Vrijdag 20/05/2022

Natuur

Lege bossen slaan minder CO2 op

Afgebrande bomen in het Braziliaanse Amazonewoud. Beeld PHOTO_NEWS
Afgebrande bomen in het Braziliaanse Amazonewoud.Beeld PHOTO_NEWS

Als grote zoogdieren en vogels verdwijnen uit tropische wouden, met name door de jacht, worden die bossen minder goed in het remmen van de klimaatverandering.

Britse, Braziliaanse, Finse en Spaanse wetenschappers bestudeerden de interactie tussen meer dan tweeduizend boomsoorten en meer dan achthonderd diersoorten in het Atlantische regenwoud in Brazilië. De conclusie is opvallend: grote diersoorten, waarop doorgaans ook gejaagd wordt, zijn essentieel om de zaden van grote bomen te verspreiden, en het zijn die bomen die het meeste CO2 opslaan. Kleinere vruchteneters, zoals kleine vogels en vleermuizen, verspreiden alleen kleine zaden.

"Grote vogels en zoogdieren zijn goed voor bijna de volledige verspreiding van planten met grote zaden", zegt hoofdauteur Carlos Peres van de Universiteit van East-Anglia in Groot-Brittannië. "Maar met name de grote zoogdieren worden bedreigd door de jacht, illegale handel en verlies van habitat. De snelle teloorgang van de megafauna in tropische wouden waar teveel gejaagd wordt, kan zo onvoorziene gevolgen hebben."

CO2-opslag

"De grote vruchteneters, zoals primaten, toekan en tapir, zijn de enigen die op een succesvolle manier de grote zaden verspreiden", beaamt zijn Braziliaanse collega Mauro Galetti van de São Paulo Staatsuniversiteit: "Het komt erop neer dat bomen met grote zaden vaak de soorten zijn die het beste zijn in de opslag van CO2."

De onderzoekers konden aantonen hoe de achteruitgang van het aantal dieren op termijn leidt tot een daling in het aantal bomen. "Als we de grote vruchteneters kwijtraken, dan verliezen we dus ook hun functie als verspreiders van zaden, en zo verandert ook de samenstelling van het woud. Het resultaat is een woud met kleinere boomsoorten met zachter hout, dat minder CO2 kan opslaan", zegt Caroline Bello, een van de onderzoekers.

"Het internationaal beleid om de uitstoot van bossen aan banden te leggen heeft tot nog toe vooral gefocust op ontbossing, en in mindere mate op degradatie van de wouden door bijvoorbeeld de houtindustrie en bosbranden", zegt Peres. "Maar dit onderzoek toont aan dat er ook aandacht moet zijn voor de dieren in het woud, en voor het verlies van ecologische interacties dat een ernstige bedreiging vormt voor de capaciteit van de wouden om CO2 op te slaan."

Het onderzoek verscheen in het wetenschapstijdschrift Science Advances.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234