Vrijdag 19/08/2022

DM ZaptElmo Lê van

‘Don’t Worry Be Happy’: wat meer stijl en empathisch vermogen hadden Peter Boeckx niet misstaan

Floris neemt zijn bad in een gft-container. Beeld SBS
Floris neemt zijn bad in een gft-container.Beeld SBS

Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: Don’t Worry Be Happy.

Elmo Lê van

Peter Boeckx, de vetbetaalde vlieg op de muur bij Play4, is geen Joris Hessels, Lidewij Nuitten of Arnout Hauben, poëten van programmamakers die leven volgens de leuze ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Ze behandelen onderwerpen met een aandoenlijke voorzichtigheid en zijn daardoor zelden op een uitschuiver, zoals een slecht getimede grijns, te betrappen.

Wat de Hesselsen en Nuittens van deze wereld typeert, is televisie die zonder huiszoekingsbevel de traanbuizen bestormt. Boeckx durft gelijkaardige materie – mensen in de marge – te belichten, maar past een andere, minder genuanceerde aanpak toe. Boeckx is een carnivoor die bericht over veganisme: hij heeft goede intenties om een moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken, maar soms floept er al eens een ongevraagde mening uit die hij beter wat langer had laten sudderen.

In het tweede seizoen van Don’t Worry Be Happy, waarvoor hij Vlamingen volgt die in de loopgraven van het leven ploeteren, gebeurt het dat Boeckx iets zegt dat hij niet had moeten uitspreken.

De extravagantste van het pak, Floris, eet op zondag hondenvoer met frieten. Eieren bereidt hij met schil. Baden doet hij in een gft-container. Niet om een statement te maken, maar omdat hij het niet breed heeft. “Je moet dat eens proberen, Peter, je wassen in een vuilbak”, zegt Floris. Waarop de tv-maker antwoordt: “Ik heb mij deze ochtend gedoucht.” Een zekere subtiliteit, wat meer stijl en empathisch vermogen hadden Boeckx niet misstaan. Vooral wanneer Floris in beeld is, komt hij weleens bruut uit de hoek.

In het eerste seizoen balanceerde Don’t Worry Be Happy tussen vulgair voyeurisme en oprechte televisie. Dit seizoen lijkt het programma het merendeel van de tijd naar de juiste kant af te hellen, omdat je als kijker vóélt dat de Davidsons en boeren Hubert en Louis geen vreemden meer zijn voor Boeckx. De nadruk ligt steeds minder op het uitlachen, maar eerder op het uitlichten van hoe je ondanks de ellende toch met een glimlach in het leven kunt staan.

Don’t Worry Be Happy wordt gesleten voor uitlachtelevisie. Dat is het bij momenten zeker, al heeft het programma vooral kijkers geráákt. Dat zag je aan de honderden motards die Harley Davidson – ik heet Elmo, wat niet veel beter is, dus zwijg ik – op een herinnering voor het leven hebben getrakteerd door hem te escorteren naar zijn communiefeest. Een andere kijker zamelde dan weer geld in om een boete van 1.560 euro te betalen die door het voedselagentschap aan Hubert en Louis was opgelegd.

Als bedanking gaf Louis de kijker een levensles cadeau, vertellend over hoe een vreemde een van zijn kittens wilde kopen: “Briefjes van 50 euro zijn er veel, maar van deze kat is er maar één”, zei hij. Gelukkig zijn is waarde hechten aan de kleine dingen des levens.

Don’t Worry Be Happy, elke woensdag op Play4.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234