Vrijdag 07/10/2022

boeken

Antwerpen wordt straks één grote bib

►Bastien Lauwers: 'Als het experiment aanslaat, zullen we het zeker uitbreiden naar andere steden.' Beeld Bob Van Mol
►Bastien Lauwers: 'Als het experiment aanslaat, zullen we het zeker uitbreiden naar andere steden.'Beeld Bob Van Mol

De stad Antwerpen lanceert het experiment Bookmine, een digitaal platform waarop mensen onderling boeken kunnen uitlenen. Zo wordt de stad één grote bibliotheek. "Met dit project willen we de schat aan boeken bij mensen thuis toegankelijk maken voor een groot publiek", zegt Bastien Lauwers, oprichter van Bookmine.

Lisa Goethuysen

Sinds gisteren staat het project van Bastien Lauwers online. Het wordt gesteund door Stadslab2050 en de stad Antwerpen. Mensen uit het Antwerpse arrondissement kunnen zich gratis registreren op Bookmine en kunnen boeken ruilen of lenen van elkaar. Via een chatdienst kunnen ze onderling afspreken hoe dat in zijn werk gaat. De enige voorwaarde waaraan gebruikers moeten voldoen, is dat ze zelf minstens één boek aanbieden.

Met Bookmine wil Lauwers een aanvulling bieden op de Antwerpse bibliotheken. Volgens hem ligt er namelijk nog een schat aan boeken bij mensen thuis en die wil hij dankzij dit project voor een groter publiek toegankelijk maken.

Lauwers benadrukt dat Bookmine geen concurrentie vormt voor de lokale bibliotheken. "Momenteel gaat het om een experiment, waarbij we willen nagaan of mensen bereid zijn hun boeken met elkaar te delen. Als het aanslaat, zullen we het zeker uitbreiden naar andere steden."

Het project dat voortvloeit uit het thesisonderzoek van Lauwers, focust op het sociale aspect. "Dankzij Bookmine kunnen mensen met dezelfde interesses elkaar ontmoeten. Zo ontstaat een community van experts, die elkaar tips en boekenadvies kunnen geven", verklaart Lauwers.

Het zijn net die persoonlijke tips van andere boekenliefhebbers die lezers ertoe aanzetten hun boeken online uit te lenen, in plaats van in een bib. De Antwerpse bibliotheken en de Antwerpse schepen van Cultuur, Caroline Bastiaens (CD&V), zijn alvast voorstander van het project. "Met een project als Bookmine krijgt de bibliotheek van de toekomst een concrete vorm. Bovendien wordt de band tussen de Antwerpenaren zo versterkt", zegt Bastiaens.

Grootste struikelblok

Toch is het nog maar de vraag of het project zal aanslaan. Veel lezers hebben namelijk schroom om hun boeken uit te lenen aan onbekenden. Dat komt onder meer omdat ze er emotioneel aan gehecht zijn en omdat ze betwijfelen of anderen hun persoonlijke spullen wel met voldoende respect zullen behandelen. Daarnaast houden fervente boekenverzamelaars hun collectie liever voor zichzelf.

Volgens Hannes Vanhaverbeke van Cultuurconnect is het gebrek aan vertrouwen bij lezers het grootste struikelblok voor uitleenprojecten. "We moeten het vertrouwen van lezers winnen en dat is erg lastig. Door projecten als Bookmine kunnen we onderzoeken welke lezers welke soort boeken lezen en kunnen we het uitleenpubliek in kaart brengen. Daardoor kunnen we lezers verzekeren dat hun boeken goed terechtkomen", zegt Vanhaverbeke.

Het experiment van Lauwers vormt dus een goed vertrekpunt voor verder onderzoek.

Momenteel zijn de gebruikers van Bookmine nog zelf verantwoordelijk voor het naleven van onderlinge afspraken. Dat zou mogelijk tot problemen kunnen leiden als mensen hun afspraken niet nakomen.

Daarom wil Lauwers in de toekomst een waarborg- of feedbacksysteem invoeren, zodat mensen hun boeken tijdig en in hun oorspronkelijke staat terugkrijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234