Vrijdag 30/09/2022

Hugo Matthysen ruimt enige misverstanden over het vogeltelweekend uit de weg

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Hugo Matthysen is schrijver en muzikant, en heeft geen verstand van vogels.

OPINIE

Dit weekend zitten we weer met zijn allen vogels te turven in onze tuin. Dat is althans de bedoeling. Nu is er een brede maatschappelijke discussie rond dit jaarlijkse gebeuren ontstaan, wat op zich zeer goed is. Dit is een poging om de belangrijkste kwesties op een rijtje te zetten. Het kan het debat alleen maar vooruit helpen.

Stoemme vogels tellen?

De laatste weken heb ik het vaak gehoord: "Moette wij na oek nog in onzen vrijen tijd stoemme vogels gon telle? Kunnen die milieu-ambtenaars da niet doen? Of waarkloze acteurs en oanverwaante?" Dus nog één keer, voor alle duidelijkheid: niemand is verplicht om aan de vogeltelling deel te nemen. U zult niet worden beboet als u forfait geeft. Sommigen onder u hebben al een doktersbriefje versierd, of een attest dat bewijst dat ze in het buitenland zullen zijn. Ik herhaal: dat was nergens voor nodig. Nogmaals: u móét niet meedoen, maar u bent van harte welkom om dat wel te doen.

De hele buurt onder water
Een tweede groot misverstand. Ik zal de spreker omwille van de leesbaarheid deze keer niet in streektaal citeren. "Welke vogels, en vooral hoeveel moet je er invullen?", hoorde ik iemand op een feestje vragen. "Want als ik weinig vogels invul, dan hoor ik die groene jongens al roepen: 'Oei, dat is daar überverstedelijkt gebied! Laat ons maar gauw alle parkeerplaatsen vervangen door dicht struikgewas van het doornige type, waarin die vogels veilig kunnen nestelen.' En wie weet nemen ze ook meteen alle katten in beslag, waarmee voor vele hoogbejaarden alleen Ben Crabbé overblijft als laatste bron van levensvreugde." Daarop zei iemand anders dat je dan best heel veel vogels kunt invullen. "Dat zou nog dommer zijn!", riep de spreker, die duidelijk wist waarover hij het had, "want dan wordt je buurt tot vogelrichtlijngebied uitgeroepen! Dan mag je er nog enkel langzaam fietsen, je moet je gazon maaien met een echte zeis, en maar één keer per jaar. Je moet je baard laten groeien, je vrouw mag geen bh meer dragen en de kinderen moeten naar de steinerschool: ongewassen en met rauwe groenten als lunchpakket. Met de bakfiets, uiteraard. En o wee als je per ongeluk invult dat je een roerdomp of een karekiet hebt opgemerkt. Als de officiële ornithologen dat te weten komen, en ze kunnen die diertjes niet meteen vinden, dan word je beschuldigd van Afknalling van Zeldzaam Gevogelte, en dan kom je voor de rechter. Zitten die beesten er wél, dan zetten ze binnen een maand de hele wijk onder water om er een moerassig overstromingsgebied van te maken. Dat wordt elke dag van en naar je werk roeien, als er van je woning nog voldoende boven water blijft om er in te wonen." Ook hier moet ik iedereen geruststellen: dit scenario is weinig waarschijnlijk, maar achterdocht is en blijft natuurlijk een mensenrecht.

Vogeltellers zijn geen belgicisten
Je hoort het wel eens argwanend fluisteren: "Die jongens en meisjes die dat organiseren, zijn dat geen belgicisten?" Het is goed dat deze vraag wordt opgeworpen, maar ik zeg u: wees niet bevreesd! De voorloper van Natuurpunt werd al in de jaren tachtig gefederaliseerd, gestaatshervormd zeg maar. Gedewalloniseerd, geresponsabiliseerd. De voertaal van Natuurpunt is het Nederlands. De kwieke boomklever roept er helder twiet-twiet, en niet twouit-twouit of tweet-tweet. Nee, zelfs het taalvergiftigende Engels krijgt er geen kans. Zijn er in Wallonië meer vogels? Zou kunnen, maar dat komen we alleen maar te weten door ze te tellen. Harde cijfers, daar komt het op aan. Elke getelde vogel is dus van belang. Daarom kan het geen kwaad buren, vrienden en familie aan te moedigen om mee te doen. De francofonen zullen een toontje lager zingen als blijkt dat er in heel de provincie Luxemburg minder vogels rondfladderen dan in Erpe-Mere!

Verdachte dingen in andere tuinen
Hoe gaat het in de praktijk? Wel, alles wat u moet doen is een uurtje in de tuin zitten, met pen en papier in de aanslag, en speuren maar! Nu u daar toch zit te spieden, is het niet uitgesloten dat u strafbare dingen ziet in aangrenzende tuinen. Misschien merkt u een boom op die te dicht bij de perceelgrens staat. Kinderen die met ballen gooien die over de heg zouden kunnen vallen en iemand verwonden. Wie weet zit er bij de buren iemand die u nooit eerder hebt gezien ook vogels te tellen. Een illegaal die het vogeltelweekend misbruikt om een luchtje te scheppen? Waarschijnlijk niet, maar u kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Een verantwoordelijke burger weet wat hem in zo'n geval te doen staat. Het kan verder geen kwaad om u te voorzien van een vogelgids en een verrekijker, zodat uw buren - die ook zitten te spieden - duidelijk kunnen zien waar u mee bezig bent. Anders krijgt u binnen de kortste keren de politie op uw dak, omdat iemand meent dat u met slechte bedoelingen schetsen zit te maken van toegangswegen en onbeveiligde ramen van de achterburen.

Zo. En nu u goed geïnformeerd bent: vogeltellen maar!

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234