Zaterdag 01/10/2022

VRT-besparingsplan

Broze vrede aan de Reyerslaan

Gisteren slaagden de vakbonden erin de VRT voor een flink stuk lam te leggen. Beeld © bob van mol
Gisteren slaagden de vakbonden erin de VRT voor een flink stuk lam te leggen.Beeld © bob van mol

De vakbonden van de VRT krijgen vandaag uitleg van de directie over het besparingsplan. De belofte dat het plan grondig besproken zal worden, doet hen voorlopig afzien van verdere acties.

JAN DEBACKERE & ROBIN BROOS

Geen De Afspraak, geen Terzake, geen Van Gils & Gasten, geen verse rubrieken in Iedereen Beroemd, geen ochtendradio, geen regionale programma's op Radio 2. Op sommige redactievloeren binnen de VRT mag er dan al stevig gevloekt zijn op de vakbonden, met hun staking zijn ze er gisteren wel in geslaagd om de openbare omroep voor een flink stuk lam te leggen. "Het was een groot succes," zegt Luk Vandenhoeck van het ACOD. "Nu weet de directie opnieuw wat we allemaal kunnen."

Hoeveel VRT-personeelsleden gisteren het werk neerlegden, zal pas de volgende dagen bekend worden. Wel is duidelijk dat de staking vooral veel steun genoot bij het technische personeel: cameramannen, monteurs, geluidstechnici,... Omdat er gisteren te weinig van hen aanwezig waren, moesten bijna alle live-programma's geschrapt worden. Alleen Het Journaal kon op het scherm komen, al was dat 's middags ook met horten en stoten. Geluid was er steeds, maar het beeld ging af en toe op zwart alsof de stekker voortdurend in- en uitgeplugd werd.

'Anarchie'

"Een wilde stakingsactie." Hoofdredacteur Björn Soenens kon er niet mee lachen. "Iedereen heeft het recht om te staken, maar je moet wel de afspraken respecteren. Dat is niet gebeurd. Actievoeren is niet hetzelfde als anarchie."

Bij de vakbonden plannen ze vandaag en de volgende dagen geen nieuwe acties meer. Maandagavond was er na de raad van bestuur al een eerste samenkomst met de directie en met Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur. "Daar is ons toch beloofd dat we het plan grondig zullen bespreken," zegt Lut Gouwy van het VSOA. Vandaag volgt er een nieuwe toelichting, waarna de bonden hun vragen en bemerkingen kunnen afvuren. Met het vooruitzicht op een goed gesprek in het achterhoofd, beloven de vakbonden zich voorlopig koest te houden. "Maar als de directie weer met onze voeten gaat spelen, kan dat veranderen."

Wantrouwen

Bovendien vragen de vakbonden dat er eerst en vooral het wantrouwen tussen personeel en directie aangepakt wordt. Volgens een enquête noemt slechts 8 procent van het personeel het management een rolmodel. Nauwelijks 23 procent heeft vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. "We beginnen niet aan het transformatieplan als daar niet eerst overleg over komt," zegt Luk Vandenhoeck.

Vooral bij Radio 2 zal er de volgende weken nog werk zijn om het vertrouwen te herstellen. De regionale programma's in het ochtendblok mogen dan wel gered zijn, de ongerustheid blijft. Alle regionale redacties legden gisteren het werk neer uit bezorgdheid over de toekomst. In Antwerpen, Hasselt, Kortrijk en Gent wacht hen wellicht een verhuis. Radio 2 in de Antwerpse deSingel prijkt bovenaan de lijst van te sluiten afdelingen. De ruimte is via recht van opstal dan wel eigendom van de VRT, maar de exploitatie is duur: zo'n 140.000 euro per jaar.

De Radiohuizen in Kortrijk en Hasselt, die tien jaar geleden gebouwd werden, kosten elk zo'n 70.000 euro in onderhoud. Ook in Gent zou gezocht worden naar een kleiner gebouw, al lijkt een effectieve verhuis onwaarschijnlijk. Het pand aan de Martelaarslaan is eigendom van de VRT en wordt ook gebruikt door telewerkers. Door de bureaus te hergroeperen, kan een deel van het Radiohuis misschien worden verhuurd. Alleen de regionale Radio 2-redactie in Leuven ontspringt de dans. Het Radiohuis aan de achterkant van het historische stadhuis van Leuven kost de VRT immers het minst. De stad Leuven gaf het pand in erfpacht, de onderhoudskosten vallen mee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234