Vrijdag 12/08/2022

Bekend Vlaanderen reageert: "De dag waarop mijn jeugd stierf"

Ook bekend Vlaanderen reageert zwaar aangeslagen op het bericht over de dood van Gorki-frontman Luc De Vos. We bundelen voor u enkele reacties.

Redactie

Stijn Meuris: "Nen echte"

"Ik heb Luc De Vos enkele weken geleden nog gezien, en hij was toen zijn vrolijke zelf", zegt zanger Stijn Meuris, die in dezelfde Rock Rally van Humo doorbrak als Luc De Vos met zijn band Gorki in het begin van de jaren negentig. "Ik ben er echt niet goed van nu te vernemen dat hij er niet meer is", zegt een aangeslagen Meuris. "We zaten in dezelfde Rock Rally, maar we werden meteen langs rechts ferm voorbijgestoken door Gorki, met dat prachtige debuutalbum", herinnert Meuris zich. "Het gaf aanleiding tot een plezante concurrentiestrijd tussen Gorki en ons. Het betekende meteen ook dat er iets gebeurde, toen, bij het begin van de jaren negentig. Er ontstond zowaar Nederlandstalige rock, een nieuw gegeven."

Stijn Meuris kan zich ook niet herinneren ooit iets negatiefs over Luc De Vos te hebben gehoord. "Luc was een groot talent, en hij werkte zeer professioneel. Hij was zoals we zeggen 'nen echte', en dat soort mensen is echt zeldzaam", besluit Meuris.

Sioen: "Persoonlijke held"

"Luc De Vos heeft ons aller identiteit gekleurd", zegt singer-songrwiter Frederik Sioen, die sterk onder de indruk is van het plotse overlijden van collega-zanger Luc De Vos. "Er is een liedje van Raymond Van Het Groenewoud 'Zanger Zonder Meer", zegt Sioen. "Maar als er iets was, wat Luc beslist niét was, dan was het wel een zanger zonder meer. Hij was de maat van iedereen. De eerste die op barricades klom. Zéér sociaal geëngageeerd, en zeer intelligent. Mijn persoonlijke held, zo zal ik aan hem blijven denken. Het is een grote schok."

Jean Blaute: "Groot artiest"

"We verliezen een fantastische, originele, selfmade artiest." Zo reageert collega-muzikant Jean Blaute. "Ik kan niet vatten dat die kleine beer uit Wippelgem er niet meer is." "Het nieuws van zijn overlijden overvalt me, zoals het iedereen overvalt", is de eerste reactie van Blaute. "Het is onbegrijpelijk nieuws."

Tijdens hun jarenlange carrière werkten de twee muzikanten nooit samen, maar hun wegen kruisten elkaar af en toe. "Bijvoorbeeld op straat in Gent, waar we dan een kwartiertje babbelden tot hij zijn zoontje moest gaan afhalen op school." Die gesprekken waren steeds hartelijk, vertelt Blaute. "'Wanneer gaan we samen eens iets doen? ', klonk het dan altijd."

Blaute voegt er aan toe dat telkens je met De Vos sprak, "je het vermoeden had dat hij nog iets in zijn mouw had". Hij besluit: "We verliezen een zeer groot artiest, die een eigen universum in het leven had geroepen."

Daniël Termont: "Hij droeg Gent in zijn hart"

Luc De Vos heeft veel betekend op vlak van cultuur en muziek. Hij droeg ook Gent in zijn hart. Dat zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) in een eerste reactie. "Ik kende Luc al verschillende jaren, niet persoonlijk, maar we kwamen elkaar regelmatig tegen in de stad of op televisieoptredens", zegt Termont. "Dit is in de eerst plaats een verschrikkelijk verlies voor zijn vrouw en zoon."

Termont zegt dat De Vos zorgde voor een grote uitstraling van Gent als muziekstad. "Luc De Vos was een bekend en goed muzikant, hij heeft ontzettend veel betekend op vlak van cultuur en muziek voor de stad. Hij droeg Gent ook in zijn hart."

Zaki: "Hij zette kleinkunsttraditie voort"

Jackie Dewaele (Zaki), die goed bevriend was met Luc De Vos, wijst erop dat de muzikant naast goede melodieën ook sterke teksten had die eigenlijk een voortzetting van de traditie van kleinkunst waren. "Wij kenden mekaar heel goed, we waren nogal bevriende zielen", zegt Zaki vanuit het buitenland. "Ik ben dan ook heel hard geschrokken door zijn overlijden. We zullen hem missen."

Zaki, die ooit een nooit uitgebracht nummer met De Vos schreef, zegt niet alleen een groot supporter van zijn muziek te zijn, maar ook van zijn boeken. "Hij was een groot literair talent, en volgens mij te weinig erkend daarin. Drie weken geleden waren we samen in een boekhandel waar hij signeerde, toen hij plots voorlas stond iedereen ontroerd te luisteren."

Muzikaal looft Dewaele de hoge kwaliteit van zijn Nederlandstalige pop- en rockmuziek. "Zijn melodieën waren van een heel hoge kwaliteit, maar we vergeten soms naar zijn teksten te luisteren. Die waren een voortzetting van de kleinkunsttraditie. Zijn teksten waren heel poëtisch, hij slaagde erin de dingen goed te omschrijven. Hij maakte echt sterke nummers."

Bourgeois: "Icoon van de popmuziek"

"Vlaanderen verliest vandaag een groot muzikant en een groot artiest." Zo reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois in een persbericht. "Luc De Vos was een icoon van de popmuziek in Vlaanderen. Zijn hits - 'Mia', 'Lieve Kleine Piranha', 'Anja' - zijn onderdeel van ons canon", stelt de minister-president. "Maar ook zijn minder bekende songs zijn van een onschatbare waarde, op muzikaal en tekstueel vlak."

Bourgeois wenst de familie en de nabestaanden van Luc De Vos veel sterkte toe.

Gentse cultuurschepen Annelies Storms: "Een beetje met een hoek af"
Luc De Vos was afkomstig uit Wippelgem, maar door en door Gents. Soms een beetje met een hoek af, maar dat was ook zijn imago, want hij was een gevoelige warme man, zegt een aangedane Annelies Storms (sp.a) "Zijn overlijden is alweer een heel groot verlies voor Gent, hij was één van de sterkhouders uit onze muziekwereld. Hij was ook een warm man, ondanks het feit dat hij in de Nederlandstalige rockwereld op een heel hoog niveau muziek maakte, was hij heel aanspreekbaar. Maar hij was niet alleen in zijn genre een groot muzikaal talent, ik heb hem nog met Turkse muzikanten horen spelen en dat was fantastisch. Hij heeft Gent zoveel gegeven en ik vind het zo erg om alweer een boegbeeld uit onze cultuurwereld te verliezen. Veel te vroeg en veel te jong."

"Luc heeft de soundtrack bij mijn jeugd geschreven"
Op verscheidene radiozenders van de VRT wordt er vandaag hulde gebracht aan Luc De Vos. Zo staat Studio Brussel tussen 9 en 10 uur vanmorgen volledig in het teken van de betreurde zanger. Daar noemde De Mens-zanger Frank Vander linden Luc De Vos "iemand van wie de muziek mooi samenviel met wie hij was". Ook Flip Kowlier en Thomas De Soete haalden herinneringen op aan De Vos. "Luc heeft de soundtrack bij mijn jeugd geschreven", vertelde De Soete. Stijn Meuris noemt De Vos een "volksheld, die BV was zonder BV te zijn".

Heel wat luisteraars delen ook hun mooiste herinneringen aan Luc De Vos. Op massale vraag van de luisteraars besliste Studio Brussel om 'Mia' bij wijze van eerbetoon bovenaan in 'De Tijdloze', de eindejaarslijst van de zender, te zetten.

"Een van de grootste Vlaamse rock-iconen"
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) eert Luc De Vos al "een van de grootste Vlaamse rock-iconen". "De Vos heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de Nederlandstalige muziekscene sedert de jaren negentig", klinkt het in een persbericht. "Hij bracht eenvoudige, herkenbare en toch diepzinnige teksten die jong en oud in Vlaanderen raakten."

"De manier waarop Luc De Vos met woorden kon spelen deden weinigen hem na", stelt Gatz. "Als rockmuzikant, maar ook als columnist en schrijver, zette hij onvergetelijke teksten op papier."

De Vlaams minister noemt De Vos "een rebel met een franke bek en een snedig verstand". "Een soms ongepolijst rockartiest die ook snel een gerespecteerde plaats verwierf in de literaire milieus. Zijn Gentse coloriet liet hij nooit afbladeren. Met tijdloze liedjes als 'Mia', 'Lieve kleine Piranha' en 'Anja' leeft hij verder in ons collectieve geheugen."

Minister Gatz wenst familie, vrienden en kennissen van Luc De Vos veel sterkte.

Ook Jan Briers, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, reageerde op Twitter.

Pascale Platel: "Nu gaat hij kwaad worden dacht ik, maar hij glimlachte alleen maar"
Pascale Platel zette een ontroerende post op haar Facebookpagina, waarin ze met één simpele anekdote de man Luc De Vos schetste. "Luc woonde hier vlak achter de hoek. Ik zag hem veel alleen. Te voet. Met in zijn hand zijne kaba en op zijn hoofd een dikke muts. Op een dag werden we beiden uitgenodigd voor een match van AA Gent. Luc zat voor mij, zijn zoontje naast hem. Zijn zoon heeft, denk ik, de hele wedstrijd zijn vaders muts afgetrokken. Luc nam ze iedere keer weer af en zette ze opnieuw op zijn hoofd. Na de tiende keer dacht ik 'nu gaat hij kwaad worden', maar hij glimlachte alleen maar."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234