Donderdag 30/06/2022

Belgische helpt aan Netflix-invasie van ons land: "Allemaal een beetje buitenlander"

Over enkele weken is Netflix ook in ons land beschikbaar. Beeld AP
Over enkele weken is Netflix ook in ons land beschikbaar.Beeld AP

Videostreamingdienst Netflix komt deze maand naar België, en belooft met een sterk aanbod aan film en tv-series het medialandschup duchtig op te schudden. Morgen wijdt De Morgen in Media.com een dossier aan het fenomeen. Vandaag laten we Nathalie Lauwerier aan het woord, die vanuit het zenuwcentrum in Los Gatos mee de blijde intrede van Netflix voorbereidt.

Filip Michiels

Hoe dat nu precies zat met heel die zwartepietenheisa in Nederland, of Zwarte Piet nu al dan niet een beledigend concept was? Het was onze landgenote Nathalie Lauwerier die vorig jaar, in de aanloop naar de lancering van Netflix in Nederland, de vraag voorgeschoteld kreeg van de afdeling content management in Los Gatos. Ze moet onwillekeurig lachen als ze terugdenkt aan die anekdote.

Dutch language specialist, staat er op haar visitekaartje, en intussen is Nathalie ruim een jaar aan de slag op het Netflix¬hoofdkwartier. "Ik woonde hier al sinds 2009, nadat ik een jaar eerder een Green Card had kunnen versieren. Vroeger gaf ik les op het atheneum in Aalst - van opleiding ben ik eigenlijk vertaler - maar na tien jaar had ik het wel gezien in het onderwijs.

"Hier werk ik nu met een team van freelancers, dat ik heb zelf kunnen samenstellen, aan de meest uiteenlopende vormen van Nederlandstalige communicatie. De webpagina's in het Nederlands, mails, marketing, noem maar op. Ondertitelen doen we hier niet, dat gebeurt door gespecialiseerde bedrijven die samenwerken met de diverse grote filmstudio's. En ja, af en toe krijgen we nu dus ook vragen om historische of culturele feedback, in de aanloop naar de lancering in Nederland of België."

Werken en leven onder de Californische zon: de American Dream van Nathalie kan voorlopig niet meer stuk. Geen haar op haar hoofd dat er aan denkt om nog terug te keren naar de heimat. "Vrienden of familie in België vragen me soms: hoe zit dat daar met je werkuren? Wel, ik heb geen vaste werkuren, en niemand houdt bij hoeveel uren we hier precies kloppen. Wat niet betekent dat we hier niet hard werken, maar de setting is volledig anders. Zo hebben we inderdaad geen maximaal aantal vakantiedagen: als we vakantie willen, moeten we er gewoon over waken dat iemand anders het werk kan overnemen. Soms ben ik ook gewoon enkele weken weg - mijn man is afkomstig uit India - en dan werk ik van daar ter plaatse. De vrijheid is dus een stuk groter, maar daar staat ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel tegenover. Je ervaart hier als werknemer een pak minder druk, en dat maakt het echt wel fijn werken."

Oplader uit de automaat
Eerder die dag, tijdens een uitgebreide rondleiding in de bedrijfsgebouwen, was het ons opgevallen dat er toch wel opvallend veel snoepautomaten in de kantoren stonden. Tot we die snoepautomaten aan een wat grondiger inspectie onderwierpen, en tot onze verbazing vaststelden dat er geen snoep maar wel allerlei computerattributen in de automaat zaten: van muizen en kabels over batterijen tot telefoonadaptors. Stuk voor stuk voorzien van een prijsetiketje, maar ook allemaal gratis uit de automaat te halen. "Onze mensen worden in de watten gelegd, zeker, maar tegelijk moeten ze beseffen wat dit allemaal kost, zodat ze hier op verantwoorde wijze mee omgaan", was de uitleg.

"Freedom and responsability, daar draait het hier allemaal om, maar dat werkt echt wel", bevestigt Nathalie. "Tal van collega's hier krijgen om de haverklap aanbiedingen van giganten als Apple of Google, maar heel vaak leggen ze die gewoon naast zich neer. Dat zegt toch al iets."

Ook de lonen die Netflix betaalt - top of the market, zoals ze dat zo netjes uitdrukken - zullen daar ongetwijfeld voor iets tussen zitten. "De regel is dat Netflix dertig procent meer betaalt dan wat je hier in Silicon Valley gemiddeld vangt. Nu, dat zijn doorgaans al geen lonen voor armoezaaiers, op dat vlak mogen we dus niet klagen. In mijn geval is dat meer dan het dubbele van wat ik vroeger in België verdiende. (lacht) Maar het leven is hier natuurlijk ook een stuk duurder, vooral de huur- en woningprijzen dan. En het mooie weer, dat krijgen we er gratis bovenop. Wat ik hier misschien nog het meest apprecieer, is de heel open mentaliteit. Silicon Valley is één gigantische smeltkroes, en in die zin zijn we hier allemaal een beetje buitenlander."

Het volledige Netflix-dossier, op vrijdag 5 september in Media.com, in De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234