Woensdag 05/10/2022

MinirecensiesBoeken

Deze vijf nieuwe boeken zijn meer dan de moeite waard

Moya De Feyter Beeld Panenka
Moya De FeyterBeeld Panenka
Dirk Leyman

Wit is lastig

‘Licht maakt intelligenter. Even in een gloeilamp kijken, kan helpen om een wiskundig vraagstuk op te lossen.’ Bekroonde dichteres Moya De Feyter maakt een rijke excursie langs alle aspecten van licht. In korte prozafragmenten – doorweven met autobiografische flitsen – onderneemt ze een onderzoek. Nachtdieren, natuur­kundige weetjes of kinderherinneringen bedt ze moeiteloos in. ‘Wit is een lastige kleur omdat zij in het ­midden geen ruimte overlaat om doorheen te lopen.’

Moya De Feyter, 'Een heel dun laagje', Vrijdag, 174 p., 21,99 euro. Beeld rv
Moya De Feyter, 'Een heel dun laagje', Vrijdag, 174 p., 21,99 euro.Beeld rv

Onveilige zoektocht

Vijf jaar na haar romandebuut ­Stadspanters komt schrijfster en ­performer Astrid Haerens (°1989) met haar eerste ­dichtbundel Oerhert. Een caleidos­copische verkenning op roze papier over ‘de begeertes, wreedheden en onrust van een vrouwelijk lichaam’, ‘de krachten die haar klein houden, haar grenzen overschrijden, haar willen doen verdwijnen’. Haerens, die opgroeide in Zwevegem en nu in Brussel woont, spreekt van ‘een onveilige zoektocht in taal’.

Astrid Haerens, 'Oerhert', Atlas/Contact, 64 p., 21,99 euro.

 Beeld rv
Astrid Haerens, 'Oerhert', Atlas/Contact, 64 p., 21,99 euro.Beeld rv

Onverwoestbare warmte

Tegenpolen zijn ze én er gaapt een kloof van twee generaties tussen hen. Toch is er onverwoestbare warmte tussen Raoul de Jong – 38, half-Surinaams, half Nederlands, homoseksueel – en zijn witte, conservatieve Groningse opa Ep van 90. De Jong (met Jaguarman. Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden laatst op de Boonprijs-shortlist) brengt een bezoek aan Ep in het tehuis. Ze praten goedmoedig en vrijuit over leven, dood en liefde.

Raoul de Jong, 'Gesprekken met opa', De Bezige Bij, 88 p., 17,99 euro.

 Beeld rv
Raoul de Jong, 'Gesprekken met opa', De Bezige Bij, 88 p., 17,99 euro.Beeld rv

Verachtelijke wezens

Beklagenswaardige, ja zelfs verachtelijke wezens voert de Joods-Moravische Hermann Ungar (1893-1929) als vertellers op in Knapen en moordenaars. Thomas Mann was een groot liefhebber van Ungars werk. Dit onrustbarende verhalentweeluik (‘Een man en een dienstmaagd’ en het ‘Verhaal van een moord’) is een ‘vorm van literair clair-obscur’, aldus vertaler Huub Beurskens. ‘Zwartgalligheid met artistieke brille’ vol zelfhaat, bindingsangst en moederverlies.

Hermann Ungar, 'Knapen en moordenaars', Koppernik, vertaling Huub Beurskens, 128 p., 19,50 euro. Beeld rv
Hermann Ungar, 'Knapen en moordenaars', Koppernik, vertaling Huub Beurskens, 128 p., 19,50 euro.Beeld rv

Allegorie op Rusland

Dat literatuur een effectief middel kan zijn om een politiek regime te bekritiseren, bewijst Sana Valiulina. Haar intrigerende allegorie op Rusland verscheen eerder in 2014 als vierde deel van de roman Kinderen van Brezjnev. De zelfstandige heruitgave kon niet op een beter moment uitkomen: de actualiteit spat ervan af. Het verhaal speelt zich af in Gazolia, waar de Overste (Poetin) regeert en zijn volk dagelijks een ‘symfonie van Waarheid, Heiligheid en Patriottisme’ voorhoudt. (VK)

Sana Valiulina, 'De Boekhouder en de Overste', Prometheus, 19,99 euro. Beeld rv
Sana Valiulina, 'De Boekhouder en de Overste', Prometheus, 19,99 euro.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234