Dinsdag 27/09/2022

Borstreconstructies

Waarom borstreconstructies niet langer onbetaalbaar zijn

Marie-Astrid Holemans is belast met het BRCA2-gen waardoor ze vrijwel zeker borstkanker zal krijgen. 'Pas als ik zeker weet hoeveel ik terugkrijg, zou ik me laten opereren.' Beeld © bas bogaerts
Marie-Astrid Holemans is belast met het BRCA2-gen waardoor ze vrijwel zeker borstkanker zal krijgen. 'Pas als ik zeker weet hoeveel ik terugkrijg, zou ik me laten opereren.'Beeld © bas bogaerts

Blij, maar toch nog veel vragen en twijfels. Dat gevoel overheerst bij het akkoord over de betere terugbetaling van borstreconstructies. "Het is nog onduidelijk wanneer en in welke ziekenhuizen het akkoord zal gelden."

RANI DECOCK EN JANA ANTONISSEN

"Een nieuw paar borsten is geen nieuw paar schoenen." Met deze straffe uitspraak bond radio- en tv-presentatrice Ann Reymen vorig jaar de kat de bel aan. Maar liefst 15.000 euro betaalde ze na een dubbele borstreconstructie met eigen weefsel. Ook vele andere vrouwen die vandaag preventief of na amputatie zo'n borstreconstructie ondergaan, betalen zich blauw. Over het huidige akkoord is Reymen voorzichtig positief. "Ik ben blij met elke positieve stap vooruit. Tegelijkertijd merk ik dat er toch nog veel vragen en onduidelijkheden zijn, en daarom wacht ik af met verder te reageren."

Een betere terugbetaling van borstreconstructies met eigen weefsel, zowel bij een preventieve verwijdering als bij een amputatie na kanker. Dat is wat het rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering RIZIV met dit akkoord wil bereiken. Want dat 'eigen weefsel' is een cruciaal onderscheid. Zo'n reconstructie, ook wel warme borst genoemd, gebeurt met huid- en vetoverschot op het lichaam, zoals van bil of dij. En dus niet met een - terugbetaald - siliconenimplantaat. Alleen is een reconstructie met eigen weefsel een stuk complexer. Daarom dat plastische chirurgen een extra supplement vragen, wat de kostprijs vaak zo duur maakt. Het was dus geen eenvoudige zaak om een akkoord te vinden dat patiënten niet doet blauw betalen en chirurgen van hun inkomsten blijft verzekeren.

Na lange onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van artsen, ziekenhuiskoepels en verzekeringsinstellingen ligt het akkoord nu eindelijk op tafel. "We zijn er lang mee bezig geweest", zegt dokter Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). "RIZIV heeft 2,2 miljoen euro vrijgemaakt om het honorarium van de chirurgen met 75 procent te verhogen. Zo wilden we tegemoetkomen aan hun inspanningen tijdens die erg intensieve borstreconstructie-operaties die zes tot acht uur kunnen duren."

Of het nieuwe akkoord alleen goed is voor de chirurgen? Nee, het is ook zeer gunstig voor de patiënten, benadrukt Moens. "Esthetische supplementen, dat zijn vergoedingen om alles wat mooier te maken, zullen verboden zijn. En vrouwen die kiezen om in een tweepersoonskamer te verblijven zullen ook geen klassieke supplementen meer moeten betalen."

Alleen patiënten die kiezen voor een eenpersoonskamer zullen nog supplementen uit eigen zak moeten betalen, tenzij hun aanvullende verzekering tussenkomt. "Maar bij die supplementen is er een grens van maximaal 100 procent van de verhoogde honoraria", meldt RIZIV.

Overleg met élk ziekenhuis

Toch blijft het nog erg onduidelijk wanneer het voorstel in werking zal treden. Want na de administratieve rompslomp moet RIZIV ook nog overleggen met élk ziekenhuis dat een borstkliniek heeft. Het ziekenhuis kan nadien zelf kiezen of het het akkoord zal implementeren en zal vervolgens zelf zijn patiënten op de hoogte stellen.

Het nieuws over het akkoord zorgt er dus niet voor dat patiënten nu onmiddellijk hun operatie zullen aanvragen. "Pas als ik met 100 procent zekerheid weet hoeveel ik terugbetaald zou krijgen, zou ik me laten opereren", zegt Marie-Astrid Holemans (46). Ze kreeg in juni 2013 te horen dat ze belast is met het borstkanker-gen BRCA2, wat betekent dat ze meer dan 80 procent kans had om borstkanker te ontwikkelen.

"Afgelopen november liet ik al op doktersadvies mijn eierstokken en baarmoeder wegnemen", zegt Holemans. Maar het bedrag voor een preventieve borstreconstructie in één keer op tafel leggen was voor haar als alleenstaande moeder met drie studerende kinderen onmogelijk. "Mijn borsten laten amputeren zonder ze te kunnen laten reconstrueren zie ik niet zitten. Zonder borsten ben ik mijn vrouwelijkheid echt helemaal kwijt. Ik voel me nog te jong om dat allemaal op te geven."

Dus koos ze ervoor om elke drie maanden mammo- en echografieën te laten nemen. Op die manier wilde ze de kosten spreiden, maar ook dat werd uiteindelijk onhoudbaar. "Via een post op Facebook leerde ik Benetiet kennen, een vzw die vrouwen ondersteunt die een borstreconstructie wensen maar niet over de nodige middelen beschikken. Samen hebben we een brief opgesteld om mijn dichte vrienden en familie mijn situatie uit te leggen en om een bijdrage te vragen. Indien nodig zal Benetiet het tekort bijschieten." Meer dan drie jaar na haar positieve test zal ze, dankzij de ondersteuning van vzw Benetiet.be begin oktober geopereerd worden.

"We zijn er nog niet"

Oprichtster Yamina Krossa reageert voorzichtig positief, maar stelt zich vragen bij het akkoord omdat er nog veel onduidelijkheden zijn over wanneer en in welke ziekenhuizen de overeenkomst uiteindelijk zal gelden. Bovendien weet ze uit eigen ervaring dat een eenpersoonskamer geen overbodige luxe is bij deze zware ingreep, en meer privacy betekent ook in deze overeenkomst meer kosten. "Het is dus een akkoord, maar we zijn er nog niet", besluit Krossa.

Maar dat het akkoord nu eindelijk op tafel ligt, is wel een goede zaak. Dat zegt ook de woordvoerder van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Esthetische supplementen zullen niet meer mogelijk zijn en de klassieke supplementen worden beperkt voor wie toch een eenpersoonskamer wil. Zo wordt de behandeling toegankelijker. Maar we kunnen natuurlijk niet alles tegelijkertijd."

null Beeld RV
Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234