Dinsdag 28/06/2022

Psychiatrisch patiënten zitten te lang in ziekenhuis

PE Author

Vier op de tien langdurig psychiatrische patiënten verblijven langer dan een jaar in een ziekenhuis. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), dat de overheid bijstaat voor beslissingen rond gezondheidszorg en ziekteverzekering. Het KCE betwijfelt of al die patiënten daar thuishoren.

Onderzoek
Het KCE onderzocht samen met het Intermutualistisch Agentschap (IMA) en de onderzoekseenheden van de universiteiten KU Leuven en UHasselt het profiel van patiënten die langdurig in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis verblijven in een zogenaamd T-bed. Uit het onderzoek bleek dat van de zowat 13.000 langdurig psychiatrische patiënten in ons land er 40 procent al meer dan een jaar in een ziekenhuis verblijven. Een derde van die groep is er al langer dan zes jaar.

Duidelijkheid
Het KCE betwijfelt of al die patiënten wel in een ziekenhuis thuishoren. Er zou daarom een duidelijke omschrijving moeten komen van de opdrachten van de ziekenhuizen en andere diensten en voorzieningen. "Een onderlinge complementariteit en afstemming zijn van groot belang om de doorstroom van patiënten uit ziekenhuizen te garanderen", zegt het KCE.

Kosten
Het kenniscentrum wil dat er ook een maatschappelijk debat gevoerd wordt over de kostprijs voor de gemeenschap en de patiënt. Een patiënt in een T-bed zou de gemeenschap veel meer kosten dan in een psychiatrisch verzorgingstehuis (PVT) of in een formule van beschut wonen. Volgens schattingen van het KCE kostte een patiënt in een T-bed in 2003 maandelijks gemiddeld 4.500 euro aan de gemeenschap. De laagste kostprijs is die voor beschut wonen: gemiddeld kostte dat 1.000 euro per maand per patiënt. Daartegenover staat dat de persoonlijke bijdragen het hoogst zijn in PVT en beschut wonen. De financiële impact op de patiënt zou de beslissing over zijn reïntegratie of doorverwijzing negatief beïnvloeden. (belga/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234