Zondag 14/08/2022

Street art

De 6 mooiste muurschilderingen in Brussel volgens streetartieste Lesay

Amandine Levy voor een van haar kunstwerken. Beeld Amandine Levy
Amandine Levy voor een van haar kunstwerken.Beeld Amandine Levy

In Brussel is er heel wat street art te ontdekken en dan spreken we niet echt over de klassieke stripparcours, maar over muurschilderingen en graffiti die aanspreken en bijblijven. Daarom laten we ons leiden door vrouwelijke artieste in deze mannenwereld, Lesay.

Samia Zerkak

Amandine Levy (36) is een Brusselaar van hart, maar afkomstig uit Parijs. Ze studeerde schilderkunst in La Cambre toen ze 20 was. “In Parijs zijn de meeste kunstscholen opschepperig. Toen ik La Cambre kwam bezoeken en aan een leerkracht vroeg wat de meerwaarde was van de school zei hij: ‘De bonen in de cafetaria zijn heel lekker’. Ik was meteen verkocht en ben verliefd geworden op die Brusselse mentaliteit.”

Lesay tagde al haar naam op Parijse metro’s toen ze 14 was. “Ik weet nog dat ik met een vriendin ging, omdat we niet met de jongens mee mochten.” Ze doet het niet meer illegaal, maar ze geeft toe dat als ze iemand met graffiti betrapt, ze zich niet kan bedwingen om te vragen of ze iets mag tekenen. “Meestal is de opmerking dan ‘je doet het goed voor een meisje’.”

Haar eigen werk bestempelt ze zelf als een mengeling van de rauwe street art en de eerder technische opleiding die ze gekregen heeft. “Ik teken het liefst met penseel, ik kan ook met graffiti spuiten, maar ik hou ervan om nauwkeurig te kunnen werken met verf.”

‘Mother’ van Etamcru

Eerste street art op de lijst is een muurschildering van Etamcru op de Simon Bolivarlaan in de Noordwijk. “Ik ben altijd fan geweest van hun grafische stijl, hun representatie van menselijke figuren. Ze geven een delicate toets à la Egon Schiele, maar blijven heel modern met de juiste balans tussen de klassieke schilderkunst en de illustratie. Hun werk eert trouwens meestal vrouwelijke figuren.”

‘Mother’ van Etamcru in de Simon Bolivarlaan. Beeld Marc Baert
‘Mother’ van Etamcru in de Simon Bolivarlaan.Beeld Marc Baert

Muurschilderingen onder het Noordstation

“Het monumentale werk van Johan Muyle onder het Noordstation zal ik altijd blijven bewonderen als ik er langs loop. Zowel de techniek, de grootheid van zijn werk, de kwaliteit van de verf en vooral de intensiteit laten me sprakeloos toekijken. Het is echt een meesterwerk en een mooie ode aan de Belgische artiesten die geportretteerd worden.”

Johan Muyle onder het Noordstation. Beeld Johan Muyle
Johan Muyle onder het Noordstation.Beeld Johan Muyle

Portret van Van Eyck van Andrea Bravo Mattoni

“Mattoni is een ongelooflijk technische artiest. Hij speelt met de vergelijking van de klassieke meesters door historische kunstwerken te reproduceren. Maar hij verandert het medium, de grootte en de context. Daar slaagt hij heel goed in. In de Strokar, een street art parcours maar dan in lege panden, maakte hij een adembenemende muurschildering van Van Eyck.”

Portret van Van Eyck van Andrea Bravo Mattoni. Beeld Marc Baert
Portret van Van Eyck van Andrea Bravo Mattoni.Beeld Marc Baert

De erotische scènes van Bonom

“Ik houd van zijn dieren en zijn erotische scènes. Deze werken zijn ‘illegaal’, maar juist die andere manier om kunst aan te pakken en de snelheid waarop hij moet werken zijn interessant. Hij neemt fysieke risico’s en maakt grafisch heel sterke keuzes in die adrenalinerush.”

Bonom op de Akenkaai 2. Beeld Marc Baert
Bonom op de Akenkaai 2.Beeld Marc Baert

100 jaar Brueghel met Piotr Szlachta

“In deze reproductie van Brueghel is de techniek volledig beheerst. Om een eeuwenoud landschap van Brueghel te herdenken in een moderne context, moet je ook die klassieke stijl in de vingers hebben. Hij is erin geslaagd om de emotie in zijn werk te behouden. Het is ook een tijdloos en tegelijk brandend actueel onderwerp. Het gaat over migratie, de oversteek naar iets wat beter lijkt.”

Piotr Szlachta in de Kapucijnenstraat 44. Beeld Marc Baert
Piotr Szlachta in de Kapucijnenstraat 44.Beeld Marc Baert

Yvonne voor de Tour De France

Ten slotte kiest Lesay een schilderij dat ze samen met artiesten Ewing, Eres , Reachy, Fstn en Arno 2 bal maakte naar aanleiding van de Tour de France. Op maar enkele weken tijd moesten ze het kunstwerk rondkrijgen. “Ik vind het belangrijk dat ik mee mocht doen aan zo’n project. De muurschildering is vooral een ode aan Belgische wielrenster Yvonne Reynders, die ondanks haar grote carrière, in een mannendomein een beetje vergeten wordt.”

Muurschildering aan Arts et Métiers eert de fiets, Eddy Merckx, maar vooral Yvonne Reynders. Beeld Marc Baert
Muurschildering aan Arts et Métiers eert de fiets, Eddy Merckx, maar vooral Yvonne Reynders.Beeld Marc Baert
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234