Maandag 08/08/2022

Kankerschrik zit er goed in: bijna 2/3e van Belgen denkt ooit kanker te zullen krijgen

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De angst om kanker te krijgen, is heel groot bij de Belgische bevolking. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van het onderzoeksbureau Ipsos bij 1.056 Belgen. Liefst 62 procent schat de kans hoog tot zelfs heel hoog in om ooit persoonlijk met kanker te worden geconfronteerd. Nochtans opent een nieuwe behandeling, immuuntherapie, nieuwe perspectieven. Bij meer dan één op drie patiënten met melanoomkanker werd de kanker overtuigend teruggedrongen, zo blijkt uit een analyse van professor Bart Neyns van het UZ Brussel.

De Ipsos-enquête, uitgevoerd tussen 30 oktober en 4 november vorig jaar, werd gevalideerd door Belgische oncologen. Ze geeft aan dat de mogelijk dodelijke afloop van kanker de Belgen het meest schrik aanjaagt. Op de tweede plaats zijn ze bang voor de impact die kanker op hun gezin en kinderen zou kunnen hebben. Daarna komt de angst voor pijn en een slechtere levenskwaliteit.

Toch zijn de Belgen niet over de ganse lijn doemdenkers: 64 procent denkt dat onderzoek kanker ooit uit de wereld kan helpen, maar dan pas op lange termijn.

Reden tot optimisme

Er is echter nu al reden tot optimisme. De testresultaten van een behandeling met immuuntherapie zijn zeer bemoedigend, zo leerde een analyse van professor Neyns en zijn team van het UZ Brussel. Immuuntherapie verschilt van chemotherapie. Terwijl die laatste zich op de tumor richt om hem te vernietigen, stimuleert immuuntherapie het immuunsysteem van de patiënt, zodat het zijn initiële rol opnieuw opneemt en de kankertumor aanvalt zonder de gezonde cellen te beschadigen. Bovendien levert immuuntherapie duurzame antwoorden voor verschillende types van kanker.

Professor Neyns deed een analyse bij meer dan honderd van zijn patiënten met melanoom in een gevorderd tot vergevorderd stadium. Bij meer dan één op drie patiënten werd de kanker overtuigend teruggedrongen. Dergelijke resultaten werden voorheen nooit bereikt bij andere behandelingen, luidt het. Het onderzoek kon ook factoren identificeren in het bloed die de uitkomst op de behandeling bepalen. Als die gunstig zijn bij aanvang van de behandeling, stijgt de levensverwachting boven de 70 procent één jaar na aanvang van de therapie.

Bij melanoomkanker is de impact van immuuntherapie het grootst. Het leven van patiënten wordt duidelijk verlengd, zelfs bij melanomen met uitzaaiingen naar de hersenen. "Gemetastaseerd melanoom is een vorm van huidkanker met bijzonder verwoestende effecten. Voor 2010 overleefde minder dan de helft van de patiënten langer dan één jaar na de diagnose van uitzaaiingen. Amper 10 procent leefde langer dan vijf jaar. Immuuntherapie brengt daar verandering in", aldus professor Neyns.

Sommige patiënten genezen zelfs volledig. Ook bij long- en nierkanker is de doeltreffendheid van immuuntherapie intussen bewezen, maar de impact is voorlopig nog niet van het niveau van die bij melanoomkanker.

Een behandeling met immunotherapeutica is voorlopig nog peperduur: op jaarbasis gaat het om zo'n 130.000 euro. Toch doet professor Neyns een oproep aan de overheid en de farmaceutische industrie om patiënten zo snel mogelijk een optimale toegang te verschaffen tot de therapieën. "Ook al omdat we precies kunnen afbakenen welke mensen er het meest baat gaan hebben bij een dergelijke behandeling." Neyns vraagt om immuuntherapie op te waarderen tot de eerstekeusbehandeling. "Wellicht zal het voordeliger blijken dan dat er nu uitgaves worden gedaan voor minder nuttige behandelingen."

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234