WetenschapKort
Nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap
Artificiële traanklier ‘huilt’ zoals wij
Uit weefsel van traanklieren hebben Nederlandse wetenschappers stamcellen geïsoleerd en behandeld met een cocktail van eiwitten om ze te doen groeien. Daaruit fabriceerden ze minitraankliertjes. Die blijken ook te werken. De onderzoekers gaven de kliertjes noradrenaline, een hormoon dat in de hersenen aangemaakt wordt wanneer we emotioneel zijn en huilen. Men gaat nu na of de kliertjes uit het lab getransplanteerd kunnen worden bij mensen die onvoldoende traanvocht aanmaken.
Satelliet ruimt rommel in ruimte op met magneet
Een Japanse satelliet demonstreert dit weekend een nieuwe methode om rommel uit de ruimte te halen. De ‘End-of-Life Service’ van Astroscale zal zonder menselijke hulp drie tests uitvoeren. Een ‘stofzuigersatelliet’ zal proberen een kleinere satelliet die voorzien is van een magneet te vangen. Als dat lukt, kan wie voortaan iets in de ruimte lanceert zijn toestel van zo’n magneet voorzien, zodat een stofzuiger het tuig later kan ruimen.
Nieuw textiel kan zowel trui als beeldscherm zijn
Chinese onderzoekers hebben textiel ontwikkeld dat ook kan dienen als display van pakweg routeplanners, zo melden ze in Nature. Dankzij een nieuw type geleidende vezels die oplichten waar ze elkaar kruisen, kan je zo een hele lap van je trui of hemd lichtgevend maken of er een display in verwerken voor bijvoorbeeld een routeplanner. De lichtgevende vezels worden meegeweven met katoen of andere garen, waardoor de stof zacht en als een normaal kledingstuk aanvoelt. Het beeldscherm blijft ook intact wanneer je aan de stof trekt.
Verdwenen water op Mars is terecht
Miljarden jaren geleden had Mars rivieren en zeeën, nu is de planeet kurkdroog. Wetenschappers proberen al jaren uit te vissen waar die massa water naartoe is. ‘Verdampt in de ruimte’, suggereren veel studies. Maar die hypothese kan nooit al het waterverlies verklaren. Simulaties van waterverliesprocessen en gegevens van Marsrover Curiosity over de chemische reacties op Mars tonen nu dat tussen de 30 en 90 procent van al dat water ‘opgezogen’ is door de korst: het water zit vervat in de moleculaire structuur van de mineralen.