om inhoudelijk te reageren op de vragen die de Privacycommissie sinds 16 januari heeft gesteld of op het academisch rapport van universitaire onderzoekers dat in februari werd gepubliceerd. Ook tijdens ontmoetingen begin april en een hoorzitting op 29 april heeft Facebook niet geantwoord op de vragen van de Privacycommissie. "En vandaag komen ze zeggen dat ons rapport onvolledig is? Ze zeggen niet op welke punten we fout of onvolledig zijn, nochtans hebben ze al vier maanden de tijd gehad om concrete tekortkomingen aan te wijzen", zegt Debeuckelaere.

De Privacycommissievoorzitter is er zeker van dat de rechtsgang tegen Facebook dezelfde weg zal volgen als die van die andere Amerikaanse internetgigant, Google. "Eerst meende Google dat ze de nationale wetgevingen niet hoefden te volgen. Tot het Europese Hof van Justitie op 13 mei 2014 zei dat Google de nationale wetgevingen moest eerbiedigen. Toen hebben ze zich wel geplooid", aldus Debeuckelaere.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234