Vrijdag 12/08/2022
null

RecapDe Mol

Het plotse geklungel met eetstokjes in ‘De Mol’ roept vragen op

Beeld VIER

Elke week kijkt Kris Kuppens naar De mol op VIER en pent ze voor u de essentie bijeen. Wat moeten we nu écht onthouden, maar vooral: wie is nu die mol?

Kris Kuppens

“Fuck de mol”, hoor ik een voor het overige sympathieke medemens vanuit een andere kamer roepen. De verkeerde heeft eerder op de dag De Ronde gewonnen en knarsetandend wordt de teleurstelling uitgewerkt op de weerloze De Mol-gapers. Het bonte intergenerationele gezelschap besluit hem te negeren. Het is kijken en meegesleurd worden of niet kijken en - euh - de zondagavond op een andere manier al dan niet nuttig in vullen.

“Het spel wordt harder gespeeld”, besluit Gilles en dat is een understatement. Individualisten zijn het en wel allemaal. Bij het ondertussen tot een traditie verworden robbertje paintball is er welgeteld één iemand die een ander zijn naamplaatje, en dus een pasvraag, vrijwaart maar van harte is het allerminst. Elisabet keilt alle naamplaatjes, al dan niet met een bezwaard geweten, de jungle in maar vergeet domweg dat van Bruno. Ze krijgt er een knuffel voor.

De rest van de afgeschoten bende bijt in het zand, op Bas na dan. Door drie Vietnamese nauwlettend op etiquette toeziende vrouwen waar Marlène de Wouters nog een puntje aan kan zuigen, wordt hij als meest voorname disgenoot verkozen en krijgt daardoor het voordeel van opgesloten te worden. Hij liegt zich, al dan niet met een bezwaard geweten, met uitgestreken gezicht een laffe weg naar de vrijstelling. Nee, vrolijk wordt een mens daar niet per se van.

Gelukkig is daar ook nog de comic relief. Tijdens het chique diner kunnen de kandidaten naast zo beleefd mogelijk zijn, ook nog eens geld voor de pot verdienen door zich ouderwets belachelijk te maken. “De beste opdracht tot nog toe”, kirt er iemand. Hard gelachen wordt er met een onder de tafel duikende Axel die voor een paar honderd euro’s het daar een minuut moet uithouden. Kaat verleidt haar medespelers tot het zingen van Broeder Jacob en weet het voor de gastheer zelfs zonder verpinken te verpakken als een Belgische traditie. Wij zijn voor. Bruno steelt de show met een mop over vallende pinguïns - navertellen zou strafbaar moeten zijn - en Joeri probeert de gastheer het woord regenpijp te laten zeggen. Echt volhardend is hij niet; grappig des te meer. Het plotse geklungel met de eetstokjes, voordien nochtans door alle kandidaten gehanteerd alsof ze met de paplepel waren meegegeven, roept vragen op, alleen blijft het vooralsnog onduidelijk welke. Dwaalsporen, ze zijn nooit veraf.

Uiteindelijk valt Eva af en dat hoeft niet verwonderlijk te zijn. Iemand die bij de survivalproef, ondanks het getreuzel van Bas - wanneer treuzelt die vent eens niet? - redelijk snel het goede materiaal kiest om vuur te maken, is verdachte af. Als ze bij de volgende proef dan ook nog eens door ziekte aan de kant moet blijven, is het ook voor de andere kandidaten zonneklaar: sneu en de kost. Van bezwaarde gewetens geen enkel spoor.

Er jeukt iets. Tijdens het vuurgevecht verliest Elisabet schijnbaar stoemelings - zij het mooi in beeld - de kaart. Eveneens op tape: de hand die ze opraapt. Het is Joeri die ze even later doodleuk in zijn bezit blijkt te hebben. Diezelfde Joeri die zich spontaan en nogal vlug opoffert om met het hoogste bedrag op zijn hoofd rond te lopen om vervolgens en met kunde een watermeloen rakelings niet te doorboren. Het is ook krabben als waren er luizen wanneer Bruno - een man die zijn koffer laat pakken door zijn vrouw, maar dit geheel terzijde - Joeri en Eva aangeeft als zijn verdachten. En Bruno, die blijft. En wat te denken van Kaat die al haar pijlen op Eva richt maar toch naar de volgende ronde mag? Om het met de woorden van de eeuwige José De Cauwer te zeggen: ‘Het gaat beginnen, als het al niet begonnen is.’ Behalve een Ename blond kan daar niets boven en vandaar deze zorgvuldig afgewogen gooi naar eeuwige roem, want naar een met zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, is dé mol van 2019: Joeri, de ploegbaas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234