Woensdag 28/09/2022

152 acts om u tegen te zeggen

Doe Maar deze zondag op Werchter Boutique. Foto Alex Vanhee Beeld UNKNOWN
Doe Maar deze zondag op Werchter Boutique. Foto Alex VanheeBeeld UNKNOWN

Het is een publiek geheim dat in geen enkel land ter wereld zoveel muziekfestivals worden georganiseerd als in België. Maar zelfs met dat gegeven in het achterhoofd blijft het aanbod dit weekend uitzonderlijk. Liefst zes festivals dingen naar de gunsten van het publiek, en stuk voor stuk kunnen ze daarbij een internationale affiche voorleggen. Blues of jazz, Studio Brusselrock of gewoon een uitstap met het hele gezin: met in totaal liefst 152 acts in de aanbieding kan het allemaal. Om u de keuze iets gemakkelijker te maken lichten de zes programmatoren hun evenement toe.

Door Bart Steenhaut en Gunter Van Assche


Cactusfestival Brugge (11, 12 en 13 juli)

Waar? Minnewaterpark, Brugge.

Doelgroep? "Onze bezoekers zijn niet in een hokje te stoppen", vindt programmator Patrick Keersebilck. "We trekken zowel qua leeftijd als interesses een zeer uiteenlopend publiek. Er komen evenveel ouders als kinderen. Soms zelfs uit hetzelfde gezin (lacht). Al programmeren we de laatste jaren wel iets jonger dan voordien."

Op de affiche? The B-52's, Starsailor, Youssou N'Dour, Arno, Gabriel Rios, Bootsy Collins, Arsenal, Tinariwen... De dag voor het festival staat Leonard Cohen ook in het Minnewaterpark.

Beste naam?
"Zelf kijk ik enorm uit naar Dinosaur Jr., Cinematic Orchestra en Shantel & Bucovina Club Orkestar. Maar uiteraard ben ik ook blij dat we na de annulering vier jaar geleden eindelijk The B-52's hebben."

Welke naam van de concurrentie had je graag zelf op de
affiche gehad?
"Joe Jackson mag natuurlijk altijd terugkomen, maar persoonlijk vind ik het vooral jammer dat Crowded House niet bij ons staat. Die groep is echt op maat van ons festival gesneden. Nu staat Crowded House halverwege op de affiche van Boutique. Op Cactus had die band perfect kunnen afsluiten."

Waarom moeten we naar Cactus dit weekend? "Ons concept is uniek in Vlaanderen. We kiezen bewust voor kleinschaligheid. Voor een festival op mensenmaat."

Voel je de concurrentie van andere festivals? "De voorverkoop zit op hetzelfde schema als vorig jaar, maar uiteraard ben ik niet blij met het overaanbod dit weekend. Op termijn kan dat niet anders dan een catastrofe worden. De toegenomen concurrentie, ook van elders in Europa, jaagt de prijs van al die groepen de hoogte in, en ook de uitkoopsommen worden alsmaar zwaarder. De groepen worden duurder, maar we kunnen ons park niet groter maken dan het is. Dat baart ons zorgen, moet ik zeggen. Artiesten wachten ook alsmaar langer om hun komst te bevestigen omdat ze denken dat ze elders meer kunnen verdienen."

Duurste naam op de affiche? 75.000 euro voor The B-52's.

Prijs aan de kassa? 38 euro voor een dagticket, 85 euro voor de drie dagen.


Bluesfestival Peer (11, 12, 13 juli)

Waar? Festivalterrein, Peer.

Doelgroep? "We mikken op een breed publiek," zegt programmator Wim Vermijen, "maar echt jong zijn de mensen die we hier over de vloer krijgen doorgaans niet. We programmeren ook geen zuivere blues meer, omdat er in dat genre te weinig vernieuwing zit. De grote blueslegendes zijn ofwel dood, ofwel versleten. Daardoor zijn we wel genoodzaakt wat breder te gaan. Pluspunt is dat we daardoor de laatste jaren naast de trouwe bluesfans ook andere bezoekers over de vloer krijgen."

Op de affiche?
Solomon Burke, Jools Holland & His Rhythm And Blues Orchestra, Ian Segal, Little Feat, The Seatsniffers & Friends... Alvin Lee, de topact voor zaterdag, heeft gisteren afgezegd.
Beste naam? "Je hebt uiteraard grote publiekstrekkers nodig, maar wij investeren doelbewust in nieuwe namen die nog nooit in België hebben opgetreden. Dit jaar zouden Dana Fuchs, Marc Broussard en Ryan Shaw wel eens voor verrassingen kunnen zorgen. Na het festival hoor ik vaak van bezoekers dat ze veel goeie muziek hebben gehoord, ook al werd die niet altijd door bluesmuzikanten gespeeld. Voor mij is dat het belangrijkste."

Welke naam van de concurrentie had je graag zelf op de
affiche gehad?
"ZZ Top. Die staan dit weekend op Bospop, net over de grens. En zelf was ik op Cactus heel graag naar The B-52's gaan kijken."

Waarom moeten we naar Peer dit weekend? "Voor de Limburgse gezelligheid. Bovendien staat het publiek droog bij ons, wat gezien de weersverwachting een pluspunt is. In vergelijking met de concurrentie blijft Peer ook relatief goedkoop. Dat is belangrijk, want we voelen dat de koopkracht van de mensen erop achteruit gaat. De markt raakt trouwens oververzadigd. Groepen vragen veel geld, en uiteindelijk is het Jan Publiek die het gelag betaalt."

Voel je de concurrentie van andere festivals? "Niet echt. Door onze specifieke identiteit spreken we allemaal een ander publiek aan."
Duurste naam op de affiche? "Jools Holland is met 30.000 euro onze duurste act dit jaar. Maar die brengt naast een orkest van 21 mensen ook Marc Almond mee."

Prijs aan de kassa? 90 euro voor drie dagen. 45 euro voor zaterdag of zondag. 15 euro vrijdag.

Werchter Boutique (13 juli)

Waar? Festivalpark, Werchter.

Doelgroep? "Op alle festivals werd één segment nooit echt ingevuld: dat van de hele familie", zegt organisator Herman Schueremans. "Werchter Boutique is daarom een puur gezinsfestival. Doe Maar speelt voor de veertigers, Santana is weer zo hip dat hij zowel voor twintigers als vijftigers kan optreden, James Blunt vroegen we voor de madammen en Crowded House is er voor iedereen die van een song houdt. Tokio Hotel en Zornik staan dan weer op de affiche voor het jonge grut dat te plat is om naar Rock Werchter te gaan, maar toch al genoeg pubert op zijn bakkes (lacht)."

Op de affiche? Doe Maar, Santana, James Blunt, Crowded House, Hucknall, Tokio Hotel, Zornik, Milow.

Beste naam? "Zonder aarzeling: Crowded House. Niet alleen omdat ik jong ben geweest op hun muziek, maar ook omdat hun platen moeiteloos de tand des tijds hebben doorstaan. De Finn Brothers weten hoe ze een song moeten schrijven, hoe ze die moeten inkleden en ook: hoe ze zo'n song brengen. Dat zul je zondag snel genoeg opnieuw merken."

Welke naam van de concurrentie had je graag zelf op de affiche gehad? "Geen enkele. Echt niet. Wie zou het dan moeten zijn? Diana Krall? Ach nee, ik gun iedereen alles (lacht). Ik ga vanavond en morgen wel eens naar Les Ardentes: ik wil er Cypress Hill zien. Die zorgen voor ambiance waarbij je niet hoeft na te denken. Puur amusement, toch?"

Waarom moeten we naar Werchter dit weekend? "Eenvoudig: je krijgt waar voor je geld. Voor 45 euro krijg je maar liefst acht topgroepen, op een locatie die iedereen kent van Rock Werchter. Voor dat luttele bedrag kunnen oudere muziekfans dus zonder probleem hun jeugd herbeleven op ons terrein."

Voel je de concurrentie van andere festivals? "Toen Rock Werchter de bakens uitzette, is Vlaanderen met een goed draaiende schoenwinkel begonnen. Dat is intussen een serieuze winkelstraat geworden, die bovendien een hele zomer openblijft. Natuurlijk voel je dus concurrentie. Maar gelukkig zijn er in Vlaanderen zoveel mensen geïnteresseerd in zoveel verschillende genres muziek, dat iedereen overal zijn gading vindt. Voor Werchter Boutique zijn bijvoorbeeld al zo'n 24.000 tickets de deur uitgegaan. Dat is een mooi resultaat voor een eerste jaar, lijkt me. Ik maak me alleszins geen zorgen."

Duurste naam op de affiche?
"In alle contracten staat expliciet dat die bedragen vertrouwelijk moeten blijven, en daar hou ik me als professional aan. Je mag wel weten dat Doe Maar en Santana de allerduurste vogels zijn."

Les Ardentes (10, 11, 12 en 13 juli)

Waar? Parc Astrid, Luik.

Doelgroep? "Voor onze derde editie staken we bewust de hand uit naar Vlaamse jongeren", zegt organisator Fabrice Lamproye. "Vroeger richtte ons affiche zich vooral op Franse artiesten en dus op een Frans publiek. Met de grote internationale namen die we dit jaar strikten, vonden echter heel wat Vlamingen de weg naar Luik. Net als Britse festivalgangers trouwens."

Op de affiche? Cypress Hill, Dandy Warhols, Laurent Garnier, The Streets, The Mars Volta... M.I.A. laat verstek gaan.

Beste naam? "De exclusieve set van Laurent Garnier vind ik een hele prestatie, maar ik ben nog gelukkiger dat internationale toppers als Cypress Hill, Dandy Warhols of The Streets hun weg naar Parc Astrid vonden. Anderzijds ben ik even trots op de aanwezigheid van Franse publiekstrekkers als Camille en Bashung."

Welke naam van de concurrentie had je graag zelf op de affiche gehad? "Dit weekend is er geen enkel festival waarop ik jaloers ben, maar Sonic Youth wil ik al heel lang strikken. Jammer genoeg zijn die mannen van de Lokerse Feesten ons te snel af. Heel jammer, want ik ben grote fan."

Waarom moeten we naar Luik dit weekend? "Wij doen geen toegevingen aan de grote ketens of aan junkfood. Non monsieur! De restauranthouders uit de streek zullen zorgen voor kwaliteitsmaaltijden. Je kunt dus ook heerlijk Aziatisch of Afrikaans eten op het terrein. Parc Astrid verenigt daarnaast ook het beste van beide werelden: het festival gaat door in de stad, maar wel in een groen park vol bomen. Artiesten zijn er elk jaar alleszins vol lof over."

Voel je de concurrentie van andere festivals? "Niet echt. Boutique richt zich bijvoorbeeld op piepjonge en oudere mensen, wij zoeken het ergens middenin (lacht). Zondag is Les Ardentes trouwens al uitverkocht. Cactus, dat elk jaar in hetzelfde weekend plaatsvindt als ons festival, zou wél een concurrent kunnen zijn, maar zo zie ik dat niet. Brugge en Luik liggen zodanig ver uit elkaar dat we eerder complementaire festivals zijn."

Duurste naam op de affiche? "Cypress Hill. Ik ben gebonden aan een strikt geheimhoudingscontract, dus mag ik on the record niet zeggen hoeveel ze kosten. Laten we het erop houden dat het gaat om een aanzienlijk deel van het totale artiestenbudget, dat 850.000 euro bedroeg."

Prijs aan de kassa? 40 euro voor donderdag, vrijdag of zaterdag. Combitickets en kaarten voor zondag zijn niet meer verkrijgbaar.


Rock Zottegem (11 en 12 juli)

Waar? Naast sportcomplex Bevegemse Vijvers, Zottegem.

Doelgroep?
"Onze muzikale lijn sluit aan bij de programmatie van Studio Brussel", stelt programmator Kurt De Loor. " We trekken dus in hoofdzaak een publiek tussen de 15 en de 30. Daarnaast mikken we ook op de nostalgici die de jaren zeventig en tachtig bewust hebben meegemaakt. We merken dat daar in onze regio veel vraag naar is. En omdat we dit jaar vijftien jaar bestaan, hebben we zowel vrijdag als zaterdag een dj aangetrokken. Vrijdag is dat Bobby Ewing, zaterdag Dr. Lektroluv."

Op de affiche?
Arsenal, Blondie, Joe Jackson, Gabriel Rios, Zita Swoon, Nailpin, Motörhead, Freaky Age, Flogging Molly...
Beste naam? "Voor het publiek ongetwijfeld Motörhead, maar zelf ben ik blij dat we Joe Jackson hebben kunnen strikken. Die stond al vijf jaar op ons verlanglijstje en het was de eerste naam die we dit jaar onder contract hadden. Het is ook een erg goeie naam gebleken om een programma rond te bouwen."

Welke naam van de concurrentie had je graag zelf op de affiche gehad? "We zijn een tijdje bezig geweest met Cypress Hill, die nu op Les Ardentes staan. Dat is jammer, maar er komen nog edities."
Waarom moeten we naar Zottegem dit weekend? "In de eerste plaats voor de muziek, want we zijn trots op de groepen die we kunnen aanbieden. Maar daarnaast hebben we een prachtige locatie, midden in het groen en grenzend aan de Bevegemse Vijvers. Bovendien oogt onze site als één geheel én zijn we ontzettend goedkoop."

Voel je de concurrentie van andere festivals? "Het kan raar klinken, maar nee. De combitickets zijn allemaal de deur uit en ook de voorverkoop loopt fantastisch. Niet alleen in de regio, maar ook in de rest van het land. Als het weer een beetje meezit dit weekend raakt het festival moeiteloos uitverkocht."

Duurste naam op de affiche? "Motörhead. Die vragen om en bij 75.000 euro."

Prijs aan de kassa?
25 euro per dag. De combitickets zijn uitverkocht.

Gent Jazz (10 tot 20 juli)

Waar? Bijloke, Gent.

Doelgroep? "We willen iederéén bedienen", beweert Bertrand Flamand van Gent Jazz. "Wanneer de traditionele jazzcats optreden, krijgen we 28- tot 40-jarigen over de vloer. Met de acts die naar soul en r&b neigen, boren we een jonger publiek aan. Daarnaast richten we ons ook steeds meer op Wallonië."

Op de affiche? Herbie Hancock, Pat Metheny Trio, Diana Krall, Wayne Shorter, The Herbaliser, Erykah Badu, The Neville Brothers, CocoRosie...

Beste naam? "Herbie Hancocks ode aan Joni Mitchell wil ik voor geen geld missen, maar vooral Wayne Shorter is gesneden koek voor mij. Als organisator ben ik dan weer het meest trots op Diana Krall. Een veel te grote naam voor onze affiche, maar ik vermoed dat haar man Elvis Costello haar wist te overtuigen. Vorig jaar was hij erg te spreken over ons festival."

Welke naam van de concurrentie had je graag zelf op de affiche gehad? "Leonard Cohen en Santana waren zeker welkom geweest. Niet dat ik Cohen zo'n geweldige muzikant vindt, maar zijn teksten blijven onovertroffen, hè. Santana heeft dan weer met alle jazzlegendes gespeeld. Helaas is hij out of our league, financieel gezien."

Waarom moeten we naar Gent dit weekend? "Dit is een festival waar je nog echt kunt luisteren naar muziek - het gaat niet om de randanimatie of verbroedering. Bovendien tonen we met onze diverse affiche aan dat het een oubollige opvatting is om jazz iets voor oude mensen te vinden. Daarnaast hebben we een voordeel op Brosella in Laken, ook dit weekend. Daar staan dit jaar evengoed fantastische artiesten, maar Paul Bley en Maria Schneider Orchestra zijn geen festivalacts. Wij vonden die gulden middenweg wel."

Voel je de concurrentie van andere festivals? "Leve het overaanbod! Dit weekend kun je zoveel goede muziek zien, dat het een luxeprobleem is. Ik hou overigens niet van de term 'concurrenten'. Ik zetel ook in de festivalfederatie en daar sturen we net aan op een grote onderlinge solidariteit. Er zijn immers teveel gemeenschappelijke belangen: zonder North Sea Jazz - ook dit weekend - zou Gent Jazz niet eens bestaan. Dankzij hen kunnen grote artiesten naar Gent komen zonder dat we gebukt gaan onder immense vervoersonkosten."


Duurste naam op de affiche?
"Diana Krall kost ons makkelijk meer dan 50.000 euro. En dan reken ik de randkosten van die gigantische productie er niet bij. Daarom zijn de tickets 10 euro duurder voor haar."

Prijs aan de kassa?
27 euro voor dagtickets, behalve Diana Krall (37 euro). Een driedagenpas kost 68 euro.

http://www.cactusfestival.be/

http://www.break-away.be/

http://www.werchterboutique.be/

http://www.lesardentes.be/

http://www.rock-zottegem.be/

http://www.gentjazz.com/

Cypress Hill te zien op Les Ardentes in Luik. Beeld UNKNOWN
Cypress Hill te zien op Les Ardentes in Luik.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234