Vrijdag 07/10/2022

EXPO TOP 10

10 expo's die u absoluut niet mag missen

Horizon Home Sweet Home, een installatie van de pas overleden popart kunstenaar James Rosenquist, is nu te zien in Museum Ludwig in Keulen Beeld EPA
Horizon Home Sweet Home, een installatie van de pas overleden popart kunstenaar James Rosenquist, is nu te zien in Museum Ludwig in KeulenBeeld EPA

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

Lotte Beckers

1. Modigliani

Een vroeg zelfportret als de trieste clown Pierrot, zo opent de indrukwekkende tentoonstelling Modigliani in Tate Modern. Het laatste werk dat we te zien krijgen, is het allerlaatste zelfportret dat de meester ooit maakte, met de zelfverzekerde blik van de gearriveerde kunstenaar. En tussen die twee doeken in: het hele universum dat hij creëerde.

Lees hier onze recensie van Modigliani.

Tot 1/4 in Tate Modern, Londen. tate.org.uk

null Beeld rv
Beeld rv

2. Franky Verdickt. Nobody Likes To Be Hindered By Worldly Troubles

Fotograaf Franky Verdickt trok naar Zuid-Korea voor een reeks over plastische chirurgie bij jonge meisjes, maar kwam terug met gevoelsbeelden van bomen en rotsen. Het maakt zijn Brusselse expo Nobody Likes To Be Hindered By Worldly Troubles eens zo intrigerend.

Lees hier ons verslag over Nobody Likes To Be Hindered By Worldly Troubles.

Tot 20/1 in het Korean Cultural Centre, Brussel. brussels.korean-culture.org

null Beeld franky verdickt
Beeld franky verdickt

3. Ecce Homo

Het zijn verwarrende tijden, waarin de mensheid én de menselijkheid op allerlei vlakken geweld wordt aangedaan. Aanleiding genoeg voor Galerie Geukens & De Vil om een grote én grootse tentoonstelling op te zetten over de mens, gezien door de ogen van hedendaagse Belgische kunstenaars.

Lees hier onze recensie over Ecce Homo.

Tot 25/2 op verschillende locaties in Antwerpen. eccehomoantwerpen.com

Een hedendaagse interpretatie van de lijdende Christus door de lens van Marie-Jo Lafontaine, in het Antwerpse Maagdenhuis te zien als deel van de grootste tentoonstelling Ecce Homo. Beeld Courtesy of the artist
Een hedendaagse interpretatie van de lijdende Christus door de lens van Marie-Jo Lafontaine, in het Antwerpse Maagdenhuis te zien als deel van de grootste tentoonstelling Ecce Homo.Beeld Courtesy of the artist

4. Jasper Johns. Something Resembling Truths

Jasper Johns, zowat de duurste nog levende kunstenaar, schilderde in 1958 de Ameri­kaanse vlag. Een schilderij waar de kunstgeschie­denis niet omheen kan. De Royal Academy of Arts in Londen toont nu een overzicht van het rijke oeuvre van deze schilder, én zijn iconische Flag. Deze tentoonstelling gaat zijn laatste weken in, dus rep u.

Lees hier ons verslag over Something Resembling Truths.

Tot 10/12 in Royal Academy of Arts, Londen. royalacademy.org.uk

Jasper Johns Something Resembling Truths Beeld Jasper Johns
Jasper Johns Something Resembling TruthsBeeld Jasper Johns

5. HOP!

Cultuur én beweging: check! HOP! is een expo op kindermaat, waarin allerlei kunstwerken getoond worden waarin beweging gesuggereerd wordt. Wapperen, heftig of net langzaam bewegen: zes- tot twaalfjarige kunnen op hun dooie gemak schilderijen van James Ensor, Rik Wouters of Pierre Alechinsky ontdekken, terwijl ze zelf tekenen of allerlei geur- en hoordoosjes ontdekken. Op zondag is er ook een multimedialab waar kinderen zelf met die bewegingen aan de slag kunnen.

Tot 4/2 in Museum van Elsene, Elsene. museumvanelsene.irisnet.be

Pierre Alechinsky, in Museum Van Elsene Beeld © SABAM, photo Mixed Media
Pierre Alechinsky, in Museum Van ElseneBeeld © SABAM, photo Mixed Media

6. James Rosenquist: Painting as Immersion

Een popartschilder met monumentale doeken alsof net een doos kleurpotloden door een computer is gejaagd: de retrospectieve van de pas overleden James Rosenquist, in Keulen zowaar, bedient de toeschouwer royaal.

Lees hier ons verslag over Painting as Immersion.

Tot 4/3 in Museum Ludwig, Keulen. museum-ludwig.de

Star Thief en The Geometry of Fire in het Museum Ludwig in Keulen Beeld EPA
Star Thief en The Geometry of Fire in het Museum Ludwig in KeulenBeeld EPA

7. Joseph Beuys - Groeten van de Euraziaat

Ha, Joseph Beuys. Die charismatische Duitser met zijn eeuwige hoed die zich in de VS liet opsluiten in een kooi met coyote, die 7.000 eiken plantte en als professor van de Düsseldorf Academy of Art gegooid werd. Maar toch ook vooral die grote kunstenaar vol vooruitstrevende ideeën over economie, politiek en ecologie. Met een nauwe link met Antwerpen, bovendien. En daar weten ze in het M KHA alles over.

Lees hier ons verslag over Groeten van de Euraziaat.

Tot 21/1 in M HKA, Antwerpen. mukha.be

null Beeld rv MUHKA
Beeld rv MUHKA

8. Nicholas William Johnson. Inns of Molten Blue

Op het eerste zicht schildert Nicholas William Johnson weelderige bloementaferelen. Maar de Amerikaan zit met Henri Rousseau in zijn hoofd, en diens schilderijen van exotische jungles die hij nooit met eigen ogen zag. Johnson stelt zich vragen over het mysterie van de natuur, haar exotisme en trance als een manier om een nieuw bewustzijn toe te laten.

Tot 2/12 in PLUS-ONE, Antwerpen. plus-one.be

Nicholas William Johnson, Dewdrinker Beeld Nicholas William Johnson
Nicholas William Johnson, DewdrinkerBeeld Nicholas William Johnson

9. Gerhard Richter - Over Schilderen

Feit: Gerhard Richter is 's werelds belangrijkste schilder. Zet hem gerust in hetzelfde rijtje als Picasso en Van Gogh. Sommige kennen hem van zijn ontroerende portretten, anderen houden van zijn wilde abstracte werken. Kenner Bent Van Looy noemt Richter tien schilders in één. "En in elk genre is hij ook telkens de beste." Maar is ook hij slim, bedachtzaam en complex. Een kunstenaar die alle uithoeken van de schilderkunst aftast. Voor het eerst in veertig jaar is het werk van dit genie in ons land in volle glorie te bewonderen.

Lees hier ons portret over Gerhard Richter.

Tot 18/2 in S.M.A.K., Gent. smak.be

Gerhard Richter in SMAK Gent.  Beeld Eric de Mildt
Gerhard Richter in SMAK Gent.Beeld Eric de Mildt

10. Het Vlot

Zeventig kunstenaars, tweeëntwintig locaties, één stad. Curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos volgen Jan Hoets iconische afscheids-tentoonstelling De zee: salut d'honneur op met een ambitieuze expo, waarin Oostende een speeltuin voor kunstenaars wordt.

Lees hier onze recensie van Het Vlot.

Tot 15/4 op verschillende locaties in Oostende. hetvlot-oostende.be

Uncertain Journey van Chiharu Shiota voor Het Vlot.  Beeld Eric de Mildt
Uncertain Journey van Chiharu Shiota voor Het Vlot.Beeld Eric de Mildt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234