Zaterdag 02/07/2022

Gentse Feesten 2015

21 dingen die u dit jaar op de Gentse Feesten gedaan móet hebben

10 dagen lang doet Gent zijn feestreputatie eer aan. Beeld Belga
10 dagen lang doet Gent zijn feestreputatie eer aan.Beeld Belga

De tedere anarchie die Gentse Feesten heet heeft vanaf morgen tien dagen lang de hoofdstad van Oost-Vlaanderen in zijn greep. U zal vast tijd te kort komen om alles te doen waar u zin in heeft, maar met deze 21 tips - helemaal gratis, 't zijn tenslotte Gentse Feesten - willen we u toch al een eind op weg helpen.

BDCTWAS en AJ

1. Om drie uur 's middags een wereldberoemde rockgroep toejuichen

Waarom zou u naar Werchter of het buitenland trekken om legendarische namen als AC/DC, Metallica, Paul McCartney of U2 te zien als ze ook gewoon in het centrum van Gent spelen? In covergroepversie weliswaar, maar aangezien het overgrote deel van de concerten helemaal gratis is moet u nu niet te veel willen.

Zowel op de grote podia aan Sint-Baafs of de Korenmarkt als aan de kleinere broertjes op het Veerleplein, de Groentemarkt en zovele andere knallen de classics, vaak al van in de late middag. Een ideale soundtrack om je tijdens het uitgieten van je eerste Gentse Strop, Gulden Draak of ander loodzwaar bier voor te nemen het niet zo erg uit de hand te laten lopen als gisteren.

IC/TC, de beste AC/DC-tributeband van de Lage Landen, fleurt vanaf 18.30 uur de nationale feestdag op. Beeld ictcrocks.be
IC/TC, de beste AC/DC-tributeband van de Lage Landen, fleurt vanaf 18.30 uur de nationale feestdag op.Beeld ictcrocks.be

2. Chillen in het Baudelopark

Elke nacht seks, drugs en rock-'n-roll allemaal goed en wel, maar op een bepaald moment ga je denken: ach, een hele dag op een bankje zitten terwijl de kindjes zich vermaken in de speeltuin is ook niet slecht. Dan komt het Baudelopark to the rescue! Er is vers getapt bier, ijsjes, mosselen en een microklimaat waardoor de zon er altijd schijnt. Als u dat niet gelooft maken we u iets anders wijs.

Spelende kinderen in het Baudelopark. Beeld Yann Bertrand
Spelende kinderen in het Baudelopark.Beeld Yann Bertrand

3. Gratis concerten meepikken

Tussen 17 en 26 juli kunt u op zowat elk plein in Gent wel een gevestigde muzikale waarde (zoals Willem Vermandere, De Mens en Johan Verminnen) of opkomend talent aan het werk zien. En het beste is: de meeste concerten zijn gratis. Zo is er van 21 tot 25 juli Boomtown. Onder meer Bed Rugs, Flip Kowlier, Meuris, Tourist Lemc en Kenji Minogue kunt u op de Kouter gratis zien.

Kenji Minogue, live altijd een belevenis. Beeld PHOTO_NEWS
Kenji Minogue, live altijd een belevenis.Beeld PHOTO_NEWS

4. Een gedicht op maat laten schrijven

In het Coyendanspark huizen tussen 18 en 21 juli de jonge poëten van Jeugd en Poëzie vzw. Na een gezellig praatje om u wat beter te leren kennen, creëren ze ter plekke een u op het lijf geschreven gedicht

5. Ontbijten met een Irish coffee en een bot'ram met uufvlakke op de Vlasmarkt

Het eerste - maar ook het domste - wat velen doen zodra ze op de Vlasmarkt belanden is een Irish coffee bestellen. Drie Ierse koffies later hang je in de touwen, word je naar huis gedragen en mis je het allerleukste van de nacht: het moment waarop de zon op komt. Dat is het moment om de pintjes te laten voor wat ze zijn en voor het echte Gentse Feesten-ontbijt te gaan: een Irish coffee en een bot'ram met uufvlakke uit het wereldberoemde bot'ram-kraam. Zeg 'smakelijk' tegen iedereen die de nacht overleefd heeft.

De Vlasmarkt, the morning after. Beeld Bas Bogaerts
De Vlasmarkt, the morning after.Beeld Bas Bogaerts

6. Het enige echte Nachtplan bemachtigen

Er zijn officiële en officieuze websites, en je vindt officiële en officieuze agendaboekjes, maar wat je echt nodig hebt om geen concert of feestje te missen is het enige echte Nachtplan, waar sinds mensenheugenis alles op posterformaat netjes naast elkaar staat. Voorzien van flauwe Gentse grappen. Alleen is het elke keer weer proberen op de juiste plaats op het juiste moment te zijn om er eentje te pakken te krijgen. Het mag ook niet te makkelijk gaan.

7. Hulde brengen aan Walter De Buck, Luc De Vos en (pdw)

De Gentse Feesten vinden dit jaar voor het eerst plaats zonder iconen Walter De Buck en Luc De Vos. De charismatische frontman van Gorki overleed op 29 november vorig jaar, de Gentse volkszanger amper een maand later op 21 december. Gent brengt op de openingsavond van de Feesten op Bij Sint-Jacobs hulde aan zijn twee overleden helden.

Op zaterdag 25 juli treden The Skyblasters, de reggaeband van de in 2013 overleden Patrick De Witte, na 25 jaar afwezigheid nog eens op tijdens de Gentse Feesten. Edward Buadee, Joris Angenon, Peter Heylbroeck, Johan Heyerick, Prince Far Out, Jackie De Clerq en Martijn Bal blazen het dak er gegarandeerd af. (pdw) kijkt ongetwijfeld van boven mee.

Vorig jaar verloor Gent twee muzikale iconen: Luc De Vos (links) en Walter De Buck (rechts). Beeld BELGA
Vorig jaar verloor Gent twee muzikale iconen: Luc De Vos (links) en Walter De Buck (rechts).Beeld BELGA

8. Na een nachtje door uitblazen aan de Blaarmeersen

Tien dagen feest, laat u er niks over wijsmaken: het is wél mogelijk om het alleen op bier en junk food te overleven. Alleen dient u ervoor te zorgen dat u op geregelde tijdstippen aan rust toe komt.

Dat is niet voor iedereen even makkelijk te organiseren. Feestvierders die doorgaans pas tegen het ochtendgloren thuiskomen, zien zich hun welverdiende nachtrust door de neus geboord door vervelende zaken als huisgenoten die moeten opstaan, zingende kinderen of saaie buren die naar hun huis vertrekken.

Indien de eigen woonst te ver of te lawaaierig is, kunnen we een trip naar de Blaarmeersen warm aanbevelen. Iederéén ligt er aan het Gentse water voor pampus bij, naar eigen voorkeur in het gras of in het zand. Verfissing is bnnen handbereik, een beetje reggae of hiphop uit de radio van iemand anders die komt uitblazen geldt als enig achtergrondlawaai. Vooral fijn bij mooi weer, maar we gaan er van uit dat het tien dagen geweldig zomert.

De Blaarmeersen: welkom rustpunt voor uitgeputte feestneuzen. Beeld Wouter Van Vooren
De Blaarmeersen: welkom rustpunt voor uitgeputte feestneuzen.Beeld Wouter Van Vooren

9. Een goedkope zonnebril op de kop tikken

Op de keper beschouwd is de kans bijzonder klein dat u op de Gentse Feesten het koopje van de eeuw zult doen. Maar de kans is groot dat u deze goede raad in uw nachtelijke overmoed in de wind zult slaan. De vele kraampjes die schreeuwerig kralenkettingen, armbanden, kekke hoedjes, exotische wollen pullovers en goedkope zonnebrillen aanbieden zullen er u immers van overtuigen dat u hoognodig aan feestelijke accessoires toe bent.

Nu gunnen we die talloze straatventers - ze dragen immers bij aan het feestgedruis - hun commercieel succes. Maar toch dit advies: als u per se 'cheap sunglasses' op de kop wil tikken, ga dan meteen voor de allergoedkoopste. Morgen bent u uw nieuwe aankoop namelijk kwijt, of heeft u 'm gebroken. En als er op een zonnebril vijftien keer 'Ray Ban' staat, is het waarschijnlijk geen echte.

Zonnebril? U zal er spijt van krijgen, maar u zal er toch eentje kopen. Beeld thinkstock
Zonnebril? U zal er spijt van krijgen, maar u zal er toch eentje kopen.Beeld thinkstock

10. De nieuwe 'Caveman'-voorstellingen ontdekken in Theater Tinnenpot

Na het succes van comedyshow 'Caveman' is Philippe De Maertelaere terug met twee nieuwe voorstellingen. In 'Leve papa, Caveman wordt vader' vertelt hij over zijn avonturen in het land van predictors, hormonen, moedermelk, luiers en slapeloze nachten. In 'Ex', geschreven door Jo Van Damme en geregisseerd door Matthias Sercu, haalt De Maertelaere Anouk David mee op het podium. 'Ex' vertelt het verhaal van een koppel dat 13 jaar getrouwd is. "Een verhaal over dingen die vergaan, zo hartverscheurend dat het om te lachen is. En omgekeerd, natuurlijk"

11. Mosselen eten - om het even waar

Alle Belgen en Nederlanders roepen ergens in juni: Hoera, het mosselseizoen is begonnen! Behalve de Gentenaars. Die wachten geduldig tot de feesten om de eerste pot voor hun neus te krijgen. Maar vanaf dan is er ook geen houden meer aan. Eén kilo mosselen voor diegene die een terras weet te vinden waar ze ze niet verkopen. Zorg ervoor dat u er een goed uitzicht bij krijgt (het Baudelopark, de Graslei, het Belfort...) en ze smaken nog lekkerder!

Mosselen met frieten, het krachtvoer van de Gentse Feestenganger. Beeld THINKSTOCK
Mosselen met frieten, het krachtvoer van de Gentse Feestenganger.Beeld THINKSTOCK

12. Genieten van muzikaal vuurwerk

Op zondag 19 juli om 23 uur knalt het vuurwerk van straattheater- en circusfestival MiramirO aan Portus Ganda. Het vuurwerk wordt afgestoken op muziek van de gebroeders Coorevits, beter bekend als de Compact Disk Dummies. Ze schreven een vuurwerkcompositie die volgens de organisatie het best omschreven kan worden als "een dolle autorit van twintig minuten langs verschillende werelddelen". Dat belooft vonken te geven.

Dit jaar wordt het vuurwerk muzikaal opgeluisterd door Compact Disc Dummies. Beeld Stad Gent
Dit jaar wordt het vuurwerk muzikaal opgeluisterd door Compact Disc Dummies.Beeld Stad Gent

13. Intiem dineren met Pascale Platel

Tijdens 'Plateau Platel' sla je twee vliegen in één klap: uitgebreid tafelen én een theatervoorstelling meepikken. Kelly de kok zorgt voor het diner, Pascale Platel brengt sappige vertelsels uit haar interne keuken. Op 20, 23 en 26 juli in Kunstencentrum Vooruit, op 24 en 25 juli in stadsbrouwerij Gruut.

Pascale Platel is de ideale tafelgaste in 'Plateau Platel'. Beeld Tim Dirven
Pascale Platel is de ideale tafelgaste in 'Plateau Platel'.Beeld Tim Dirven

14. De massa bedwingen om die ene straatact te zien

De hoogste dichtheid aan menselijk materiaal vindt u tijdens de Gentse Feesten in de Belfortstraat, van de vroege avond tot middernacht. De cultuurliefhebbers die overdag al het drukke muziek-, theater- en comedyprogramma bezochten zijn nog niet naar huis, en de uitgebreide nachtploeg die drank en decadentie in gedachten hebben is al op de been.

Op de verbinding tussen het cluster Vlasmarkt/Sint-Jacobs/Baudelo enerzijds en het Sint-Baafsplein anderzijds creëren deze twee legers samen een bottleneck waar u zelfs niet vlot doorheen zou raken indien u een met vaseline ingesmeerde elleboog was.

Uitgerekend daar vinden veel straatartiesten het een goed idee om hun kunsten te vertonen, en zo een extra oponthoud in de stilstand te veroorzaken. Maar laat uw platgeknepen lief, de paniekerige dreumes in uw nek of de iets te hard tegen uw hagelwitte overhemd aangedrukte cheeseburger de pret niet vergallen: tegen de stroom in een plekje vinden, op uw tenen gaan staan en een glimp opvangen van een briljante goochelaar, flamboyante steltenlopers of een luidruchtige durfal doet u in elke vezel van uw lichaam beseffen wat het woord straatfeest écht betekent.

De straatartiesten in Gent zijn bijzonder flexibel. Dat ben je als toeschouwer best ook. Beeld Stad Gent
De straatartiesten in Gent zijn bijzonder flexibel. Dat ben je als toeschouwer best ook.Beeld Stad Gent

15. Lachen met dwergen (en andere comedians)

Tijdens het Lacht Comedy Festival krijgt u in de Vooruit de beste vaderlandse (en een paar uitheemse) comedians voorgeschoteld: Wouter Deprez en Steven Mahieu brengen 'De avond van de luistervink', Xander De Rycke zendt live zijn podcast 'Mosselen 0130' uit, Freddy de Vadder twijfelt, William Boeva lacht met zichzelf en wie hem aangaapt in 'Megalomaan'...

William Boeva, klein van stuk, maar met een grote mond. Beeld Wouter Van Vooren
William Boeva, klein van stuk, maar met een grote mond.Beeld Wouter Van Vooren

16. Uw Gents bijspijkeren met echt Gents volkstheater

Krijgt u niet genoeg van dat heerlijk sappige Gentse accent? Tijdens de Gentse Feesten halen de lokale theatergezelschappen alles uit de kast om u nog wat meer te charmeren. Zo brengt Theater Tap in 'het schuunste kasteel van Gent', CJK Kasteel Claeys Bouüaert in Gent-Mariakerke, '1 uur en een sjieke' Gentse verhalen en vertellingen. Compagnie van de Leute brengt met 'Ew papier' een grimmige komedie van Stany Crets. Theater Scala brengt Jezus dan weer tot leven in 'Wal, wie damme doar én!'. Blijkt dat de Messias zowaar Gents spreekt!

17. Om 03 uur 's nachts op de botsauto's zitten op de Vrijdagsmarkt

Ergens rond middernacht gaat de kermis op de Vrijdagsmarkt dicht. Behalve één kraam, op de eerste hoek als je van Polé Polé via de Lange Munt naar de Vlasmarkt slentert. Gewoonlijk is dat iets na drie uur 's nachts, als de speakers op de Gras- en Koornlei zijn dichtgedraaid en de massa zich richting Sint-Jacobs begeeft. Geen betere manier om de beentjes los te schudden als nog twee - allé, maak er vier van - ritjes op de autoscooters. Botsen maar.

Op de Vrijdagmarkt is het alle dagen kermis. Beeld Stad Gent
Op de Vrijdagmarkt is het alle dagen kermis.Beeld Stad Gent

18. Bootjevaren door de Gentse binnenstad

Oké, het is übertoeristisch, maar af en toe moet dat eens kunnen. Zeker omdat tijdens de Gentse Feesten de traditionele boottochtjes een originele make-over krijgen. Zo combineert Gent-Watertoerist een boottocht met theater. De acteurs staan op de kade langs de Leie en Lieve, en geven antwoorden op culinaire vragen als wat gebeurde er met Betsie de olifant? Vanwaar komt de praline van de werkmens, de sneeuwbal? Welke Gentenaar was de eerste tv-kok? Onderweg proef je typisch Gentse lekkernijen.

Wie het liever intiem en sportief houdt, kan opteren voor een kanotocht doorheen de Gentse binnenstad. In het weekend en op 21 juli kunt u een kanotochtje combineren met een avontuurlijk ontbijt.

Bootjevaren voorbij het podium van Polé Polé. Beeld Stad Gent
Bootjevaren voorbij het podium van Polé Polé.Beeld Stad Gent

19. U in de Caraïben wanen op Polé Polé

Opzwepende ritmes, zwoele dansers, exotische cocktails... Polé Polé brengt de tropen naar het centrum van Gent. Bestel een caipirinha, zoek een plekje op de drijvende dansvloer en schud die heupen los. Wie er allemaal ten dans speelt, vindt u hier.

Waan u in de tropen tijdens Polé Polé. Beeld Stad Gent
Waan u in de tropen tijdens Polé Polé.Beeld Stad Gent

20. De hele nacht lang dansen op Klankfest

Zin om 's nachts je benen suf te dansen op de leukste house-, urban- of drum-'n-bass-tunes? Dan is er tijdens de Gentse Feesten ook dit jaar slechts één adres: de Vooruit. Klankfest, de opvolger van het legendarische Ten Days Off dat er vorig jaar na een twintigste editie mee ophield, wordt morgen boven het doopvont gehouden. De Gentse club Decadence organiseert de eerste avond met dj's als Cassy en Tobi Neumann achter de decks. Bekijk hier de volledige line-up van het tiendaagse dansfeest.

Raymond van het Groenewoud sluit de Gentse Feesten in stijl af. Beeld Alex Vanhee
Raymond van het Groenewoud sluit de Gentse Feesten in stijl af.Beeld Alex Vanhee

21. Raymond van het Groenewoud bij Sint-Jacobs zien en sterven

Het ene jaar doet hij het nog één keer, voor de laatste keer. Het jaar erop doet hij het niet. En het jaar daarop ook niet. En dan weer wel en dan weer niet. Hoe dan ook, dit jaar staat Raymond van het Groenewoud nog eens als absolute top of the bill op de affiche van de Gentse Feesten: de allerlaatste plaats Bij Sint-Jacobs. Ofte: Het Lieve Kleine Piranha-plein. En als hij het doet, dan betekent dat: spelen tot de zon op komt. Volgens de officiële website treedt hij dit jaar op van 01u tot 5u59. En geen minuut langer! Gaat dat zien. En laat u daarna naar het containerpark brengen door de mannen van Ivago.

Het officiële programma van de Gentse Feesten vindt u hier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234