Donderdag 06/10/2022

Klimaat

Topwetenschapper Valerie Trouet: "Het is te laat voor zonne- en windenergie”

Illustration picture shows a visit to the Belgian Offshore Platform wind turbins parks (Northwind, C-Power, Rentel, Norther) at Belgian coast on North sea, Saturday 15 September 2018. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK Beeld BELGA
Illustration picture shows a visit to the Belgian Offshore Platform wind turbins parks (Northwind, C-Power, Rentel, Norther) at Belgian coast on North sea, Saturday 15 September 2018. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCKBeeld BELGA

De VS worden geteisterd door orkanen en bosbranden, wij hadden afgelopen zomer een verzengende hittegolf te verduren: de klimaatverandering laat zich stilaan voelen. Dat het nog altijd wachten is op een daadkrachtig beleid is om de haren van uit te trekken, zucht topwetenschapper Valerie Trouet.

Lotte Beckers

In Parijs kwamen wereldleiders drie jaar geleden tot het befaamde klimaatakkoord, een meerjarenplan om de opwarming te beperken en het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen. Komende zondag begint in Polen een nieuwe klimaattop, waar ze bekijken hoe ze de afgesproken maatregelen gaan implementeren. De Belgische Valerie Trouet bestudeert al twintig jaar de klimaatverandering via de jaarringen van bomen. Toponderzoek is dat aan het University if Arizona, met publicaties in Nature en Science. Zij gelooft dat er in Polen een nieuw akkoord in zit. “Maar de vraag is: is het genoeg?”

Dat klinkt als: totaal niet.

“Wat in Parijs is afgesproken zijn de absolute minimumdoelstellingen die eigenlijk niet volstaan om de opwarming tot 2 graden te beperken. En tot nu toe heeft geen enkel land de afgesproken normen gehaald. Welk nut zo’n klimaatakkoord eigenlijk heeft? Het geeft de industrie de zekerheid dat het de moeite is om te investeren in hernieuwbare energie. Het geeft aan welke richting we uitgaan.”

Valerie Trouet Beeld rv
Valerie TrouetBeeld rv

Sinds Parijs is het politieke landschap helemaal veranderd. De VS zijn uit het akkoord gestapt.

“De grote angst was dat een hele rits landen de Verenigde Staten zouden volgen. Tot nu toe is dat niet gebeurd.”

Toch zegt u dat het moedeloze tijden zijn voor klimaatwetenschappers. Al dertig jaar waarschuwen die voor het nakende onheil, maar veel gebeurt er niet.

“Zeker in de VS is het frustrerend: elk interview moet ik van nul beginnen. Ik moet nog altijd uitleggen dat de klimaatverandering zich echt aan het voltrekken is en dat wij daar wel degelijk de oorzaak van zijn. Deze week nog tweette president Trump dat het opmerkelijk koud is in het oosten van het land. Niets aan de hand dus. Daardoor is er geen ruimte om te praten over mogelijke oplossingen.

“In Europa zie ik veel meer goodwill, maar het blijft vooral bij praten. Er is een compleet gebrek aan urgentie. De meeste mensen zien ondertussen wel dat er iets gaande is, daarvoor volstaat het weerbericht. Maar het idee dat het onomkeerbaar is dringt niet echt door. ‘We pakken het probleem op ons gemak aan, dan betert het wel.’ Dat is dus niet zo: het kan niet meer beteren, het kan alleen maar erger worden.

“Wij klimaatwetenschappers zien al die veranderingen gebeuren, maar als we iets willen ondernemen, dan moet iedereen mee aan boord. Het is ook een heel log proces: de economie en ons energiesysteem moet volledig omgekeerd worden. Dat zijn zware kosten, maar de prijs die we zullen betalen als we niets doen, is zoveel groter. Voor mij is de keuze dan snel gemaakt.”

Daarom zei u vorige week in De afspraak dat kernenergie een oplossing kan zijn. Die uitspraak lokte veel reactie uit.

“Belgen blijken heel actief op Twitter. (lacht) In het begin van de uitzending was ik nog een klimaatalarmist, maar toen ik over kernenergie begon, konden ze me niet meer in een vakje plaatsen. Het is een gevoelige debat, maar vanuit klimaatsstandpunt is het tijd om alles op alles te zetten.

“Tien jaar geleden geraakten we er misschien wel met zonne- en windenergie, vandaag is het te laat. Dan is kernenergie een piste die we zeker moeten overwegen. Weinig mensen blijken trouwens te weten dat de nieuwste nucleaire centrales veel efficiënter zijn en minder kernafval creëren dan de oude. Het verbaast mij dat die informatie hier geen deel uitmaakt van de discussie over de kernuitstap.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234