Zondag 22/05/2022

Charlottesville

Geëmotioneerde Jimmy Fallon: "Dat onze president 2 dagen nodig had om racisten af te keuren, is beschamend"

Jimmy Fallon. Beeld rv
Jimmy Fallon.Beeld rv

De populaire Amerikaanse tv-komiek Jimmy Fallon heeft in 'The Tonight Show' geëmotioneerd gereageerd op de gebeurtenissen in Charlottesville, Virginia, waar een demonstratie van neo-nazi's en leden van de Ku Klux Klan uitliep op een extreemrechtse veldslag. "Ik werd er misselijk van." Hij, en andere tv-komieken, halen fors uit naar Trumps eerste, zwakke reactie.

Redactie

"The Tonight Show is geen politieke show", opent Fallon. "Maar het is mijn verantwoordelijkheid als mens om op te komen tegen intolerantie en extremisme." Hij noemt de gebeurtenissen in Charlottesville "walgelijk". "Ik keek zoals iedereen naar het nieuws en zag nazivlaggen, toortsen en blanke nationalisten en ik werd er misselijk van. Mijn dochters zaten in de kamer ernaast te spelen. Ik dacht: hoe kan ik hen uitleggen dat er zoveel haat is in deze wereld? Ze zijn 2 en 4 jaar oud, ze weten niet wat haat is."

Opgroeiende kinderen hebben mensen - en leiders - nodig naar wie ze kunnen opkijken en die hen tonen wat juist en goed is, zegt Fallon. "Dat onze president twee dagen nodig had om racisten en blanke nationalisten duidelijk af te keuren, is beschamend." Een ongewoon felle uithaal van Fallon, die in september vorig jaar zelf onder vuur kwam te liggen omdat hij in zijn show (toen nog presidentskandidaat) Donald Trump zou 'genormaliseerd' hebben door hem daar op een luchtige manier te interviewen.

Een geëmotioneerde Fallon zegt dat hij niet naar zijn dochters kan kijken en dan zwijgen over wat er in Charlottesville gebeurde. "We moeten allemaal opkomen tegen wat verkeerd is, erkennen dat racisme bestaat en opkomen voor wat juist en beschaafd en lief is. We moeten de volgende generatie tonen hoe hard mensen hebben gevochten voor mensenrechten. We kunnen niet teruggaan. We kunnen niet teruggaan."

"Leider van een haatdragende beweging"

Fallon was gisteravond niet de enige tv-komiek die uithaalde naar Trump. Ook Seth Meyers vond dat Trumps eerste reactie, die vaagweg "geweld aan vele kanten veroordeelde", ongepast was. "Als die woordkeuze u misselijk maakte, is het goede nieuws dat u een normaal en fatsoenlijk mens bent."

Sinds Trump campagne voerde, zijn de racistische voorvallen legio, argumenteerde Meyers. "Blanke nationalisten en Amerikaanse nazi's zijn nooit zo zichtbaar geweest. Of Trump het nu weet of niet, veel mensen zien hem als de leider van die beweging." Meyers vindt dat het een presidentiële taak is om het goede in zijn burgers naar voren te halen en het kwade te veroordelen. "Als hij dat niet doet, is hij geen president. U kunt staan voor een natie, of u kunt staan voor een haatdragende beweging. U kunt niet de twee doen. En als u niet de juiste keuze maakt, dan ben ik er gerust in dat de Amerikaanse kiezer dat wel zal doen."

"Was hij maar even boos"

Eenzelfde toon bij Stephen Colbert, die ook Trumps vage eerste reactie afbrandde. "Meneer de president, dit is terrorisme, niet uw bestelling bij KFC. (...) Ik heb al bozere Yelp-reviews gezien. En die waren niet bang om het woord 'nazi' te gebruiken wanneer ze kloegen over hoe lang het duurde voor ze hun jalapeño poppers kregen."

Colbert verzuchtte: "Was de president maar even boos over neonazi's die mensen in onze straten vermoorden, als over Hillary Clinton, The New York Times, CNN, Joe Scarborough, Kristen Stewart, de cast van Hamilton, cola light, Nordstrom dat niet de kleren van zijn dochter wil verkopen, Arnold Schwarzenegger, de burgemeester van Londen Sadiq Khan, mezelf, de staat New Hampshire, Gold Star-families, Penn Jillette’s Las Vegas show, de film Django Unchained, Meryl Streep en vrouwelijke Ghostbusters."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234