Zaterdag 28/05/2022

Geneeskunde

Deze ‘Topdokter’ mocht thuis niet studeren en werd toch pionier in robotchirurgie

Prof. dr. Karel Decaestecker. Beeld Vier
Prof. dr. Karel Decaestecker.Beeld Vier

Van Jehova’s getuige tot Topdokter. Uroloog Karel Decaestecker (38) bewijst dat het kan. “De directeur van mijn middelbare school heeft me doen inzien dat ik wel kon voortstuderen.”

Eva Christiaens

Als 38-jarige bent u professor en pionier in Europa op vlak van robotchirurgie. Dat lijkt een carrière in sneltempo te zijn geweest.

“Ik had in principe al professor kunnen zijn op mijn 35ste, maar nu is het ook goed. (lacht) Ik heb niet bewust voor de langste studie gekozen, maar van thuis uit had ik geen toekomstperspectief. Vanaf dat ik wist dat ik wel kon voortstuderen, heb ik alle registers opengetrokken.”

Die registers waren voor uw ouders, als getuigen van Jehova, geen optie?

“Nee, thuis probeerde ik die discussie wel aan te gaan, maar er was geen oor naar. Mijn ouders vonden dat ik al mijn tijd aan het geloof moest besteden en beschouwden de rest als puur tijdverlies. Toen ik hen vertelde dat ik op eigen houtje ging studeren, hebben ze mij nooit serieus genomen en gedacht dat ik nooit zover ging geraken.”

“Het is bijzonder moeilijk om je aan de geloofsgroep te onttrekken, want je hebt geen enkel ander sociaal vangnet. Ik had geen naschoolse activiteiten, mocht niet naar verjaardagsfeestjes en had geen vriendenkring buiten de geloofsgroep. Enkel het geloof verkondigen was belangrijk. Ik heb ook niet plots in een oplaaiing mijn boeltje gepakt, dat heeft een aantal jaren geduurd. Rond mijn zestiende wist ik al dat het geloof niets voor mij was, maar dan durf je nog niet te dromen over een andere toekomst. Het werd pas concreter toen mensen me vroegen wat ik wilde studeren.”

Bij wie heeft u dan wel steun gevonden?

“De directeur van mijn middelbare school heeft me doen inzien dat ik kon voortstuderen. Hij zag dat ik niet gelukkig was en heeft me opgenomen in zijn gezin. Op school was ik een beetje een eenzaat, want als je nooit naar de naschoolse activiteiten komt, word je op den duur niet meer gevraagd.”

“Dat vind ik een belangrijke boodschap naar mensen in het onderwijs: wees maar gerust dat die kinderen niet altijd gelukkig zijn, ze hebben gewoon geen alternatief. Dat is mijn mening, en misschien een straffe uitspraak, maar zelf ben ik er geraakt dankzij mijn pleeggezin. Zij gaven me een warme thuis en ook financiële steun.”

Twintig jaar later werkt u op topniveau met robotchirurgie. Vanwaar uw passie voor dat precisiewerk?

“De robot is het beste middel om chirurgisch te kunnen bereiken wat ik in mijn hoofd als beste behandeling bedenk. Ik ben zeker een perfectionist als het aankomt op mijn werk. De robot doet zelf niets. Elke beweging die ik maak, wordt overgezet op de robot. Vergelijk het met een joystick. Zo kan ik complexe operaties doen zonder grote insnijding. Voor de patiënt maakt dat een heel verschil: een vijftal insnedes van 1 centimeter in plaats van één van 25. De patiënten hebben minder pijn na de operatie, ze kunnen sneller revalideren en blijven minder lang in het ziekenhuis.”

Prof. dr. Karel Decaestecker aan het werk. Beeld Vier
Prof. dr. Karel Decaestecker aan het werk.Beeld Vier

Was u vereerd dat Topdokters u wilde volgen?

“Ja, want mijn patiënten met blaastumoren liggen me nauw aan het hart. Ik heb me gespecialiseerd in het maken van een vervangblaas uit een stuk dunne darm. Als het medisch mogelijk is, geef ik mijn patiënt altijd de keuze om voor een vervangblaas te kiezen, ook al is de operatie moeilijk. Dan kiest de patiënt zelf verder.”

“Misschien komt dat wel door mijn eigen achtergrond. Ik vind dat iedereen de vrijheid moet krijgen om zelf een beslissing te maken. Dat kan een soort principiële eerlijkheid zijn die ik uitdraag.”

Zou uw familie kijken?

“Dat zou ik niet weten, ik heb geen contact meer met mijn ouders. Mijn broer is ook nog altijd hardnekkig gelovig. Andere familieleden die niet in de sekte zitten, kijken wel en steunen me zeker. Zelf ben ik een volslagen atheïst. Ik heb respect voor ieders overtuiging, maar een absolute afkeer van strekkingen die mensen emotioneel chanteren en hen een levensstijl opleggen.”

“Er zijn vandaag zeker nog jongeren die – net als ik – thuis tegenkanting ervaren om verder te studeren. Mijn boodschap is: geloof in jezelf, geef nooit op en dan kan je de wereld veroveren en je dromen realiseren.”

Topdokters, iedere maandag om 20.35 uur op VIER.

Prof. dr. Karel Decaestecker. Beeld RV SBS
Prof. dr. Karel Decaestecker.Beeld RV SBS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234