Donderdag 29/09/2022

tv

Het beste drama dat niemand heeft gezien: 'Rectify'

Aden Young als Daniel Holden in het derde seizoen van 'Rectify'. Beeld rv
Aden Young als Daniel Holden in het derde seizoen van 'Rectify'.Beeld rv

Vandaag begint SundanceTV ook bij ons met het vierde en laatste seizoen van Rectify. Dit meesterlijk geconstrueerd, hypnotiserend poëtisch drama oogstte van meet af alleen maar superlatieven.

Jo Smets

"The best show no one has seen", zo noemde iemand de reeks die slechts een gemiddelde van 160.000 kijkers haalt, maar van bij de start in april 2013 met superlatieven werd beladen. Oorspronkelijk opgezet als een beperkte reeks van zes afleveringen voor Sundance Channel, besloot de in 2014 tot SundanceTV omgedoopte zender van het tweede seizoen een van zijn uithangborden te maken.

De man achter de show is Ray McKinnon, een acteur die lang samen met actrice en echtgenote Lisa Blount een hechte creatieve tandem vormde, in 2001 een Oscar won voor beste kortfilm met The Accountant en in 2005 de film Chrystal realiseerde, waarin al Rectify's thema van de terugkeer uit gevangenschap wordt verkend. Aan hun relationele en professionele symbiose kwam in 2010 echter een bruusk einde toen Blount in afwezigheid van McKinnon thuis overleed. Het zegt misschien niet veel, maar het verlies kan niet anders dan zijn stempel hebben gedrukt op Rectify, een menselijk drama dat zich onder een sluier van rouw lijkt te ontvouwen.

Kleinsteedse gemeenschap

Alles draait om Daniel Holden, een man die als tiener voor de verkrachting en moord op zijn liefje Hanna Dean ter dood werd veroordeeld, maar steeds uitstel van executie kreeg. Na een verblijf van 19 jaar op Death Row zorgen nieuwe DNA-testen er zelfs voor dat het oorspronkelijke vonnis ongedaan wordt gemaakt. In afwachting van een nieuwe zet van het openbaar ministerie wordt Daniel vrijgelaten.

Hoewel de vraag of hij schuldig is of niet voortdurend op de vertelling weegt, is het nooit de whodunit die van belang is. Wel de confrontatie die Daniel moet aangaan met een nieuwe wereld zonder tralies, met een herwonnen, diep gewijzigd ouderlijk gezin, met een kleinsteedse gemeenschap die door de vrijlating wordt verscheurd.

De titel Rectify - rechtzetten, corrigeren - verwijst uiteraard naar het vraagstuk van de straf en de boetedoening binnen een correctioneel systeem, binnen een (ver)oordelende sociale gemeenschap, binnen een individuele geest die door geheugenverlies en gewetensnood in voortdurende twijfel verkeert.

Wat er gebeurt met Daniel gebeurt verder evenzeer met zijn naasten: moeder Janet (Smith-Cameron), die na de dood van Daniels vader opnieuw trouwde met Ted (McKinnon); zus Amantha (Spencer), die de drijvende kracht achter Daniels survival vormde en een relatie heeft met Daniels advocaat Jon (Kirby); jonge broer Jared (Walker), die nog het meest aansluiting vindt met een man die zich van zijn jeugd beroofd zag; stiefbroer Teddy (Crawford), die zo onzeker is dat hij in Daniel een bedreiging ziet, finaal zelfs voor zijn huwelijk met Tawney (Clemens); de laatste denkt in een roes van christelijke bekeringsdrang Daniel te kunnen verlossen, maar triggert enkel een nood aan affectie die ze niet kan beantwoorden.

Een beeld uit 'Rectify'. Beeld rv
Een beeld uit 'Rectify'.Beeld rv

Hoe naturalistisch de show ook lijkt, de vertelling is poëtisch, met een compromisloze traagheid van tempo en een focus op de eenvoudigste menselijke acties en interacties, die een sacraal karakter krijgen. Subtiliteit en nuance zijn de sleutelwoorden, in dialogen, dramatische opbouw en ensemblespel.

Aden Young voert de cast briljant aan als Holden. Hij speelt de gekwelde man met een stoneface en een wat stotterende, slepende manier van spreken, zodat achter de gesmoorde en gedempte uitdrukking de hevigste emoties van verdriet, angst en woede kunnen schuilgaan, gehuld in schuld en schaamte.

Beloofde land

De reeks steekt vol symboliek, van het doopsel (van born-again Christians) dat Daniel ondergaat, over de keuken in het ouderlijk huis die hij op een avond zonder nadenken demonteert (en dag in dag uit zijn onaangepastheid weergeeft) tot de naam 'New Canaan Project' voor het opvangtehuis voor ex-gevangenen waar hij uiteindelijk belandt (Canaan is het beloofde land).

Aan de start van het vierde seizoen is Daniel inderdaad een balling, een gevolg van de plea deal die hij heeft aanvaard. In ruil voor een schuldbekentenis krijgt hij zijn vrijheid, maar dan buiten de plaats waar zijn leven begon en eindigde. Zoals de trailer voor dit seizoen vooropstelt, is het nu dat het echte werk begint. "Dat is wat je moet beslissen", zegt de directeur van het opvangtehuis. "Verdien je het te leven?"

Rectify, seizoen 4, vanavond om 21.00 uur op SundanceTV. Op Netflix zijn de eerste twee seizoenen te bekijken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234