Zondag 14/08/2022

Zomerlectuur

Dertig schrijvers tippen hun favoriete zomerboek

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Twijfelt u nog over welk boek in uw reiskoffer moet verdwijnen? Dan vindt u vast uw gading in dit lijstje van dertig zomerboeken, zorgvuldig opgesteld door onderstaande schrijvers.

P.F THOMÉSE (1958)

Tom Kristensen, Vernieling, Lebowski, 2015.

De roman waar ik nu al zin in heb, is Vernieling van de Deen Tom Kristensen (1893-1974), nu voor het eerst in het Nederlands beschikbaar. Het gaat over een vent die zichzelf in de vernieling zuipt - een gegeven dat al vaker tot grootse literatuur heeft geleid. Ik las een paar alinea's en ik was verloren.

De andere pil die zeker meegaat, is Swanns kant op, de nieuwe Proust-vertaling van Rokus Hofstede en Martin de Haan. Voor een heimweeman als ik is de zevendelige romancyclus Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust het onovertroffen meesterstuk, waar ik steeds naar terugkeer.

Recentste werk: De onderwaterzwemmer (2015, roman).

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

HERMAN KOCH (1953)

Michel Houellebecq, Onderworpen, De Arbeiderspers, 2015.

Ik heb al regelmatig Fransen gesproken die beweren dat Michel Houellebecq geen gevoel voor humor zou hebben. Maar wat is dit dan: ''Wil je sushi's?' Natuurlijk zei ze ja, mensen zeggen altijd ja als ze sushi's aangeboden krijgen, zowel de meest veeleisende gastronomen als de meest lijnbewuste vrouwen, er bestaat een soort universele consensus rond die vormeloze combinatie van rauwe vis en witte rijst, ik had de flyer van een sushibezorger en alleen al het lezen ervan was een corvee, ik begreep niets van al die wasabi's, maki's en salmon rolls en had geen zin om er wat dan ook van te begrijpen.' Het hoofdstuk eindigt zo: 'De sushi's verschenen een paar minuten na haar vertrek. Het waren er veel.'

Recentste werk: Geachte Heer M. (2014, roman).

Nieuw boek: "Ik heb ongeveer 450 pagina's af, waarvan ik er veel ga weggooien. De rest is steengoed."

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

YVES PETRY (1967)

Saul Bellow, Humboldts gift, De Bezige Bij, 2011.

Voormalig succesauteur Charlie Citrine, een vijftiger die door zijn ex financieel wordt uitgemolken en gestalkt wordt door een louche onderwereldfiguur, denkt tussen de jachtige bedrijven door terug aan zijn vriendschap met Von Humboldt Fleischer, een mislukt dichter die een decennium eerder totaal berooid is overleden. Hoewel ze elkaars vijanden waren geworden, blijken Citrines herinneringen aan zijn vriend doordrenkt van liefde voor diens sublieme en grandioze geest. Prachtige taal, verbijsterende metaforen. De sfeer van een klucht afgewisseld met hooggestemde, fijngevoelige bespiegelingen. En de dood is nooit veraf.

Recentste werk: Liefde bij wijze van spreken (2015, roman).

"Ben bezig met mijn laatste roman los te laten. Ook dat is werk, en niet van het makkelijkste."

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

CHARLOTTE MUTSAERS (1942)

Jan Fontijn, Onrust. Het leven van Jacob Israël de Haan, De Bezige Bij, 2015.

Als u een serieuze reiskoffer hebt, dus een die boeken kan bevatten van gewicht, heb ik hier een reuze goede tip: Onrust, geschreven door Jan Fontijn, een biografie van Jacob Israël de Haan (zie de recensie op p. 14, red.). Ik weet het, dit boek is door mijn eigen man geschreven. Maar daarom is het nog niet minder prachtig. Behalve prachtig is dit boek ook nog eens zeer interessant voor iedereen die deze grandioze en zo tragisch vermoorde schrijver een warm hart toedraagt en bovendien geïnteresseerd is in de vroege aanloop tot het bestaan van de staat Israël. Wat een machtig mooi boek, en niet alleen voor Joden en homoseksuelen!

Recentste werk: Rachels rokje (2014, jubileumeditie).

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

PETER TERRIN (1968)

Michel Faber, Het Boek van wonderlijke nieuwe dingen, Podium, 2015.

Een vakantieboek moet dik en toegankelijk en spannend zijn. Een groot, belangwekkend avontuur, zodat de lezer zonder wroeging lui kan blijven lezen. Peter Leigh is uit vele kandidaten geselecteerd om af te reizen naar Oasis, een verre planeet, een nieuwe kolonie, een potentiële nooduitgang voor de mensheid. Hij is een gelovig man die op vraag van de wezens die er leven de Bijbel - The Book of Strange New Things - komt verklaren, terwijl zijn zwangere vrouw op aarde achterblijft. Origineel, geloofwaardig, zeer aangrijpend. Een pageturner met de perfecte titel.

Recentste werk: Monte Carlo (2014, roman).

"Ik heb in opdracht van Barre Weldaad net de monoloog VERDACHT geschreven voor Tom Van Bauwel. Voorstellingen in het najaar. Nu werk ik verder aan een vakantieboek."

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

ELVIS PEETERS (1957)

Rainald Goetz, Johann Holtrop, Leesmagazijn, 2015.

Ik ken Goetz sinds de jaren tachtig als een fascinerend toneelauteur, maar met deze roman overtrof hij al mijn al hooggespannen verwachtingen. Dit lijkt wel de Game of Thrones van de zakenwereld anno nu. Personages komen en worden ook koudweg in de steek gelaten. De hoofdpersoon Johann Holtrop, CEO van een mediaconcern, doorzwemt al zijn financiële watertjes met een sarcastisch dedain dat hem de zuurstof geeft om te blijven bovendrijven. In een ijzersterke taal geschreven, een spiegel van onze huidige Europese samenleving waarin het niet prettig kijken is, maar wel spannend om te lezen. Meenemen op reis, zodat je straks met andere ogen aan het werk kunt.

Recentste werk: Rennen (2013, verhaal, geïllustreerd door Gerda Dendooven).

Van Elvis Peeters verschijnt op 20 september de nieuwe roman Jacht, waarin de mens als dier tussen de dieren staat. Wat als het zelfbewuste denken niet meer het exclusieve terrein van de mens is?

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

FRANCA TREUR (1979)

Annelies Verbeke, Dertig dagen, De Geus, 2015.

Ik hoef het de Belgen natuurlijk niet te vertellen, maar voor degene die de afgelopen maanden onder een steen heeft geleefd: er is een nieuw boek van Annelies Verbeke en het is prachtig! Ik ben er helemaal door gegrepen. Ik lees het langzaam, elke zin is de moeite waard, heel precies en mooi gezegd, zonder aanstellerige of onbegrijpelijke beeldspraak. Het personage Alphonse intrigeert. Je maakt hem mee in alledaagse situaties die ik nog nooit bij andere auteurs heb gelezen. Ik ben nu halverwege en ontzettend nieuwsgierig naar alles wat Alphonse nog zal gaan denken, zeggen en doen. Tot nu toe is niets voorspelbaar in dit boek.

Recentste werk: Woongroep (2014, roman).

Franca Treur - Dorsvloer vol confetti (2009) - werkt aan een roman over een dorpje op de Nederlands-Belgische grens dat overgenomen wordt door toeristen.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

MAARTJE WORTEL (1982)

David Vann, Aquarium, De Bezige Bij, 2015.

Dit jaar verscheen de roman Aquarium. Het boek is grotendeels geschreven vanuit een twaalfjarig meisje dat samen met haar moeder in een klein huis woont in de buurt van het vliegveld van Seattle. Zoals uit Vanns vorige werk al bleek, weet hij de ingewikkeldheid en de machtsstrijd van de ouder-kindrelatie feilloos te vatten. Ik heb nog nooit zo'n mooi boek gelezen waarin het onvermijdelijke op een even zo harde als liefdevolle manier wordt neergezet: hoe ouders hun kind willen beschermen voor pijn, en tegelijkertijd kinderen hebben om die pijn mee te kunnen delen. Niet echt een vrolijk boek, maar het is vakantie, dus u kunt het vast hebben; het is zeer zeker meer dan de moeite waard, zoals overigens vrijwel alle boeken van David Vann.

Recentste werk: IJstijd (2014, roman).

Eind dit jaar verschijnt er een verhalenbundel van Maartje Wortel met de titel Er moet iets gebeuren. Verder werkt zij aan een toneelstuk.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

ANN DE CRAEMER (1981)

Ben Schott, Schottenfreude: German Words for the Human Condition, John Murray, 2013.

Vorige week stootte ik in Berlijn op een fantastisch taalboek: Schottenfreude. Ben Schott is een Brit die een verzameling Duitse woorden 'for the human condition' verzon - omdat die taal daarvoor zo geschikt is. Er staan telkens drie woorden op de rechterpagina, in het typische Duitse Fraktur-lettertype, met uitgebreide voetnoten op de linkerpagina, vol verwijzingen naar film, literatuur of geschiedenis. De verklaring van elk woord en de voetnoten zijn in het Engels. Prachtige voorbeelden zijn: Herbstlaubtrittvergnügen (in een hoop herfstbladeren schoppen), Leertretung (bovenaan de trap op een trede stappen die er niet is) en Schlafchauvi (iemand die er trots op is dat hij niet veel slaap nodig heeft).

Recentste werk: Kwikzilver (2014, roman).

Ann De Craemer werkt aan een boek over taal, dat in oktober verschijnt bij Uitgeverij Polis.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

JEROEN THEUNISSEN (1977)

Marcel Proust, Swanns kant op, Athenaeum - Polak & Van Gennep, 2015.

De vraag vind ik ieder jaar opnieuw moeilijk te beantwoorden, omdat ik liefst vijf of zes titels wil aanraden. Maar als ik een boek moet kiezen, dan Swanns kant op, de nieuwe vertaling die Martin de Haan en Rokus Hofstede van Du côté de chez Swann maakten voor de Perpetua-reeks van Athenaeum - Polak & Van Gennep. De vertaling is fris, sprankelend en van een grote poëtische kracht. Het boek is prachtig uitgegeven. En er is altijd wel een goede reden denkbaar om Proust te lezen of te herlezen.

Recentste werk: Onschuld (2014, roman).

"In september verschijnt Hier woon je, waarin ik negenennegentig gedichten lang aan een kind uitleg hoe de wereld functioneert."

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

YANNICK DANGRE (1988)

Patrick Modiano, In het café van de verloren jeugd, Querido (2015, heruitgave).

Als eindelijk eens een goede in plaats van een politiek goede schrijver de Nobelprijs wint, moeten we hem lezen. In het café van de verloren jeugd is een late Modiano, en wat mij betreft misschien wel zijn beste. De typische elementen van de grootmeester zijn aanwezig: dolende mannelijke hoofdfiguren, Parijse steegjes, vingerdunne melancholie, en uiteraard de eeuwig vage meisjesvrouw, in dit geval Louki, die zoals bijna al Modiano's figuren tussen de vouwen van het leven wil glippen. Bij voorkeur te lezen onder een loom Frans zonnetje.

Recentste werk: Met terugwerkende kracht (2014, dichtbundel).

Yannick Dangres nieuwe roman zal verschijnen in februari 2016.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

FIKRY EL AZZOUZI (1978)

J.M. Coetzee, De kinderjaren van Jezus, Cossee, 2013.

De kinderjaren van Jezus is een boek dat makkelijk weg leest. Maar die eenvoud is bedrieglijk, bij mij stapelden de vragen zich steeds meer op en ik kreeg zelden een antwoord. Het is vooral een boek dat je doet nadenken. Onder de schrijver zijn geniale eenvoud zitten lagen van filosofische wijsheden en symbolen die voer zijn voor interpretatie. Met De kinderjaren van Jezus legt hij een vinger op de zere wonde van onze westerse samenleving. Ik vraag me af hoeveel discussie dit boek in leesclubs heeft opgeleverd. Dat is niet eens het belangrijkste, De kinderjaren van Jezus is gewoon een prachtig verhaal.

Recentste werk: Drarrie in de nacht (2014, roman).

"Zinnetje van mijn nieuwe roman: 'Voor de familie is het een wereldse zoektocht door tijd en ruimte. Een zoektocht naar het verleden en naar identiteit.'"

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

STEFAN BRIJS (1969)

Ian McEwan, De kinderwet, De Harmonie, 2015.

Een citaat moet volstaan om het jongste, meesterlijke boek van Ian McEwan aan te prijzen: 'Zij had de bevoegdheid een kind bij een harteloze ouder weg te halen en dat deed ze soms ook. Maar om zichzelf bij een harteloze man weg te halen? Nu ze zwak en verlaten was? Waar was de rechter die haar beschermde?'

Op het vlak van non-fictie ga ik voor Geroezemoes in het gras. Hommelkenner Dave Goulson beschrijft de wonderlijke insectenwereld van zijn wilde tuin in de Franse Charente-streek. Doodskloppertjes. Zandoogjes. Bedwantsen. Huisvliegen (veel). Bestuivingstechnieken. Roofgedrag. Seksueel kannabalisme. Hoogst vermakelijk en leerrijk. Griezelig ook.

Recentste werk: Verhalen van het Pajottenland (2013, beeldenroman, samen met Koenraad Tinel).

In het najaar verschijnt zijn nieuwe roman Maan en zon.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

GERDA DENDOOVEN (1962)

Rindert Kromhout, Soldaten huilen niet, Leopold, 2010.

Voor wie nog geen vakantieplannen heeft, is een weekend naar East Sussex misschien een aanrader. In Rodmell staat Monk's House, waar Virginia Woolf schreef, en Charleston House, waar haar zus Vanessa Bell schilderde. Allebei lid van de Bloomsbury-groep, een artistieke en intellectuele kring rond Virginia Woolf. Rindert Kromhout schreef hierover een trilogie. Heel specifiek vanuit het perspectief van de kinderen van Vanessa Bell.

Soldaten huilen niet is het eerste deel ervan en vertelt het verhaal van Julian Bell, die beslist om te gaan vechten in de Spaanse burgeroorlog en daar ook sneuvelt. Het is een aangrijpend boek over idealisme en kunstenaarschap.

Recentste werk: De hemel (2015, sluitstuk van trilogie, tekst Bart Moeyaert).

Werkt aan een prentenboek met Rindert Kromhout, waarvoor de Bloomsbury-groep ook de inspiratiebron is geweest. De Gouden Lijst verschijnt bij Leopold in 2016.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

ERIK VLAMINCK (1954)

Roger Van de Velde, De knetterende schedels, Manteau, 1969.

Oudere lezers halen het uit hun boekenkast, jongere zoeken het in een antiquariaat: De knetterende schedels van Roger Van de Velde. De schrijver zou in 2015 negentig geworden zijn maar drank en medicatieverslaving dreven hem exact 45 jaar geleden naar de dood. Zijn verhalen - het zijn portretten van psychiatrische patiënten - zijn tijdloze pareltjes. Ze bevatten heel veel mededogen en een fijn lijntje humor. Ze vormen een bijtende aanklacht tegen een beschamend verwaarlozen van geïnterneerde mensen, waaraan België zich ook vandaag nog schuldig maakt. Ideale vakantielectuur voor wie vindt dat vakantie geen synoniem van leegte hoeft te zijn en voor wie verder kijkt dan de waan van de dag.

Recentste werk: De schande & de keerzijde (2014, pamflet, samen met Jos Geysels).

In januari 2016 verschijnt zijn nieuwe roman De zwarte brug bij Uitgeverij Vrijdag.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

MAARTEN INGHELS (1988)

Wallace Stegner, Wat behouden blijft, Lebowski, 2015.

Ik ben afgelopen winter volledig weggeblazen door Wallace Stegners Crossing to Safety (1987) - door Lebowski onlangs uitgegeven als Wat behouden blijft. Dit boek met zijn elegante taal en menselijke personages zou dit najaar op zowat elk eindejaarslijstje moeten staan. Twee koppels leren elkaar in de jaren dertig aan de universiteit kennen en er ontstaat een levenslange vriendschap. Stegner weet op wereldwijze manier een ontroerende roman te schrijven over de liefde en de dood. Deze zomer lezen, en dan aan al uw vrienden schenken.

Recentste werk: De eenzame uitvaart (2013, bloemlezing).

Zijn dichtbundel Nieuwe rituelen verschijnt in september bij De Bezige Bij.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

PAUL BAETEN GRONDA (1981)

Eimear McBride, Een meisje is maar half af, Hollands Diep, 2015.

Ik hoorde Eimear McBride het eerste hoofdstuk van dit boek voorlezen en pas na een minuut of twee begon ik er iets van te begrijpen. Dat is omdat Eimear opgroeide op het Ierse platteland. Ze praat dan ook zoals je vermoedt dat ze zou praten, namelijk in een taal die ergens tussen kwaaie punk en gebed in ligt. Maar ze schrijft tegelijk zoals niemand het ooit had kunnen voorspellen. Vrij van alles en recht naar de essentie. Elke Ier die ooit meer dan vier zinnen heeft geschreven en al eens een associatie maakte of een punt vergat, wordt met Joyce vergeleken. Wel, de nieuwe Joyce is een vrouw van 38 en ze past in elke reiskoffer.

Recentste werk: Straus Park (2013, roman).

Paul Baeten Gronda werkt momenteel zijn nieuwe roman af. Die heet Vrijheid is een duisternis en verschijnt in het late najaar.

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

JAMAL OUARIACHI (1978)

Maarten van der Graaff, Dood werk, Atlas Contact, 2015.

Maarten van der Graaff is de molotovcocktail van de Nederlandse poëzie. Of is hij een antikapitalist met honing tussen zijn billen? Een hippie met psychopatentrekjes? Een schorpioen met liefde in zijn donder? Is hij een niet-bestaand woord? Hij is het allemaal. En nog veel meer niet.

Recentste werk: Een honger (2015, roman).

"Zelf werk ik momenteel aan een geheim geschrift getiteld Onversneden koppen en aan een bewerking van Shakespeares Macbeth voor het Zuidelijk Toneel."

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

CHRISTOPHE VAN GERREWEY (1982)

Don DeLillo, The Word for Snow, Karma, 2014.

The Word for Snow is een toneelstuk van Don DeLillo. Een pelgrim praat met een beroemde wetenschapper, of althans met diens tolk. Hij stelt vragen over de wereld nu, en over de opwarming van het klimaat. Zitten we binnenkort met een reeks woorden die nergens meer naar verwijzen, zoals 'sneeuw'? En kun je een sneeuwman maken met het woord voor sneeuw? Ideale lectuur dus voor tijdens het zomerweer, of de kortdurende extremen die daar tegenwoordig mee samenvallen. Het boek is geïllustreerd met natuurfoto's uit de jaren negentig van kunstenaar Richard Prince.

Recentste werk: Over alles en over iedereen (2015, essays).

"Voornamelijk in gedachten werk ik aan de roman Weg met het weekend, de verhalenbundel Werk (dat is het belangrijkste) en de novelle In de vulkaan."

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

JOOST VANDECASTEELE (1979)

Chuck Palahniuk en Cameron Stewart, Fight Club 2, Dark Horse Comics, 2015.

Het is mijn overtuiging dat literatuur nog een fantastische toekomst te wachten staat dankzij mengvormen. Zo beleeft televisie spannende tijden door invloeden uit cinema, zo blijven games verbazen door het aantrekken van comic-bookschrijvers.

Literatuur zal nooit aan belang winnen door zich te blijven gedragen als een perpetuum mobile van traditie, waarbij jonge schrijvers worden aangekondigd als 'De nieuwe je-weet-wel', en 'Voor de lezers van dinges'. Literatuur mag opnieuw speciaal en opwindend zijn in plaats van blij zijn met haar status van tijdverdrijf nr. 74, beter bekend als 'dan maar een boek lezen nu er geen wifi is'.

Daarom koester ik jaloezie en bewondering voor deze mengvorm. Palahniuk had gewoon een vervolg van zijn succesroman in boekvorm kunnen uitbrengen en iedereen zou al laaiend zijn. Maar hij koos voor een bondgenootschap, een voor hem onbekend medium en deed er iets unieks mee.

Recentste werk: Vel (2013, roman).

"Bezig met de scenario's voor de satirische comedyreeks B, met elementen uit mijn debuut, samen met regisseur Pieter Van Hees, en dit najaar verschijnt bij Lebowski Jungle, een boek over verwarring als verzet, over onmogelijke huizen in megalomane steden en een rare apocalyps."

undefined

null Beeld rv
Beeld rv

CHRISTOPHE VEKEMAN (1972)

Donald Ray Pollock, Knockemstiff, Karaat, 2014.

Mijn aanrader is een boek dat ik zelf nog niet uit heb: ik lees in een pretverlengend tempo. Meer bepaald ben ik halverwege Knockemstiff van Donald Ray Pollock, een zeer laat tot de literatuur geroepen fabrieksarbeider uit Ohio wiens werk uitmuntend leesvoer blijkt te zijn voor mensen met een zwak voor de bevolkingscategorie 'completely crazy white trash', en die vooral ook houden van verhalen die per definitie tientallen keren beter zijn dan de verfilming waar zij om lijken te schreeuwen. Pollock heeft nog een ander boek, Al die tijd de duivel, en het feit dat ik mij voorgenomen heb het straks mee te nemen op mijn reis naar het Westen maakt dat ik nu zowaar nóg meer naar mijn vertrek uitkijk.

Recentste werk: Marie (2013, roman).

Begin september verschijnt Hotel Rozenstok, een roman die handelt over ene Christophe Vekeman die eindelijk met schrijven is gestopt.

null Beeld rv
Beeld rv

DAVID VAN REYBROUCK (1971)

Alexander Münninghoff, De stamhouder. Een familiekroniek, Prometheus, 2015

Het beste boek dat ik tot nog toe in 2015 las, was De stamhouder van Alexander Münninghoff - een formidabele familiekroniek die de hele twintigste eeuw beslaat en zich uitstrekt van Den Haag over het Baltisch gebied tot Nederlands-Indië. Kapitalisme, fascisme en andere familiale beslommeringen passeren de revue.

Wat dit boek echt uitzonderlijk maakt, is de uitzonderlijke schrijfstijl. Grote en kleine geschiedenis worden moeiteloos met elkaar verweven. Onvoorstelbaar lijden wordt waardig en geserreerd verteld. Münninghoff trakteert ons niet op larmoyante introspectie over een penibele kindertijd, nee, met afgemeten gezicht legt hij op tafel wat hij gevonden heeft. Die ingetogenheid is zonder meer groots. En bovenal: zijn Nederlands zingt zoals het nog maar zelden zingt. Wie Oorlog en terpentijn graag las, moet De stamhouder ter hand nemen. Het was tijden geleden dat ik zo diep in een boek verzonken zat.

Recentste werk: Album 14-18 (2014, beeldboek, samen met Carl De Keyzer).

Werkt aan het Boekenweek Essay 2016, dat over Duitsland gaat.

null Beeld rv
Beeld rv

PETER VERHELST (1962)

Jeroen Brouwers, De zondvloed, Atlas Contact, 2014.

Nu Jeroen Brouwers 75 is geworden, is het een goed idee om een van zijn boeken te lezen of te herlezen. De zondvloed bijvoorbeeld. Een turf van meer dan 700 bladzijden die in 'het hart van een dennenbos' begint en daar ook eindigt en de lezer door allerlei vormen van verlangen (en verdriet) sleept naar... Tja, misschien naar 'Nachtschade, de gedroomde geliefde'. Is het een genadeloos boek? Dat is het zeker, maar het zit wel vol muziek, omdat de taal van Brouwers en de compositie van de roman heel dicht bij muziek aanleunen. Prachtboek.

Recentste werk: De kunst van het crashen (2015, roman).

"Ik ben mijn dichtbundel Zing Zing, die in januari 2016 verschijnt, aan het afwerken."

DAAN HEERMA VAN VOSS (1986)

Miranda July, De eerste foute man, De Bezige Bij, 2015.

Miranda July, begenadigd regisseur en schrijfster van de verhalenbundel No One Belongs Here More Than You (2007), heeft begin dit jaar haar eerste roman afgeleverd: De eerste foute man. Hoofdpersoon: Cheryl, een merkwaardige vrouw van in de veertig, met tamelijk onbegrijpelijke gewoontes, die haar leven heeft ingericht op één persoon, maar (uiteraard) verlangt naar een tweede. Ze koestert groteske romantische fantasieën over een man van kantoor. Maar wanneer de dochter van een andere collega bij haar komt inwonen (om een of andere reden zegt ze niet nee), wordt Cheryl verliefd op haar.

July verheft het eigenaardige tot kunst; absurdistische dialogen, eeuwige en toch eigentijdse liefdesproblemen passeren de revue, het serieuze wordt licht, het lichte wordt zwaar. Het is een bijzonder, ontwrichtend boek, een boek dat je omarmt of haat. Perfect voor de zomer.

Recentste werk: Ultimatum (2015, thriller, samen met zijn broer Thomas Heerma van Voss).

null Beeld rv
Beeld rv

RODERIK SIX (1979)

Jeff Vandermeer, De Southern Reach-trilogie, De Bezige Bij, 2015.

Omdat de vakantie ongetwijfeld lang en zonnig wordt, hebt u aan één boek niet genoeg. Doe daarom uw voordeel met The Southern Reach-trilogie, waarvan het laatste deel, Aanvaarding, net verschenen is - zo kunt u die huiveringwekkende reeks in één keer verorberen. Een griezelcyclus over het geheimzinnige Gebied X, dat onderzocht wordt door het schimmige overheidsbedrijf Southern Reach. Horror die geen monsters behoeft; zoals immer verschuilt de grootste terreur zich in de diepste krochten van de menselijke geest.

Recentste werk: De boekendokter (2014, essays).

Begin oktober verschijnt zijn nieuwe roman Val bij uitgeverij Prometheus.

null Beeld rv
Beeld rv

ANNELIES VERBEKE (1976)

Lucia Berlin, Handleiding voor poetsvrouwen, Lebowski, 2015.

De korte verhalen van Lucia Berlin, een Amerikaanse auteur die overleed in 2004 en van wie ik tot voor kort nog nooit had gehoord, kan ik iedereen aanbevelen, ook in andere seizoenen. In deze bloemlezing zijn verhalen van haar gebundeld die ze tussen 1966 en 1999 schreef. Alle elementen voor een rotleven zijn aanwezig, een dat met weemoed en intieme blijdschap wordt beleefd. Soms doet ze je aan Raymond Carver denken - tijdelijke arbeidersbaantjes en te veel drank - soms aan Lydia Davis - 'röntgenfoto's van jockeys zijn prachtig' - maar bovenal is haar toon uniek.

Recentste werk: Dertig dagen (2015, roman).

null Beeld rv
Beeld rv

THOMAS HEERMA VAN VOSS (1990)

Frans Kellendonk, De brieven, Querido, 2015.

Bij de meeste postume uitgaven, zeker als het persoonlijke notities of brieven betreft, betrap ik mezelf op de gedachte: zou de auteur hebben gewild dat ik dit las? En wil ik dit eigenlijk wel lezen? Die vragen werden bij deze briefwisseling volledig naar de achtergrond gedrukt door de combinatie van Kellendonks geraffineerde stijl, zijn fenomenale psychologische inzicht en de tragische ontwikkeling die onherroepelijk de tekst in sluipt. Prachtig.

Recentste werk: Ultimatum (2015, thriller, samen met Daan Heerma van Voss).

null Beeld rv
Beeld rv

GUSTAAF PEEK (1975)

Charlotte Van den Broeck, Kameleon, De Arbeiderspers, 2015.

Wat beter open te slaan op een vol strand dan een dichtbundel? Kameleon, het debuut van Charlotte van den Broeck, is een zinderende zoektocht naar wat het betekent om vrouw te zijn. Wat is een vrouw? Wie moet of mag ze zijn? De bundel volgt de constante kanteling van identiteit, van meisje naar vrouw naar geliefde naar dochter. De werkelijkheid die de dichter in haar verzen oproept, is zowel herkenbaar als mysterieus. In immer onvoorspelbare beelden en gedachten vangt Van den Broeck vechtlust en melancholie. Dit is bezielde poëzie.

Dat ik poëzie aanraad, komt wellicht doordat ik als schrijver onlangs naar deze oude liefde ben teruggekeerd.

Recentste werk: Godin, held (2014, roman).

null Beeld rv
Beeld rv

HERMAN BRUSSELMANS (1957)

Sandro Veronesi, Zeldzame aarden, Prometheus, 2015.

Mijn tip is Zeldzame aarden van Sandro Veronesi, het vervolg op de wereldwijde bestseller Kalme chaos, met hoofdpersonage Pietro Paladini, die in dit deel compleet in de shit zit, z'n dochter vlucht van hem weg, hij raakt verzeild in frauduleuze praktijken, opgezet door z'n zakenpartner, het raakt uit met z'n vriendin, en dat allemaal binnen de 24 uur, en hij probeert het tij te keren, gaat op zoek naar nieuwe waardigheid, en zal die vinden via vallen en opstaan, en door de wijze maar keiharde waarheden van het simpele leven.

Recentste werk: Poppy en Eddie en Manon (2015, roman).

"M'n nieuwe boek Zeik en de moord op de poetsvrouw van Hugo Claus, een literaire thriller, verschijnt in augustus van dit jaar."

null Beeld rv
Beeld rv

MONIKA VAN PAEMEL (1945)

David Grossman, Komt een paard een kroeg binnen,
Cossee, 2015.

Ik zit hoog in de bergen maar allesbehalve droog, het regent ononderbroken. Goed weer om te lezen en wat mij betreft de onovertroffen roman Komt een paard een kroeg binnen van David Grossman. Zonder tragedie is geen komedie denkbaar en het bittere verwerken met een 'witz' is al een kunst op zichzelf. Maar daar een schitterende roman mee schrijven om de persoonlijke rouw en ellende van Israël en Palestina te verpersoonlijken in het personage van een clown die als een woordkunstenaar zijn publiek kietelt tot het lacht van pijn... Op de zevende dag schiep God de grap en Grossman heeft daar subliem gebruik van gemaakt. Een roman om te ondergaan of mee te beleven. Met het begrip komt dan ook het mededogen.

Recentste werk: Weduwenspek (2013, roman).

null Beeld rv
Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234