Maandag 26/09/2022

Update

'Godfather van Jazz Middelheim' overleden

Klara- en Radio 1-producer Miel Vanattenhoven is vannacht overleden na een korte, maar hevige ziekte. Vanattenhoven was de oprichter van de jazz-afdeling van de VRT en producer van het programma 'In de club'. Sinds 1991 coördineerde hij ook het festival Jazz Middelheim. Vanattenhoven werd 63 jaar.

Miel Vanattenhoven begon zijn carrière eind de jaren 60 bij de toenmalige BRT als losse medewerker en sonorisator bij de dienst fictie van de televisie. Hij deed toen ook al aan cabaret, politiek theater en componeerde filmmuziek op het RITCS.

Vanattenhoven acteerde zelfs in 'Wij, Heren van Zichem' en andere tv-producties. In 1969 werkte hij bij BRT 3 mee aan klassieke muziekreeksen en jazzprogramma's met Elias Gistelinck. Zo was hij al snel betrokken bij de eerste edities van Jazz Middelheim, als liefhebber en collega van organisator Gistelinck.

Producer
In het begin van de jaren 70 stapte Vanattenhoven over naar BRT 1, waar hij producer lichte muziek werd. Toen Gistelinck Jazz Middelheim naar BRT 1 bracht, werd Vanattenhoven echt mee betrokken bij de organisatie van het festival.

Als producer bij BRT 1 doorzwom hij vele andere waters. Zo startte hij onder meer 'De Tijd van Toen' op (met Jan Theys), 'Rond de Kiosk' (harmonie- en fanfaremuziek) en het chansonprogramma 'Van Minne en Zinnestrelend'.

Uiteindelijk werd hij samen met Fred Brouwers elf jaar lang de vader van 'De Lange Mars', later 'Fred en de Melofielen'. Dat waren marathonprogramma's op zaterdagmiddag, waarin diverse muzikale gasten en genres aan bod kwamen, met flink wat kruisbestuiving.

'In de Club'
Als jazzproducer bij BRT 1 was hij in die jaren ook verantwoordelijk voor producties met het Radio Jazzorkest. In 1989 kreeg het genre een vaste stek op Radio 1. Eerst nog samen met de blues in een lang programmablok, later in 'In de Club' op dinsdagavond, dat 16 jaar lang op Radio 1 de vaste afspraak werd van de jazzliefhebbers. Samen met de andere jazzproducers, Elias Gistelinck, Johan Vandenbossche en Mark Vandenhoof was Miel verantwoordelijk voor massa's opnamen, gemaakt met diverse jazzgroepen en -orkesten, goed voor een heel rijk en belangrijk archief, zegt de VRT.

Toen naar aanleiding van de lancering van de nieuwe Radio 1, in het najaar van 2007, 'In de Club' werd stopgezet, stapte Miel over naar het productiehuis VRT-Cultuur en Klara. Onder zijn leiding werd begin januari het nieuwe jazzprogramma met jazzpianist Jef Neve opgestart.

Wilfried Haesen, die jarenlang mee 'In de Club' maakte en de presentator en het gezicht was van Jazz Middelheim, omschreef Vanattenhoven als "een beetje een brombeer, maar wel een lieve". "Bovenal een man met een goede neus voor smaken, ideeën, muziek, muzikanten", aldus Haesen.

Godfather
Philip Heylen, de schepen van Cultuur in Antwerpen, noemt Vanattenhoven 'de godfather van Jazz Middelheim'. Heylen heeft Jazz Middelheim nauw aan het hart gedrukt. "Het is één van de gezelligste en mooiste festivals in ons land en daar had Vanattenhoven veel, zoniet alles mee te maken."

"Jazz Middelheim ademde als het ware zijn persoonlijkheid uit. Rustig, gemoedelijk en tegelijk een grote ambitie nastrevend", aldus de Antwerpse schepen van Cultuur op zijn website.

Jazz Middelheim gaat trouwens terug in de richting van een jaarlijks festival en keert terug naar een puurder jazz-gebeuren, blikt de cultuurschepen vooruit. "Net zoals Vanattenhoven het beoogde en nastreefde. Temeer daardoor zet ook Blue Note zich mee achter de volgende editie."

Vanattenhoven was volgens Heylen ook pleitbezorger van meer steun voor de jazz in het algemeen. "Wat Antwerpen betreft, heb ik dat hem op de laatste persconferentie van Jazz Middelheim nog beloofd. Dat uit zich nu in ondersteuning voor de jazz-programmatie in de Roma, het Free Music Festival en uiteraard ook Jazz Middelheim. Graag wil ik dan ook de volgende editie van Jazz Middelheim aan Vanattenhoven opdragen." (belga/sps)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234