Donderdag 11/08/2022

Immuuntherapie

Gentse wetenschappers helpen immuuntherapie verder op punt zetten

null Beeld Phanie
Beeld Phanie

In de toekomst zullen nog meer kankerpatiënten geholpen kunnen worden met immuuntherapie. Die hoop wordt tenminste gevoed door een nieuwe publicatie van Belgische wetenschappers in het gerenommeerde vakblad Nature Communications.

Femke van Garderen

Immuuntherapie. Daar zet ons land al verschillende jaren op in. Vooral bij patiënten met een long- of huidkanker blijkt de behandeling, die hun natuurlijke immuunsysteem benut om de kankercellen aan te vallen, voor goede resultaten te zorgen.

Onder meer de nauwkeurigheid ervan wordt bejubeld. Want in tegenstelling tot bij chemo-of radiotherapie, worden bij immuuntherapie enkel de kwaadaardige cellen herkend en geëlimineerd. De gezonde cellen blijven onaangeraakt.

Op dit moment kan nog maar een beperkt aantal kankers behandeld worden, en de therapie slaat ook maar bij een beperkt aantal patiënten aan.

Verbeterwerk is dus nodig, en dat is waar een groep wetenschappers aan de Universiteit Gent zich meer dan twee jaar mee bezighoudt. Hun werk levert hen vandaag een belangrijke publicatie op in het vooraanstaande Nature Communications. Dat bericht over een nieuwe vorm van immuuntherapie die ze ontwikkelden en die erg goede resultaten opleverde bij muizen met huid- en longtumoren.

Zoeken en aanvallen

Met hun therapie slaagde de onderzoekers er namelijk niet alleen in om een deel van de kankercellen bij de proefdieren te vernietigen, ze konden ook hun immuunsysteem zo prikkelen dat het andere kwaadaardige cellen aangevallen werden en zelfs uitzaaiingen in hun lichamen werden tegengaan.

Concreet deed het team van professor Xavier Saelens dat door een bepaalde molecule (MLKL, red.) met een uiterst dun naaldje en een elektrische schok in de cellen van een tumor te brengen. Daardoor werd een zogenaamde immunogene celdood uitgelokt, aldus Saelens. "Die cellen stierven daardoor niet alleen af, maar worden ook een voorbeeld voor het immuunsysteem, dat zo leerde welke andere kankercellen het moest zoeken en aanvallen."

Volgens Saelens konden alle kankercellen in de tumor doodgemaakt worden, en opvallend: ook kwaadaardige cellen die ze inbrachten op andere plekken in het lichaam van de muis, al was het een soort van uitzaaiing, werden getackeld.

Lange termijn

Het is nog koffiedik kijken welke effecten hiermee op een klinisch niveau bereikt kunnen worden, benadrukt de professor. Dat zal volgens hem in een volgende fase onderzocht worden. "Maar we hebben in elk geval nu wel belangrijke inzichten in handen die immuuntherapie op termijn beter kunnen doen werken."

Professor Bart Neyns, afdelingshoofd Medische Oncologie aan het UZ Brussel, beaamt dat. Op dit moment maken hun inzichten geen groot verschil voor patiënten, op lange termijn moet dat wel kunnen. "Bijvoorbeeld als er ooit een geneesmiddel ontwikkeld zou worden dat werkt volgens het principe van Saelens."

Volgens hem is het allesbehalve evident om op korte termijn de methoden die in het labo werden gebruikt ook succesvol in de kliniek toe te passen. "Maar als het kan, dan zou een goede aanvulling zijn op de huidige immunotherapie kunnen worden en zouden daardoor meer mensen geholpen kunnen worden." De huidige immunotherapie is maar echt succesvol voor bijvoorbeeld 30-50 procent van de melanoom huidkankerpatiënten en 15-20 procent van de longkankerpatiënten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234