Zondag 25/09/2022

Recensie

'De ommegang': een kathedraal van kennis die glorieus overeind staat

null Beeld Deborah van der Schaaf
Beeld Deborah van der Schaaf

De nieuwe roman van Jan van Aken, De ommegang, is gelukkig weer uit de hand gelopen. Zijn hoofdpersoon zoekt zeshonderd pagina's lang de kennis om een kathedraal te bouwen, en wij mogen mee.

Bert Wagendorp

Je stelt je Jan van Aken voor, aan zijn laptop (misschien schrijft hij nog met een vulpen of bezit hij een oude Oost-Duitse typemachine), reizend door zijn geest, door de dingen die hij heeft gelezen voor hij met schrijven begon en die hij ergens heeft genoteerd, gerubriceerd – of die hij mogelijk allemaal heeft opgeslagen in zijn geheugen, volgens de methode die Joshua Foer beschrijft in Het geheugenpaleis, het geheugen als een gebouw vol kamers, en die eerder werd beschreven in Rhetorica ad Herennium uit 80 voor Chr., door een vergeten auteur.

Ergens staat bijvoorbeeld 'Bellalanda' als de naam van het klooster waar de pasgeboren Isidorus rond 1373 te vondeling wordt gelegd.

Jan van Aken (1961) begint nooit aan een boek met het expliciete doel er een dikke pil van te maken. Hij kán ook best verhalen schrijven van mindere omvang (Het oog van de Basilisk, De dwaas van Palmyra). Maar net als in De valse dageraad (2001) en De afvallige (2013) is het ook in De ommegang gelukkig weer finaal uit de hand gelopen.

Zodra een roman van Van Aken ongeremd begint te stromen, neemt hij je mee naar onbekende verten en ongekende avonturen en wil je maar één ding: doorlezen. Dat kan gelukkig, met meer dan zeshonderd pagina's. De ommegang is het derde grote werk in wat bezig is uit te groeien tot een uniek oeuvre van historische romans.

Cruciale ontmoeting

'Bellalanda' bestond, in Yorkshire, en wordt in de historische annalen meestal het klooster van Byland genoemd. Robert, heet de abt in Van Akens zevende roman. Dat is geen willekeurige naam, maar nauwkeurige research: Robert de Helmeslay heette de abt van 'Bellalanda' in 1373.

De ommegang is de naam van Isidorus van Rillingtons geheugenpaleis, dat langzaam maar zeker uitgroeit tot een geheugenstad waarin eindeloos veel kennis is opgeslagen, misschien wel alle kennis waarover de 15de-eeuwer kon beschikken. Te beginnen met Rhetorica ad Herennium en gevolgd door Vitruvius' De architectura, de tien boeken over de bouwkunde. Daar zijn ze meteen al, de twee boeken die Isidorus nodig heeft om zijn leven vorm te geven en die Jan van Aken gebruikt als fundament voor zijn roman. Het ene een handleiding voor het bouwwerk van de geest en het andere een gids voor de bouwwerken van de architect.

Isidorus heeft de kennis nodig om zijn ideaal te verwezenlijken, het bouwen van een kathedraal waarin alle beschikbare kennis omtrent religie, filosofie en natuurkunde is verwerkt en in steen is gehouwen.

En omdat Isidorus zoekt, staat Van Aken weinig anders te doen dan mee te zoeken, en antwoorden te vinden. In Parijs, waar hij studeert, in Bologna, waar hij zich specialiseert in de medicijnen. En verder, steeds maar verder. Van Aken liet ook in De valse dageraad en De afvallige zijn hoofdpersonen al de halve wereld afzwerven, en Isidorus trekt er ook weer op uit, al dan niet vrijwillig. En steeds met zijn grote ambitie voor ogen. Als hij daarvoor een moskee moet bouwen in Samarkand, de hoofdstad van de wrede veroveraar Timoer Lenk, dan doet hij dat.

De ommegang begint wanneer Isidorus, na een veelbewogen bestaan dat hem tot in China heeft gebracht, een oude bekende ontmoet die op weg is naar Konstanz, waar een concilie een einde moet maken aan het grote schisma in de katholieke kerk – Van Aken is dol op schisma's, in De afvallige gaat het daar ook over. De oude bekende is een oude man, Maelgys, die Isidorus nog kent van lang geleden en op wiens vrouw hij mateloos verliefd is geweest. Maelgys wordt vergezeld door zijn dochter, Lorea.

null Beeld RV
Beeld RV

Het is een cruciale ontmoeting, want Maelgys draagt een geheim met zich mee. 'Het inzicht' heet het hoofdstuk halverwege het boek waarin dat wordt onthuld, zonder dat het overigens echt wordt onthuld. Want hier komt de mysticus Meister Eckhart om de hoek kijken, die als eerste het filosofische begrip Wirklichkeit muntte.

"Het was maar een kleine verschuiving, een minieme sprong van de geest, maar een waardoor alles anders werd. Het was er altijd al geweest, maar ik had het niet gezien." Het is het besef van de oneindige complexiteit van de werkelijkheid, en de hoogmoedige gedachte dat hij die met alle kennis in zijn hoofd kan sturen, betekent Isidorus' ondergang.

Bijgeloof en jaloezie

De ommegang is een avonturenroman, maar ook veel meer dan dat. In Isidorus zien we onszelf, ons heilige vertrouwen in rationele kennis en wat we daarmee zullen gaan bewerkstelligen. En we zien hoe plannen om kathedralen te bouwen - ter ere van de Allerhoogste maar vooral van onszelf - stuklopen op bijgeloof en jaloezie en hoe ze eindigen in duisternis en vergetelheid: Isidorus' ommegang leidt nog slechts langs ruïnes.

De ommegang van Jan van Aken zelf staat intussen glorieus overeind: rijk in ontwerp en fantastisch in de details, de auteur heeft weer een kathedraal van een boek voltooid.

Jan van Aken, De ommegang, Querido, 627 pagina's, 22,50 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234