Maandag 23/05/2022

ColumnDe schaal van Mulders

Ik doe dat niet graag, een samenleving verwoesten

null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.

Jean-Paul Mulders

Sinds enkele dagen kan ik op mijn terras geen gin-tonic meer drinken zonder ongenode gasten die om glas en oor komen zoemen. Ik ben geen fan van wespen sinds ik er als kind door een werd gestoken. Onder mijn oog, in de tijd dat de dieren nog spraken.

Het nest zit onder de dakgoot van de buren. Zij bellen de brandweer als ik hen daar attent op maak. Aan huis komen twee zongebruinde brandweermannen. Ze zijn goedlachs en dragen grote brandweermanschoenen. Een klimt behendig door het raam van de badkamer. Hij bestuift het wespennest met een lans waar wit poeder uitkomt. “Het gif werkt niet onmiddellijk”, zegt de andere spuitgast. “Het kan nog een dag of drie duren. Maar ze dragen het mee aan hun pootjes en vleugels en als het de koningin bereikt, dan is het afgelopen.”

Die laatste zin blijft in mijn hoofd kaatsen. Ik wist wel dat bijen, maar niet dat wespen edele vrouwen hadden. ‘De koninginnenwesp of wespenkoningin is de grootste wesp van het nest’, lees ik op de site van Rentokil Pest Control. ‘Zij is het begin van de kolonie en zorgt voor het voortbestaan van het wespennest. De overige wespen kunnen niet zonder de koninginnenwesp. Zodra zij gevangen of gedood wordt, zullen de overige wespen ophouden te bestaan.’

Ik slik van zoveel trouw. Dat is wat anders dan onze loyauteit aan vorst en vrouw.

De rest van de dag wordt er gezoemd en gezwermd alsof er niets aan de hand is. Dat is best wel tragisch. Je zou het de kroniek van een aangekondigde dood kunnen noemen. De volgende ochtend echter is het afgelopen; er komt alleen nog af en toe een verdwaalde wesp aangevlogen. Die danst dan verweesd een gat in de lucht. Ik vind het geen prettig zicht. Ik doe dat niet graag, een samenleving verwoesten. Ik stel mij voor hoe ik zou thuiskomen als iedereen daar dood lag.

Van Dale omschrijft wespennest als, behalve het voor de hand liggende ‘nest van wespen’: ‘(figuurlijk) woon- of schuilplaats van kwaadaardige personen.’ Als ik de doodsheid onder de dakgoot zie, ben ik geneigd om mijzelf de kwaadaardige persoon te voelen. Ik behoor tot een soort die keihard bezig is de toekomst te vernietigen, niet alleen van onszelf maar ook van de ijsbeer, de berggorilla, de Chinese reuzensalamander en de breedsnuit­halfmaki op Madagaskar. Wij hebben vliegtuigen en olietankers, wespen hebben alleen maar die angeltjes. Toch vinden wij dat wij ze mogen uitroeien omdat ze de moed hebben van ons drankje te proeven.

In de krant lees ik dat de brandweerzones in Vlaanderen deze maand overstelpt worden met verdelgingsaanvragen – twee tot drie keer zoveel als in andere jaren. De brandweer roept op om geduld te oefenen als de diertjes niet echt een bedreiging vormen. In oktober houdt het wespennest vanzelf op. Een entomoloog legt uit dat wespen, ondanks hun slechte reputatie, tot de nuttigste zoemers van het insectenrijk behoren. Ze bestuiven fruitbomen en jagen op tal van plaaginsecten. Een nest van 6.000 wespen zou in één week maar liefst 500.000 vliegen en 130.000 muggen kunnen vangen.

Ik probeer mij 130.000 muggen voor te stellen. De twee daarvan die ’s nachts in mijn slaapkamer zoemen, volstaan om mij de halve nacht wakker te houden.

Ik staar in het donker en denk: God straft onmiddellijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234