Maandag 24/01/2022

#RW15

Herbeleef dag 1: Hey boy, hey girl, The Chemical Brothers laten er geen gras over groeien

The Chemical Brothers. Beeld Alex Vanhee
The Chemical Brothers.Beeld Alex Vanhee

Herbeleef hier wat er op, voor en achter het podium gebeurde op dag één van Rock Werchter. Bart Steenhaut, Gunter Van Assche, Astrid Snoeys, Pieter Coupé, Wim Wilri, Vincent Van Peer en fotografen Alex Vanhee en Harry Heuts brachten verslag uit vanop de wei.

01.20 - Absurde, redelijk gestoorde visuals bij The Brothers

Wat een zicht: de feestvarkens dansen zich nog één keer in het zweet op de aan-en afrollende beats van Tom Rowlands en Ed Simons. De andere helft staart wezenloos naar de absurde, soms redelijk gestoorde art-house visuals achter beide Broers. Likje acid in je lijf? Wend je blik dan maar liever af van dit psychedelische en maanzieke spektakel. (Gunter)

The Chemical Brothers. Beeld Alex Vanhee
The Chemical Brothers.Beeld Alex Vanhee

01.15 - Elbow: Bitterzoete melancholie

Elbow (****) stond niet hoog op de affiche van het hoofdpodium, dit keer. Maar als afsluiter van The Barn. Getuige de hoge opkomst daar - er kwamen schoenlepels aan te pas om iedereen de gigantische tent binnen te krijgen, en dan nog - zit het met de populariteit van Elbow nog steeds snor.

Lees de volledige recensie hier.

Elbow. Beeld Alex Vanhee
Elbow.Beeld Alex Vanhee

00.20 -The Chemical Brother laten er geen gras over groeien

Party like it's 1999! Zelfs de gloednieuwe songs van The Chemical Brothers klinken alsof ze eind vorige eeuw opgenomen werden. Amuseren we ons te pletter omdat we nostalgische dertigers zijn, of omdat de show écht even goed als pokkeluid is? Time will tell. (Gunter)

23.55 - Elbow zorgt voor overvolle Barn

Niemand kan The Barn momenteel nog binnen, waar Elbow momenteel op het podium staat te schitteren. Met linten wordt de toegang aan het publiek geweigerd. (Wim)

22.45 - Colombie en confetti in de comfortzone

Vlammenwerpers pookten 'Princes' op tot een surreële popkomeet, terwijl 'Strange Entity' confetti door de tent blies - het publiek reageerde alsof er tastbaar geluk uit de lucht kwam dwarrelen. Aan die setsluiters heeft Oscar and the Wolf (***) de drie sterren hierboven te danken, want voordien waren de hoogtepunten een stuk schaarser.

Over die gênante cover van Gala's 'Freed from Desire' (zie filmpje hieronder), zwijgen we beter in alle talen - nanana nog aan toe.

Het bleek voor de zanger te comfortabel in zijn zelf geschapen droomwereld, en zo miste hij te vaak de connectie met het publiek.

Lees de volledige recensie hier.

Max Colombie van Oscar and The Wolf. Beeld Alex Vanhee
Max Colombie van Oscar and The Wolf.Beeld Alex Vanhee

23.25 - Gapende generatiekloof bij Faith No More

Op Werchter werd de match met de concurrentie op een heel ander niveau gespeeld dan vorig weekend op Graspop, én bovendien had Faith No More (***) de ondankbare taak om in te vallen voor de weggevallen Foo Fighters, de naam voor wie de meeste mensen donderdag een kaartje hadden gekocht.

Faith No More is het soort act waarmee een hele generatie tieners zijn demonen heeft bezworen. De tieners van toen zijn inmiddels volwassen, maar in Werchter zag je hen zienderogen weer jonger worden. Daardoor werd het contrast met de echte jongeren - die er geen boodschap aan hadden en in dichte drommen naar Oscar & The Wolf verhuisden - nog groter.

Lees de volledige recensie hier.

null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee
Mike Patton spuwt gal en bloederige longinhoud in de microfoon tijdens 'The Gentle Art of Making Enemies'. Beeld Alex Vanhee
Mike Patton spuwt gal en bloederige longinhoud in de microfoon tijdens 'The Gentle Art of Making Enemies'.Beeld Alex Vanhee

22.37 - Even vals spelen bij Faith No More

We spelen vals en laten de verplicht te recenseren set van SBTRKT even voor wat ze is. Op de Main Stage spuwt Mike Patton namelijk gal en bloederige longinhoud in de microfoon tijdens 'The Gentle Art of Making Enemies'. Waw! Hier hebben we gerust een standje van de broodheren voor over. (Gunter)

Iedereen moet in het wit bij Faith No More, zelfs de cameramensen op het podium. En de manager ook, een grijsaard met een baardje in de frontstage. (Wim)

22.34 - "Dave Grohl mag elke dag zijn been breken. - Grapje!"

Tijdens het nummer 'Midlife Crisis' zet Faith No More plots een stukje 'All My Life' van Foo Fighters in. "Dave Grohl mag elke dag zijn been breken", zegt frontman Mike Patton. "Grapje!"

Tijdens Epic en Midlife Crisis barst het feest even stevig los. Maar dan vooral met springende dertigers. (Wim)

Toetsenist Roddy Bottum begeeft zich af en toe wel eens graag in het publiek, zo ook bij Florence + The Machine. Beeld Alex Vanhee
Toetsenist Roddy Bottum begeeft zich af en toe wel eens graag in het publiek, zo ook bij Florence + The Machine.Beeld Alex Vanhee

22.28 - De vlam kwam nooit echt in de pan

"You can't start a fire without a spark", zingt Hot Chip (***). In de laatste rechte lijn kan er nog een cover van Bruce Springsteens 'Dancer in the Dark' van af, en komt headliner Caribou zowaar mee het podium op. Maar eigenlijk haalt de groep met die songregel net het grootste pijnpunt in de set aan: de vlam slaat nooit écht in de pan.

Het had deze keer wel wat méér mogen zijn dan een paar voorzichtige vonkjes. (Gunter)

Lees de volledige recensie hier.

Hot Chip. Beeld Harry Heuts
Hot Chip.Beeld Harry Heuts

21.50 - Hoofdpodium maakt zich op voor komst Faith No More

Bij ondergaande zon komt het optreden van Faith No More nu stilaan dichterbij. Maar mocht Foo Fighters vandaag aantreden had er wellicht meer elektriciteit in de lucht gehangen.. En was het wellicht ook een pak drukker geweest aan de Main Stage. (Astrid)

Gespot: Faith No More-toetsenist Roddy Bottum is er niet vies van zich af en toe in het publiek te begeven. In roze t-shirt volgde hij het optreden van Florence + The Machine aan het hoofdpodium. (Wim)

De zon gaat onder, terwijl op het hoofdpodium de komst van Faith No More wordt voorbereid. Beeld Astrid Snoeys
De zon gaat onder, terwijl op het hoofdpodium de komst van Faith No More wordt voorbereid.Beeld Astrid Snoeys

21.44 - The Barn nokvol voor Oscar and the Wolf

Om 22 uur start Faith No More aan zijn set, maar voorlopig blijft het bijzonder rustig aan het hoofdpodium. Dat Oscar and the Wolf momenteel in The Barn speelt, zal daar wellicht voor iets tussenzitten: de tent zit nokvol en niemand mag nog binnen. Tot ver buiten de tent proberen velen een glimps van Max Colombie op te vangen. (Astrid)

Vijf songs ver in de set van die Oscar and The Wolf barst The Barn een eerste keer uit zijn voegen bij 'You're Mine', een wereldhit die schippert tussen climax en afgrond, tussen droom en dreiging. (Pieter)

Wie wel The Barn binnengeraakt, kreeg deze Max Colombie te zien. Beeld Alex Vanhee
Wie wel The Barn binnengeraakt, kreeg deze Max Colombie te zien.Beeld Alex Vanhee
Rode kruisjes verbieden festivalgangers The Barn nog binnen te gaan. Beeld Astrid Snoeys
Rode kruisjes verbieden festivalgangers The Barn nog binnen te gaan.Beeld Astrid Snoeys

21.34 - Oscar and the Wolf steekt de schuur in brand

Een maansverduistering klaart langzaam op bij Oscar and the Wolf en onthult een band die achter een scherm speelt en Max Colombie die, gehuld in een soort Perzisch tapijt, met zichzelf danst op dramatisch daverende beats.

Are you ready to undress, vraagt Max Colombie. Gegil natuurlijk, maar voorlopig houdt hij zijn kleed aan. (Pieter)

Max Colombie zet The Barn met zijn Oscar and The Wolf in brand. Beeld Alex Vanhee
Max Colombie zet The Barn met zijn Oscar and The Wolf in brand.Beeld Alex Vanhee
Florence + The Machine. Beeld Alex Vanhee
Florence + The Machine.Beeld Alex Vanhee

21.17 - Een uur euforie met Florence + The Machine

De perfecte set had Florence + The Machine (*****). Met 'What The Water Gave Me' had ze meteen een spirituele opener klaargezet die de hele weide leek op te tillen, en zowel 'Ship To Wreck' als 'Shake It Out' pookten het vuur nog aan. Heerlijk om zien hoe de zangeres zich in de muziek kon verliezen, en met vijf extra stemmen erbij klonk het nog mooier, nog grootser. Vooral toen bleek dat die tijdens 'How Big, How Blue, How Beautiful' ook nog heel aardig met blaasinstrumenten overweg konden.

Ze zijn zeldzaam, de concerten waar je met een vergrootglas naar inzinkingen zoekt, en er uiteindelijk geen enkele vindt. Florence Welsh is de Kate Bush van haar tijd. Dat wil zeggen: zo uniek dat ze met niemand te vergelijken valt.

Herman Schueremans had zich de zoektocht naar een vervanger kunnen besparen. Er stond al seen potentiële headliner op de affiche. Zomaar een voorspelling: volgende keer sluit ze af.

Lees de volledige review: Florence + The Machine.

Florence Welch Beeld Alex Vanhee
Florence WelchBeeld Alex Vanhee

21.12 - Patti Smith brengt ode aan vrijheid

Zo gaat dat met helden: ze worden op luid gejuich onthaald nog voor ze een noot hebben gezongen. Patti Smith (****) nam het minzaam in ontvangst in The Barn, en zwaaide lieftallig terug. Maar Oma Punk kan nog altijd bijten: "Jesus died for somebody's sins but not mine', snauwde ze in 'Gloria, de opener van Horses, het legendarische album dat ze hier integraal opvoerde. En die zin hakte er ook veertig jaar later nog altijd in.

Lees de volledige review: Patti Smith.

Patti Smith. Beeld Alex Vanhee
Patti Smith.Beeld Alex Vanhee

20.59 - Hot Chip: speelse elektropop met een Caribisch hoedje

Hot Chip speelt niet de meest begeesterende set ooit. Maar nu hebben de partyvibes toch hun weg naar de show gevonden. Megahit 'Ready for the floor' wordt gedurfd getransformeerd, waarbij calypso een rol kaapt, en de speelse elektropop een Caraibisch feesthoedje opgezet wordt. Het publiek begint wild te deinen. Daarna wordt toepasselijk geflirt met de melodie van Madonna's 'La Isla Bonita'. Wij hebben opeens geen zin meer in la casa. (Gunter)

Een uitzinnige menigte tijdens Rise Against. Beeld Harry Heuts
Een uitzinnige menigte tijdens Rise Against.Beeld Harry Heuts

20.40 - De circle pits groeiden aan met de minuut bij Rise Against

Rise Against (***) spuwde songs zonder ophouden, en de circle pits groeiden aan met de minuut. Veel fans die zichtbaar zin hadden in een wild ritje in de punkpit met deze veganisten.

Tim McIlrath raadde iedereen aan om meteen naar Patti Smith te gaan kijken in 'The Barn'. Dat hoeft niet te verbazen: ze blijft natuurlijk de 'godmother of punk'. En Rise Against is al lang blij en trots tot haar indirecte familie te horen. (Wim)

Lees de volledige recensie hier.

Rise Against. Beeld Harry Heuts
Rise Against.Beeld Harry Heuts
De frontman van Rise Against daagt het publiek uit, dat op haar buurt volledig gek wordt. Beeld Harry Heuts
De frontman van Rise Against daagt het publiek uit, dat op haar buurt volledig gek wordt.Beeld Harry Heuts

20.27 - Florence duikt in het publiek

Florence + The Machine, die momenteel het beste van zichzelf staat de geven aan het hoofdpodium, duikt in het publiek. De toeschouwers gaan helemaal uit hun dak.

Florence duikt in het publiek tijdens haar set aan het hoofdpodium. Beeld Bart Steenhaut
Florence duikt in het publiek tijdens haar set aan het hoofdpodium.Beeld Bart Steenhaut

20.25 - Jungle: héérlijk feestje

De set van Jungle (****) klinkt soms een tikkeltje eenvormig. Maar hier geldt voortdurende de dictatuur van de groove. Alle genres die ongegeneerd naar dansvloer en discobol lonken, verdwijnen in de mix. KluB C heeft dat goed begrepen, en gooit de heupen los.

Héérlijk feestje. (Gunter)

Lees de volledige recensie hier.

Jungle, dictatuur van de groove. Beeld Alex Vanhee
Jungle, dictatuur van de groove.Beeld Alex Vanhee
Jungle in KluB C: Héérlijk feestje. Beeld Alex Vanhee
Jungle in KluB C: Héérlijk feestje.Beeld Alex Vanhee

20.00 - Rock Werchter in enkele cijfers

• Het is de 41ste editie van het festival.
• Gisteren waren er al 20.000 kampeerders.
• In totaal worden de komende dagen 140.000 unieke bezoekers verwacht.
• Elke dag werken 7.000 vrijwillers op en rond de wei.
• Het hoofdpodium bestaat uit 350 ton staal. Het dak alleen al weegt 120 ton.
• De artiesten beschikken over een podiumoppervlakte van 32 op 27 meter, ruim 850 vierkante meter dus.
• De Lijn vervoert 120.000 festivalgangers voor, tijdens en na Rock Werchter.

null Beeld Astrid Snoeys
Beeld Astrid Snoeys
null Beeld Astrid Snoeys
Beeld Astrid Snoeys

19.55 - Sterrenstof

Wat doen Elbow en onze chef Muziek Bart Steenhaut samen op één foto? Lees het morgen in Barts column 'Sterrenstof' in De Morgen.

(Foto: Alex Vanhee)

19.20 - Patti Smith als heldin onthaald

Patti Smith wordt op luid gejuich onthaald. En Oma Punk zwaait lieftallig terug.

Maar ze kan nog bijten ook: "Jesus died for somebody's sins but not mine", snauwt ze meteen in 'Gloria', de opener van Horses, het legendarische, veertig jaar oude album dat ze hier integraal speelt.

Vuist in de lucht, voet op de monitor. Patti Smith is nog altijd bevlogen en geëngageerd in 'Free Money'. Ideetje voor Griekenland en de EU? (Pieter)

Rise Against, die haar show zonet afsloot aan het hoofdpodium, drukte het publiek nog op het hart zeker naar Patti Smith te gaan kijken. En dat blijkt te werken: een massa verplaatst zich richting Barn. (Astrid)

19.00 - KBC-terminals werken terug

18.55 - James Bay klinkt een beetje te glad voor zijn eigen goed

'Hold Back The River' van James Bay (**) was naast een grote hit ook een catchy popsingle, en debuutplaat 'Chaos And The Calm' liet een getalenteerde songwriter horen, alleen klonk hij links en rechts wat te glad voor zijn eigen goed. Dat was helaas ook deze namiddag een beetje zo.

Hij kende zijn publiek: véél jonge meisjes die bordjes boven zich uitstaken met boodschappen als 'I lost my teddybear, will you sleep with me'. Tieners, dus. Altijd een moeilijke leeftijd. (Bart)

Lees de recensie: James Bay.

James Bay. Beeld Alex Vanhee
James Bay.Beeld Alex Vanhee

18.40 - Jungle smeert stroop om de baard

"Everyone knows this is the best festival in Europe," smeert Jungle iedereen stroop om de baard in KluB C. En het is hier al zo plakkerig onder hun tropische grooves! Geweldig feestje voor de heupen, dàt wel. (Gunter)

Dat feestje reikt tot helemaal vanachter in de tent. Je kan amper de tent nog in. En iedereen - jong, oud, groot of klein - slaat aan het dansen opdie geweldige groove. (Astrid)

null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee
null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee

18.31 - Royal Blood: krachtvoer met militaire precisie

Om die massa waar voor hun festivalcenten te bieden, gaf Royal Blood (****) er een uur lang een royale lap op. Krachtvoer gebracht met militaire precisie.

Dit Royal Blood verdiende wel degelijk die vervangplek hier op het hoofdpodium van Werchter. "Oprecht bedankt, Werchter. Jullie zijn fantastisch!", knipoogde Mike Kerr met grote glimlach.

Zaterdag staat Royal Blood opnieuw op ditzelfde podium. Hopelijk met evenveel inzet en energie. (Wim)

Lees de volledige recensie hier.

Royal Blood. Beeld Harry Heuts
Royal Blood.Beeld Harry Heuts
Dit Royal Blood verdiende wel degelijk die vervangplek hier op het hoofdpodium van Werchter. Beeld Harry Heuts
Dit Royal Blood verdiende wel degelijk die vervangplek hier op het hoofdpodium van Werchter.Beeld Harry Heuts

18.15 - Fake is het nieuwe echt

Chet Faker (****), die vanmiddag in de KluB C speelde, grossiert in lome, ijsgekoelde electropop die via het internet meteen een groot publiek aan zich heeft weten te binden.

Hij speelde met loop en vouwde de beats alsof een origami-eendje betrof. Resultaat? Een begeesterende set van iemand die alles heeft om een echte ster te worden. Deze Faker is een echte. (Bart)

Lees de volledige recensie hier.

Deze Faker is een echte. Beeld Alex Vanhee
Deze Faker is een echte.Beeld Alex Vanhee

18.07 uur - Haal je De Morgen-bordje bij onze stand

De befaamde De Morgen-bordjes al gespot? Ook dit jaar zijn de tekstballonnen weer erg populair, en daarvan is onderstaande foto getuige.

Haal jouw exemplaar aan de stand van De Morgen, die je op het terrein van North West Walls vindt.

Ook dit jaar zijn de bordjes van De Morgen blijkbaar weer populair. Je kan jouw exemplaar halen bij de De Morgen-stand, op het terrein aan North West Walls. Beeld Astrid Snoeys
Ook dit jaar zijn de bordjes van De Morgen blijkbaar weer populair. Je kan jouw exemplaar halen bij de De Morgen-stand, op het terrein aan North West Walls.Beeld Astrid Snoeys

18.02 uur - KBC-terminals buiten dienst

Wie momenteel vouchers wil kopen voor het festival, kan dat enkel met cash geld. De KBC-terminals zijn buiten strijd, zo laat Rock Werchter weten via Twitter.

17.45 uur - First Aid Kit verzacht de ongemakken

In The Barn bent u massaal opgedaagd voor de zingende Söderberg-meisjes Johanna (25, blond) en Klara (22, bruin) van First Aid Kit (***). Wat was het zalig zwijmelen op verleidelijke countryliedjes als 'The Lion's Roar', vol innig verknoopte samenzang zoals die alleen kan klinken uit de kelen van bloedverwanten.

Prompt zag The Barn er met zijn lampionnen en houtdecor uit als een aftandse schuur in een godvergeten Amerikaans gat, waar je met de locals de 4th of July viert, een literfles zelfgestookte sterkedrank in de hand. (Pieter)

Lees de volledige review: First Aid Kit.

null Beeld Harry Heuts
Beeld Harry Heuts
null Beeld Harry Heuts
Beeld Harry Heuts

17.35 uur - De Grote Alexander Show

"Frontman en posterboy Olly Alexander hoeft maar even door de knieën te gaan tijdens 'Take Shelter' om een golf van schril meisjesgejuich tegen het podium te voelen stukslaan", schrijft Gunter over het optreden van Years & Years (***) in de KluB C.

"Bij 'King' zal het dak er dan uiteindelijk finaal afgaan. Duizenden stemmen stijgen op in deze ogenschijnlijke vliegtuighangar. De strot van Alexander is er niets tegen. Helaas geldt dat ook vaak tijdens de rest van de set."

Lees de volledige recensie hier.

Olly Alexander van Years & Years. Beeld Harry Heuts
Olly Alexander van Years & Years.Beeld Harry Heuts

16.10 uur - Eagles of Death Metal geplaagd door technische problemen

Qua origineelste intromuziek kan 'Everybody Dance Now' van C&C Music Factory wel tellen als je Eagles of Death Metal (**) heet. Al heupwiegend komen de leden het Werchter-podium op. Geen Josh Homme achter de drums echter.

Maar dan gaat het mis. "Godverdomme, that scared the shit out of me!" Jesse 'The Devil' Hughes staat te trillen op zijn dunne beentjes, nadat het geluidsvolume aan het begin van de set van Eagles of Death Metal (tijdens het toepasselijke 'Make a Bang') plots als een jumbojet de hoogte in was gegaan. (Wim)

Lees de volledige review: Eagles of Death Metal.

Jesse Hughes laat z'n tong aan het Werchter-publiek. Beeld Alex Vanhee
Jesse Hughes laat z'n tong aan het Werchter-publiek.Beeld Alex Vanhee
"Ik vind jullie snorren heerlijk, dat weten jullie toch, hé jongens?, zegt Jesse Hughes terwijl hij naar een paar kerels op de eerste rij wijst.Beeld Alex Vanhee

16.05 uur - Dat belooft

Wat een enthousiast publiek in de tenten! Dat belooft voor straks, als de grote namen komen. (Pieter)

Naar Rock Werchter gaan, dat kan ook relaxen zijn met een pintje in de zon. Beeld Astrid Snoeys
Naar Rock Werchter gaan, dat kan ook relaxen zijn met een pintje in de zon.Beeld Astrid Snoeys

16u00 - Jeroen Meus: "Vind Sauerkraut op Tinder"

Ook Jeroen Meus is aanwezig op het festival. Hij brengt er haute dogs aan de man, een tipje van de sluier, want Meus opent binnenkort de hotdogtent Wurst in het centrum van Leuven.

Het ziet er alvast smakelijk uit, die 'haute dog'. En dat beaamt het festivalvolk: het is gezellig druk aan de stand, maar lang wachten moet niet.

De Wurst-stand vind je bij North West Walls, de kunstinstallatie van met graffiti bespoten containers. Dat kunstproject wordt net als vorig jaar gecureerd door Arne Quinze. (Astrid)

De 'haute dog' van Jeroen Meus. Beeld Astrid Snoeys
De 'haute dog' van Jeroen Meus.Beeld Astrid Snoeys

15u53 uur - Zwijmelen bij First Aid Kit

Het is weer zalig zwijmelen bij de verleidelijke countryliedjes van de zingende Soderberg-zussen uit Zweden. First Aid Kit levert in The Barn eerste hulp bij al uw ongemakken in het leven en de liefde. (Pieter)

15u48 - Vol huis voor Years & Years

De zij-ingang vooraan van KluB C is afgesloten voor Years & Years. Vol huis! (Pieter)

15.30 uur - Jack Garratt kan niet overtuigen

Jack Garratt (**) wordt door de Britse pers op handen gedragen, en ook sterproducer Rick Rubin, de man achter het succes van de Beastie Boys, is een fan. Het kan haast niet anders of ze moeten méér weten dan wat de jonge Londenaar vanmiddag in The Barn liet horen.

Daar kon Garratt niet echt overtuigen. Pas in de staart van de set, tijdens 'Worry', kwamen beats en elektrische gitaar samen. Kort samengevat: een valse start.

Lees de volledige review: Jack Garratt.

Jack Garratt. Beeld Alex Vanhee
Jack Garratt.Beeld Alex Vanhee

15.06 uur - Schril meisjesgejuich bij Years & Years

De tent staat volgepakt voor Years & Years. Frontman en posterboy Olly Alexander hoeft maar even door de knieën te gaan tijdens 'Take Shelter' om een golf van schril meisjesgejuich tegen het podium te voelen stukslaan. Het publiek in KluB C staat voorlopig wel heter dan deze mix van reggaeton, synthpop en 90s-house klinkt. (Gunter)

14.47 uur - Faith No More-fans aanwezig

Op weg van de Klub C naar de Main Stage heb ik behoorlijk wat Faith No More-shirts gespot. Mogelijk hebben de fans van de groep nog snel hun hun voordeel gedaan met de annulering van Foo Fighters. (Pieter)

Marmozets hebben het RW-podium om 14 uur officieel geopend. Beeld Harry Heuts
Marmozets hebben het RW-podium om 14 uur officieel geopend.Beeld Harry Heuts

14.00 uur - Marmozets knalt Werchter op gang met gierende gitaren

De Britten van Marmozets (***), met furieuze frontvrouw Becca Macintyre, hebben Rock Werchter zonet op gang getrapt met gierende gitaren. Het eerste De Morgen-bordje is alvast gespot met een liefdesboodschap voor de blonde zangeres: "Becca, be my weird and wonderful!", (naar een nummer van de band). (Wim)

De drummer van Royal Blood blijkt ook een fan: Ben Thatcher stond aan de zijkant van het podium alvast mee te kijken.

Lees de volledige review: Marmozets.

Ook St. Paul and The Broken Bones (***) is er in de KluB C aan begonnen. Eerste vaststelling: de KluB C ziet eruit als een vertrekhal van een futuristische luchthaven. En klinkt helaas ook een beetje zo. De soul van St. Paul galmt nogal.

Het pak van deze ex-voorganger in de kerk van Birmingham, Alabama zit nog altijd even slecht als vorig weekend op Best Kept Secret, maar gelukkig swingen hij en zijn brekebeentjes wél heerlijk soepel. (Pieter)

Lees de volledige review: St. Paul and the Broken Bones.

Ben Thatcher van Royal Blood kijkt van de zijkant van het podium toe naar het optreden van Marmozets, en zag dat het goed was. Beeld Harry Heuts
Ben Thatcher van Royal Blood kijkt van de zijkant van het podium toe naar het optreden van Marmozets, en zag dat het goed was.Beeld Harry Heuts
St. Paul and The Broken Bones: Hoe kon een kerel zo wit als St. Paul ¿ denk aan die kleine uit Little Britain ¿ trouwens zo gitzwart klinken? Beeld Alex Vanhee
St. Paul and The Broken Bones: Hoe kon een kerel zo wit als St. Paul ¿ denk aan die kleine uit Little Britain ¿ trouwens zo gitzwart klinken?Beeld Alex Vanhee

13.56 - "So it's gonna be thát kind of party, eh?"

Vlak voor Marmozets het podium opkomen, schalt 'Swedish Designer Drugs' van Daan door de speakers. Drie Britten die naast ons van hun biertje drinken, kijken verrukt naar elkaar: "So it's gonna be thát kind of party, eh?"

Fris en groen gras: deze vroege bezoeksters genieten ervan zolang het nog kan. Beeld Astrid Snoeys
Fris en groen gras: deze vroege bezoeksters genieten ervan zolang het nog kan.Beeld Astrid Snoeys

13.50 uur - Wachten op de eerste bands

Het is bijna zover. Over tien minuten beginnen zowel Marmozets (Main Stage) en St. Paul and The Broken Bones (KluB C) aan hun set.

Ook Caribou, die vanavond mag afsluiten in de KluB C, laat via Twitter weten dat hij er zin in heeft.

13.36 uur - Nieuwe tenten op Rock Werchter

Rock Werchter verwelkomt de festivalgangers in zowel 'The Barn' als 'KluB C' met nagelnieuwe tenten. De enorme constructies, die iets weg hebben van een vliegtuighangar, zijn ongeveer 80 meter lang, 50 meter breed en 17 meter hoog.

De nieuwe tenten zijn speciaal en op maat van Rock Werchter gemaakt. Naast een betere akoestiek zouden ze ook meer ruimte moeten bieden, en meer comfort aan de festivalganger. Ze zijn voorzien van een ventilatiesysteem, wat de temperatuur er aangenamer moet maken. Eveneens nieuw zijn de staantribunes aan de zijkanten. (Wim)

De nieuwe Barn ziet er met honderden lampjes alvast veelbelovend uit. Beeld PHOTO_NEWS
De nieuwe Barn ziet er met honderden lampjes alvast veelbelovend uit.Beeld PHOTO_NEWS

13.00 uur - Zieke Ben Howard zegt af

Rock Werchter heeft net bekendgemaakt dat Ben Howard zijn optreden van morgen moet afzeggen. De Britse songschrijver en surfer geeft een luchtweginfectie aan als reden. Lees hier meer.

Normaal gezien zou hij morgen moeten spelen op de Main Stage. Door de annulering verhuist Balthazar van The Barn naar de Main Stage. Er zal geen vervanger in The Barn spelen.

Het aangepaste uurschema vindt u hier.

Ben Howard. Beeld PHOTO_NEWS
Ben Howard.Beeld PHOTO_NEWS

12.05 uur - Thuis-finale uitgezonden op The Hive

Een leuk weetje voor de Thuis-fans: morgen wordt de finale van het programma uitgezonden op een groot scherm op camping The Hive.

12.03 uur - Poorten geopend

De kop is eraf: de poorten van het festival zijn open. Naar jaarlijkse gewoonte stonden de 'early birds' al even te wachten, klaar voor muziek, een festivalhap en een frisse pint.

11.45 uur - Stilte voor de storm

Voorlopig verloopt het vlot om met het openbaar vervoer in Werchter te geraken. En ook aan de ingang blijft het nog relatief rustig, al is dat wellicht stilte voor de storm.

Nu wordt het stilaan aftellen tot de deuren van Rock Werchter om 12 uur eindelijk geopend worden.

De lijdensweg van bus richting camping: sleuren met hebben en houden, en daarvoor verschillende tactieken uitwisselen. Beeld Astrid Snoeys
De lijdensweg van bus richting camping: sleuren met hebben en houden, en daarvoor verschillende tactieken uitwisselen.Beeld Astrid Snoeys

10.26 uur - Stralend weer

Het is alvast stralend weer in Werchter en omstreken. En dat blijft ook vandaag zo, als we de weersvoorspelling mogen geloven. De maxima stijgen tot 23 à 25 graden Celsius. En ook vanavond en vannacht zou het droog gaan blijven.

Gepakt en gezakt met de bus naar Rock Werchter: het openbaar vervoer in de regio gaat drukke tijden tegemoet. Beeld Astrid Snoeys
Gepakt en gezakt met de bus naar Rock Werchter: het openbaar vervoer in de regio gaat drukke tijden tegemoet.Beeld Astrid Snoeys
Een nog lege wei, klaar om overrompeld te worden Beeld PHOTO_NEWS
Een nog lege wei, klaar om overrompeld te wordenBeeld PHOTO_NEWS

10.00 uur - Wie mag u vandaag niet missen?

Als je maar vijf optredens zou doen vandaag op de heilige wei van Werchter, dan moeten dat volgens onze muziekredactie deze vijf zijn:

Chet Faker (KluB C, 15.00 uur)
Patti Smith (The Barn, 19.15 uur)
Faith No More (Main Stage, 22.00 uur)
James Bay (The Barn, 17.15 uur)
First Aid Kit (The Barn, 15.40 uur)

Hier lees je waarom.

Maar het is ook uitkijken naar Royal Blood, dat vandaag aan de Main Stage moet helpen om Foo Fighters te doen vergeten. Zaterdag treden ze een tweede keer op in Werchter, en ze zijn alvast in hun nopjes: "Dit is een van de weinige festivals waar we als toeschouwer zelf naartoe zouden gaan." Lees hier meer.

Wat ons zo aantrekt in Rock Werchter, maar wat er ook beter kan? De Morgen-journalist Gunter Van Assche wikt en weegt voor aanvang van het festival: "Het verlies van Foo Fighters lijkt verteerd, het protest om de vervroegde datum geluwd, het jaarlijkse 'Schuer, ge wordt te duur'-mantra uitgedoofd. Waarom blijft iedereen trouw aan een festival dat toch vaak kritiek krijgt?" Lees het hier.

Chet Faker. Beeld rv
Chet Faker.Beeld rv
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Stormloop op camping The Hive

Hoewel Rock Werchter vandaag pas van start gaat, ging camping The Hive gisteren al open. En dat bracht een heuse volksverhuis teweeg.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234