Vrijdag 07/10/2022

Podiumtips

Graaiende bankiers, een elektro-opera en een boomfetisj: dit zijn onze podiumtips

'Simple As ABC' van Ontroerend Goed. Beeld rv Laura Van Severen
'Simple As ABC' van Ontroerend Goed.Beeld rv Laura Van Severen

Omdat het fin de saison meestal de strafste voorstellingen brengt, en tien nóg betere redenen om de theaterzaal in te kruipen.

Evelyne Coussens

1. £¥€$ (Lies) – Ontroerend Goed

Zelden werden we zo met onze neus op de eigen hebberigheid gedrukt als in £¥€$ (Lies). Ontroerend Goed verleidt je met een speels format rond serious stuff – de financiële crisis – en maakt van jou op minder dan twee uur tijd een graaiende bankier. Ja, ook van jou, brave, linkse culturo.

Op 24/05 in CCBe, Berchem. Daarna internationaal op tournee. Ontroerendgoed.be.

Lees hier onze recensie en hier het artikel over interactief theater.

'Lies' van Ontroerend Goed. Beeld Michiel Devijver
'Lies' van Ontroerend Goed.Beeld Michiel Devijver

2.Simple as ABC #2: Keep Calm and Validate – Thomas Bellinck & ROBIN

Thomas Bellinck liet een paar jaar geleden een groep asielzoekers de Brabançonne zingen in de drie landstalen, en vond het behoorlijk cynisch dat hij daarmee werd geselecteerd voor het Theaterfestival. Het migratievraagstuk laat hem nog steeds niet los, en in deze musical (jawel!) verdiept hij zich in het ‘digitale migratiemanagement’ – cleane woorden voor een al te vuile realiteit.

Van 24 t.e.m. 27/05 in Kaaitheater, Brussel, Kfda.be.

Lees hier onze recensie.

'Simple As ABC' van Ontroerend Goed. Beeld Laura Van Severen
'Simple As ABC' van Ontroerend Goed.Beeld Laura Van Severen

3.My Life with the Tree – Alexia Leysen/BRUT & Villanella

Sommige mensen leveren een niet-aflatende veldslag met de objecten om hen heen – het is een basisgegeven in de clownerie. Regisseur Alexia Leysen verweeft op een tragische, hilarische manier theater en circus in deze absurde parabel, die vertelt van de strijd tussen een man (Geert Belpaeme) en een boom. To tree or not to tree? Ga vooral het antwoord op deze question zien.

Op 27/05, Arenbergschouwburg, Antwerpen, Arenbergschouwburg.be.

4. 20 jaar 4Hoog

Twintig jaar geleden, in een flat op de vierde verdieping, werd een Gents gezelschap geboren dat zich zou specialiseren in theater voor een publiek van vier duim hoog. 4Hoog is intussen uitgegroeid tot een kwaliteitslabel dat garant staat voor prikkelend kleutertheater. Check de klassieker De koning zonder schoenen (3+) maar ook de nieuwe Stekeblind (3+) en laat het tot u doordringen wat een groots ambacht het vergt om een kleuter veertig minuten lang te boeien.

Op 27/05 in CC Brugge, Brugge. Op 28/05 in CC het Bolwerk, Vilvoorde, 4Hoog.be.

Lees hier onze recensie.

Caroline Lanoye, mede-oprichtster van 4-hoog samen met Raf Walschaerts (oprichter kleutertheater 4Hoog) en Frans van der Aa, regisseur poseren in de minard. Beeld Jonas Lampens
Caroline Lanoye, mede-oprichtster van 4-hoog samen met Raf Walschaerts (oprichter kleutertheater 4Hoog) en Frans van der Aa, regisseur poseren in de minard.Beeld Jonas Lampens

5. The Only Way is Up – Boris van Severen en Jonas Vermeulen

Ietwat risqué, zo’n titel van jeugdige overmoed, maar alla: het is Boris Van Severen en Jonas Vermeulen vergund, en wel op basis van hun redelijk fantastische eersteling. The Great Downhill Journey of Little Tommy was een rockopera met ballen als kokosnoten, voor The Only Way is Up belooft het duo een zelfgeschreven en gecomponeerde elektro-opera – klinkt als een stairway to heaven, als u het ons vraagt.

Van 24 tot 26/05 in CAMPO/nieuwpoort, Gent. Op 30 & 31/05 in De Brakke Grond, Amsterdam, Campo.nu.

20170518 Gent Belgium: The Only Way is Up is een theaterstuk van Boris Van Severen en Jonas Vermeulen Beeld Stefaan Temmerman
20170518 Gent Belgium: The Only Way is Up is een theaterstuk van Boris Van Severen en Jonas VermeulenBeeld Stefaan Temmerman

6. One Limited Space – HNDRD/Min Hee Bervoets

Over het verschil tussen het mannelijke en vrouwelijke brein zijn al nét iets te veel comedyvoorstellingen gemaakt, maar een dansvoorstelling: dat is nieuw. Min Hee Bervoets – bekend als jurylid van SYTYCD – werkt met acht dansers die elk een stukje brein vertegenwoordigen. Het klinkt als een Disneyfilm, maar wat er wérkelijk gebeurt als die mannelijke en vrouwelijke hersentjes samen gaan knetteren, zie je in de voorstelling HNDRD.

Op 23 & 24/05, Kapel Merksplas Kolonie, Merksplas, Warande.be.

7. HOPE – Opera Ballet Vlaanderen

Omdat een double bill zóóó 2016 is, maakt Opera Ballet Vlaanderen er zwierig een triple bill van: onder de noemer HOPE brengt het twee historische meesterwerken en een nieuwe creatie samen op één avond. Vooral Café Müller van Pina Bausch (1978) is een primeurtje, want Ballet Vlaanderen is de eerste compagnie ever die van Bausch’ strenge Tanztheater Wuppertal de toestemming kreeg om het iconiche werk uit te voeren.

Van 26/05 tot 4/06 in Opera Antwerpen, Operaballet.be.

Lees hier het artikel.

Café Muller van Pina Bausch.  Beeld Opera Vlaanderen
Café Muller van Pina Bausch.Beeld Opera Vlaanderen

8. MENS – Wende

Met Wende hebben de noorderburen hun eigen Liesa Van der Aa: de Hollandse hype zingt, performt, vertelt verhalen en goochelt met theater, muziek en audiovisuele kunst. Het Antwerpse Muziektheater Transparant was er als de kippen bij om Wende als huisartiest te engageren en dus staat ze in het kader van de Antwerpse Kleppers met het veelbejubelde MENS in de Bourlaschouwburg.

Op 22/05 in de Bourlaschouwburg, Antwerpen. Daarna op tournee in Nederland, Wende.nu.

Lees hier onze recensie en hier ons interview.

Wende Snijders Beeld Thomas Sweertvaegher
Wende SnijdersBeeld Thomas Sweertvaegher

9. Connecting People – Giovanni Baudonck & KunstZ

Giovanni Baudonck is zo’n selfmade man: zonder officiële dramaopleiding maar op basis van talent, goesting en de steun van KunstZ heeft hij zich het reguliere theatercircuit ingeknokt. Zijn Connecting People is gebaseerd op zijn jarenlange ervaring in de meest horribele der jobs: het callcenter. Baudonck maakte er een schone, gevoelige voorstelling van.

Op 22/05 in de Arenbergschouwburg, Antwerpen, Arenbergschouwburg.be.

10. De Week van Gyselinck

De getalenteerde kunstenaarsfamilie (choreografe Femke, drummer Lander en theatermaker Wannes) geeft drie dagen na elkaar van jetje in Gent. Dinsdag danst Femke haar eigen choreografie op John Dowlands Lachrimae. Woensdag brengt de première van Flamer (een creatie geïnspireerd op Jennifer Lopez) waarvoor Femke en Lander van rol wisselden: hij danst, zij maakt muziek, terwijl broer Wannes coachte. Donderdag doet Lander tenslotte zijn ding met dat andere multitalent Fulco Ottervanger. Drie dagen om vrij te houden, quoi.

Van 23 tot 25/05, Minardschouwburg, Gent, Minard.be.

Lander Gyselinck Beeld Illias Teirlinck
Lander GyselinckBeeld Illias Teirlinck
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234