Zaterdag 22/01/2022

Kernenergie

Ook buitenland verdeeld over onze kerncentrales

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

"Houd ze ook na 2025 open", zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) over onze kerncentrales. "Ze zijn onbetrouwbaar", reageert de Europese Commissie. Over de remedie zijn ze het niet eens, over de oorzaak wel: België heeft zijn energietoekomst niet uitgebouwd.

Barbara Debusschere

"Elk land heeft het recht zelf te beslissen over nucleaire energie. Maar wij denken dat België niet klaar is voor een kernuitstap in 2025, omdat er te weinig alternatieven zijn voorbereid. Daarom raden we aan die wat langer uit te stellen, op voorwaarde dat de veiligheid gegarandeerd is."

Fatih Birol, hoofd van het IEA, wond er geen doekjes om tijdens zijn tussenkomst op het kabinet van federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR). Birol kwam er de vijfjaarlijkse IEA-doorlichting van het Belgische energiebeleid voorstellen.

Het agentschap is een intergouvernementele organisaties waarvan de meeste OESO-landen lid zijn, en adviseert regeringen over energiebeleid.

De boodschap dat België zijn kerncentrales ook na 2025 maar beter openhoudt, wekt verbazing. Sinds de kernuitstap voorzien voor 2015 verschoven is naar 2025, is er in binnen- en buitenland permanent kritiek. De vele technische mankementen illustreren hoe de centrales, nu al, stilaan oldtimers zijn. Die langer openhouden, blokkeert bovendien de broodnodige nieuwe investeringen in andere en hernieuwbare energie.

Zonder taboes

Twee dagen geleden nog kwam de Europese Commissie in een rapport met aanbevelingen voor ons land, met de conclusie dat de "verouderde Belgische kerncentrales onbetrouwbare energiebronnen zijn geworden en de nodige nieuwe investeringen hinderen". Net zoals het IEA onderstreept de Commissie dat België veel te weinig werk heeft gemaakt van een energiebeleid voor de toekomst.

Maar terwijl zij daarom, zoals de meeste specialisten, adviseert zeer dringend te investeren in nieuwe projecten, komt het IEA dus met de raad de kernuitstap langer uit te stellen. Want, zo luidt de redenering, nieuwe energieprojecten uitbouwen duurt lang, en door de lage prijs voor elektriciteit zijn er niet meteen nieuwe investeringen in zicht.

Marghem omarmt het advies niet, maar gaat er ook niet meteen tegenin. "Voorlopig houdt de regering zich aan de wet op de kernuitstap tegen 2025, maar er wordt 'zonder taboes' gewerkt aan een interfederaal energiepact", stelt de minister.

Milieuorganisaties reageren ontsteld, want de boodschap van het IEA ontneemt groene investeerders hoop om na 2025 winst te kunnen maken met groene installaties.

Sterke nucleaire achtergrond

"Het IEA spreekt zichzelf tegen", reageert Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. "Enerzijds hamert het op het belang van een betrouwbaar investeringsklimaat voor de productie van nieuwe energie. Anderzijds stelt het de kernuitstap in vraag. Zo doet het IEA wat het zelf aanklaagt: blijvende onzekerheid scheppen en investeringen in hernieuwbare energie afremmen."

Dat zegt ook milieu-econoom Johan Albrecht (UGent). "Ik ben verbaasd, want dit is tegenstrijdig met de oproep van het IEA om meer marktzekerheid te bieden voor hernieuwbare energie. Dit is allesbehalve wenselijk voor ondernemers."

Beide experten manen dan ook aan het volledige plaatje te zien. Van Dyck: " Het IEA heeft de groei van hernieuwbare energie stelselmatig onderschat én heeft een sterke nucleaire 'achtergrond'. In zijn missie staat dat kernenergie belangrijk blijft in de toekomst, en het werkt al decennialang nauw samen met het Agentschap voor Nucleaire Energie (NEA)." Zo zetelt de directeur-generaal van het NEA in de raad van bestuur van het IEA en werkt het NEA ook vaak mee aan de rapporten van het IEA.

Albrecht: "Het is jammer dat de belangrijkste boodschap nu wat verloren gaat, namelijk dat de mogelijkheden er wel degelijk zijn voor een duurzamer energiebeleid voor ons land, zonder kernenergie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234