Wetenschap
Negen op de tien zeevogels hebben plastic in hun darmen
Naar schatting negentig procent van alle zeevogels heeft plastic in zijn lichaam. Tot die schokkende conclusie komen Australische wetenschappers na een studie die verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Tot nu toe werd het aantal getroffen vogels geschat op maar 29 procent.
De onderzoekers gebruikten computersimulaties die de aanwezigheid van afval in de wereldzeeën, vogelpopulaties en de eetgewoonten van vogels in beeld brachten. De situatie is desastreus, zeggen ze. Het probleem van plastic in de zeeën en oceanen neemt stelselmatig toe naarmate er meer geproduceerd wordt.
De gevolgen tekenen zich duidelijk af bij de vogelpopulatie. Volgens de onderzoekers eten die astronomische hoeveelheden zeeafval, waarvan ze denken dat het viseieren zijn. Sommige albatrossoorten en pijlstormvogels blijken zich het vaakst te vergissen.
Europa
In totaal hebben wellicht negen op de tien zeevogels ter wereld plastic in hun lichaam. Opmerkelijk: het grootste probleem situeert zich niet waar zich het meeste afval bevindt, zoals de beruchte kunststofarchipel in de Stille Oceaan, maar in gebieden met het grootste aantal verschillende soorten. Australië en Nieuw-Zeeland spannen de kroon.
Europa en Noord-Amerika blijken iets beter af. Door het gebruik van plastic terug te dringen, is in Europa een grote verbetering merkbaar bij de noordse stormvogel, die ook aan onze kust te zien is.
Sigarettenaanstekers en miniatuurauto's
Maar bij andere vogels kwamen de onderzoekers zowat alles tegen. "Van sigarettenaanstekers over flessendoppen tot miniatuurauto's", zegt Denise Hardesty, onderzoeker aan het Australische CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) in The Guardian. "In één pijlstormvogel zagen we een volledige glowstick en drie ballonnen."
Beterschap is niet meteen in zicht. "De volgende elf jaar zullen we net zoveel plastic maken als de totale productie sinds de jaren 50 tot nu", aldus Hardesty. De computermodellen voorspellen dat tegen 2050 99 procent van de zeevogels plastic in het lichaam zal meedragen.