NieuwsNatuur
Natuurpunt waarschuwt: warme herfst nefast voor overlevingskansen vlinders
Niet alleen warme winters, maar ook zachte najaren als gevolg van klimaatverandering kunnen een negatieve invloed hebben op vlinders en andere insecten. Zo waarschuwt Natuurpunt. Door langdurige warmte in de herfst, iets wat het laatste decennium wel vaker voorkwam, hebben overwinterende vlinders een veel lagere overlevingskans.
Onderzoekers van de universiteit van Stockholm gingen na wat het effect is van ongewoon hoge temperaturen in het najaar op het klein geaderd witje. Die soort komt ook in Vlaanderen voor en brengt als pop de winter door. In een laboratoriumexperiment werden 459 poppen vanaf dag 1 na de verpopping blootgesteld aan hoge temperaturen.
De wetenschappers ondervonden dat de dieren een sneller metabolisme kregen bij langdurige blootstelling aan hoge temperaturen. Hun ademhaling versnelt en de vlinders verliezen meer gewicht, wat hen fataal kan worden.
Lager gewicht en minder vitaliteit
Bovendien overleefde een deel van de poppen door extreem hoge temperaturen (25°C) het experiment niet. Daarnaast hadden de dieren die ook aan hoge temperaturen waren blootgesteld en het toch overleefden, als volwassen vlinder een lager lichaamsgewicht en minder vitaliteit.
“Dit toont aan dat warme najaren populaties van algemene dagvlinders kunnen beïnvloeden, ook al bevinden ze zich dan in het schijnbaar minder kwetsbaar popstadium”, concludeert Natuurpunt.