Donderdag 06/10/2022

Tomorrowland

Dit zijn de tien opmerkelijkste podia van Tomorrowland 2018

De Main Stage van Tomorrowland 2018. Beeld Alan van Zitteren
De Main Stage van Tomorrowland 2018.Beeld Alan van Zitteren

Van het onderwateravontuur genaamd de Main Stage naar de torenhoge paddenstoelen aan de Youphoria: voor de hemelpoorten klokslag werden geopend, liep onze festivalploeg langs alle podia van Tomorrowland 2018.

Elmo Lê van en Katrin Swartenbroux

1. Tomorrowland Main Stage

Hóe de Main Stage van Tomorrowland 2018 eruitziet, moeten we u – na de 23.234 Instagram-posts die u intussen door de strot geramd kreeg – wellicht niet meer vertellen. Maar sta ons toe dit fantastische tafereel uit The Little Mermaid het mooiste hoofdpodium uit de geschiedenis van het festival te noemen.

Een breedte van 115 meter en een hoogte van 28 meter zei ons vooraf in feite niet veel, tot we dat gigantische zeepaard in de ogen keken, en duizenden zeedieren ons tegemoet zwommen. Het aantal led-schermen is bijna verdubbeld tegenover vorig jaar, maar dé blikvanger zijn de in totaal 290m² grote waterbassins, met een lopende watermuur van zestig meter. Zei er recent nog iemand dat we dezer dagen zuinig moeten omspringen met water?

Maar goed, ze hebben een goed excuus: The Story of Planaxis, het thema van dit jaar, staat in het teken van water. En we zullen er maar van uitgaan dat ze het water uit de vijvers van De Schorre hebben gepompt, zeker?

De Main Stage van Tomorrowland 2018. Beeld Alan van Zitteren
De Main Stage van Tomorrowland 2018.Beeld Alan van Zitteren

2. Theatre Formidable

Zo’n indrukwekkende naam kan alleen maar een indrukwekkend podium herbergen, en het Theatre Formidable stelt niet teleur. Voor het eerst werd een podium, uitgedost met een antieke paardencarrousel, in het midden van het publiek geplaatst - om de intieme sfeer tussen superstar dj en zijn volgelingen te verstevigen. Fun fact: het leeuwendeel - afijn, het paardengedeelte - van de dj booth bestaat uit hergebruikte elementen van de Main Stage van vorig jaar. Voor ons nu al de meest geslaagde recyclage sinds ‘Familie’ voormalig ‘Thuis’-actrice Janine Bischops op de payroll plaatste.

Theatre Formidable op Tomorrowland 2018. Beeld Alan van Zitteren
Theatre Formidable op Tomorrowland 2018.Beeld Alan van Zitteren

3. Rose Garden

De laatste 34 ton zware draak waar wij zélf van onder de indruk waren was onze eigen debuutroman. Al is die van Tomorrowland eerder een sprookje dan een tragedie. Het stalen dier dat uit het water komt gerezen beweegt, knippert met de ogen, en spuwt rook en rozengeur over de People of Tomorrow. Jawel, u bent nog steeds gewoon op De Schorre in Boom, en niet in de Efteling.

Rose Garden op Tomorrowland 2018. Beeld Alan van Zitteren
Rose Garden op Tomorrowland 2018.Beeld Alan van Zitteren

4. Harbour House

Harbour House heeft hier geen tijdelijke verblijfsvergunning, na al die jaren is het podium van Radio Ultra Modern kind aan huis. Omringd door blauwalgen ziet de Harbour House eruit zoals de naam doet vermoeden: als een feeëriek hutje dat zomaar op Zoutelande zou kunnen staan. Drie dagen en twee weekends lang hoort u er het beste van vroeger en nu.

Harbour House op Tomorrowland 2018. Beeld Alan van Zitteren
Harbour House op Tomorrowland 2018.Beeld Alan van Zitteren

5. Atmosphere

In 2017 pleegde Tomorrowland stijlbreuk - schande! - door zich een klassieke rood-witte festivaltent aan te schaffen. Die bescheiden aanpak was atypisch, charmant, en van korte duur. Tomorrowland haalt dit jaar opnieuw de Grote Middelen boven, met een op maat gemaakte kraanarm ter hoogte van zes giraffen - 32 meter hoog, alstublieft! De tent is, naast de Main Stage, dé blikvanger van deze editie. Binnenin fonkelen 120.000 led-lichtjes, terwijl u op de achtergrond wordt weggeblazen door de beats van Adam Beyer, Richie Hawtin en Ida Engberg. Trippen in stijl, heet dat.

Atmosphere op Tomorrowland 2018 Beeld Alan van Zitteren
Atmosphere op Tomorrowland 2018Beeld Alan van Zitteren

6. Arch

Waarom één drijvend podium als je er ook drie kan hebben, dacht de architect van Tomorrowland, die het de voorbije maanden allicht letterlijk te heet onder zijn voeten begon te krijgen. Naast de Garden of Madness en de Leaf Stage kan je nu ook op de golven gabberen in de Arch, een setup die niet zou misstaan in een reproductie van de opera Tosca, maar die gewoon voor uw vertier in De Schorre werd neergepoot. Gouden leeuwenkoppen. Vuurspuwende kelken. Romaanse architectuur. Kortom: een podium met zoveel Versace-vibes dat zelfs Migos er ongemakkelijk van zou worden, maar waar Yves Deruyter en Pendulum zich ongetwijfeld thuis zullen voelen.

The Arch op Tomorrowland 2018. Beeld Alan van Zitteren
The Arch op Tomorrowland 2018.Beeld Alan van Zitteren

7. Youphoria

Als iemand u “ik zit aan de paddenstoelen” sms’t, begin dan vooral niet te panikeren. (Mocht u evenwel toch schuimbekkende vrienden tegen het lijf lopen, wijs hen vooral de weg richting EHBO. Doch dit terzijde.) Met Youphoria pakt Tomorrowland uit met een podium dat makkelijk te herkennen is aan de zeven reusachtige paddo’s die boven de dj booth uitstijgen. Toeval of niet: met Ricardo Villalobos en Sven Väth spelen hier vooral dj’s die u het best verteert, wanneer u lichtjes van de wereld bent.

Youphoria op Tomorrowland 2018. Beeld Alan van Zitteren
Youphoria op Tomorrowland 2018.Beeld Alan van Zitteren

8. Core

Ergens aan het kruispunt waar origami en de Japanse tuin van Hasselt elkaar ontmoeten, kwam Core tot leven. In de bossen van De Schorre leidt een loopbrug u naar een houten constructie waarvan we vermoeden dat het bamboe is. Of zo. Jamie Jones, Andhim en Patrick Topping spelen hier. Laten we hopen dat ze – onze oprechte excuses! – uit het juiste hout zijn gesneden.

Core op Tomorrowland 2018. Beeld Alan van Zitteren
Core op Tomorrowland 2018.Beeld Alan van Zitteren

9. Organ of Harmony

Tomorrowland is voor sommigen een haast religieuze ervaring: ze kussen het gras wanneer ze voor het eerst op het terrein komen, en gooien hun armen in extase in de lucht. De Organ of Harmony, een podium dat vorig jaar in leven werd geroepen, speelt daar handig op in. Glas in loodramen, kokers met stromend wijwater, en godinnen als Dua Lipa en Coely op een voetstuk. Martin Solveig – op David Guetta na het dichtste dat de EDM-wereld bij een Jezusfiguur komt - geeft zondagavond de slotrede.

Organ of Harmony op Tomorrowland 2018. Beeld Alan van Zitteren
Organ of Harmony op Tomorrowland 2018.Beeld Alan van Zitteren

10. Freedom

Voor hypergevoelige mensen is het allicht erger dan een non-stop loop van ‘Zoutelande’, voor techneuten is het de hemel: Freedom Stage is de plek waar u van uw sneakers wordt geblazen - nog vóór u acts als Tiësto, Fatboy Slim en Dimitri Mike & Vegas Like die kans krijgen. De 1400 vierkante meter aan bewegend leds geeft je, volgens onze enthousiaste medemens, het gevoel dat je in de beste club ter wereld staat.

Freedom op Tomorrowland 2018. Beeld Alan van Zitteren
Freedom op Tomorrowland 2018.Beeld Alan van Zitteren

11. RIP Avicii

Togetherness, daar draait het al veertien jaar om op Tomorrowland, en dit jaar probeert het festival de bezoekers niet enkel samen te brengen in hun liefde voor muziek, maar ook in hun verdriet. Op de Bridge of Tomorrow werd een herdenkingsmonument voor het overleden wonderkind Avicii opgericht – de dj en producer die in zijn Netflix-documentaire met Michael Jackson, Beethoven, Prince én Puccini vergeleken werd. Weet u ineens waar u die bloemenkroon kan laten, wanneer u eindelijk doorhebt dat die haartooi méga 2015 is.

Avicii op Tomorrowland 2018. Beeld Alan van Zitteren
Avicii op Tomorrowland 2018.Beeld Alan van Zitteren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234