Video
Klimaatverandering maakt kannibalen van kreeften
Het is algemeen geweten dat kreeften in gevangenschap aan elkaar knabbelen. De rubberen bandjes rond hun scharen dienen dan ook meer voor hun eigen bescherming dan voor die van de mens. Maar de University of Maine heeft nu ontdekt dat de dieren elkaar ook in het wild verorberen, en zelfs meer dan ooit.
De afgelopen tien jaar was de Golf van Maine, een 179.000 vierkante kilometer grote baai in de Atlantische Oceaan, warmer dan ooit kon worden gemeten. Het warmere water zorgt ervoor dat kreeften groter worden en voor meer afstammelingen zorgen. Bovendien worden hun natuurlijke vijanden serieus overbevist en hebben de kreeften steeds minder te eten. En dus richten ze hun pijlen meer dan ooit op elkaar.
De University of Maine heeft volgens de milieuwebsite Grist voor het eerst kunnen vastleggen in welke mate kannibalisme bij kreeften in het wild voorkomt. En dat blijkt véél te zijn: een kreeft heeft negentig procent meer kans om door een soortgenoot opgegeten te worden dan door een ander dier.
Dat er steeds meer kreeften leven in de Golf van Maine lijkt goed voor de visserij, en effectief: in 2012 werd maar liefst 57 miljoen kilogram kreeft gevangen in Maine. Alleen is de prijs sinds de Grote Depressie niet meer zo laag geweest is: ongeveer 4 euro per kilo. En dat terwijl de kosten voor arbeid en benzine hoger zijn dan ooit.