Maandag 27/06/2022

DM ZaptDirk Leyman

‘Het rad’ blijft drijven op de flaters. Liefst met grondverzakkende schaamte

null Beeld VIER
Beeld VIER

Dirk Leyman keek naar Het rad, het meest in het oog springende programma van de voorbije week.

Dirk Leyman

650.000 kijkers schaarden zich rondom de revival van Het rad. Of was het vooral nostalgisch gluren? Even checken of de kandidaten in deze gepimpte versie nog steeds kwistig met stommiteiten strooiden?

Het hoogkapitalistische prijzenspel, ooit door Mike Verdrengh voor een appel en ei uit de VS geïmporteerd, is een survivalformat. Qua comebackcapaciteit moet het amper onderdoen voor dat van bepaalde sportlui, die met gehavende spiervezels en geknakte ruggenwervels toch nog luidkeels dromen van glorie.

Peter Van de Veire bleek allang te porren om het spoor te drukken van Walter Capiau, Bart Kaëll, Luc Appermont en Koen Wauters. VIER zag er weer brood in. “Een zachtaardige vorm van escapisme, een bubbel waarin het even niet over corona gaat,” beloofde Van de Veire.

Maar wat blijkt? Het MNM-Duracellkonijn zit niet alleen geperst in zijn maatpak maar ook in het improvisatiedodende keurslijf van Het rad, zoals de show nu kortweg heet. De prijzen moeten adequaat verdeeld én de flauwe fratsjes statistisch gespreid, volgens welhaast wiskundige modellen. Zelfs de introductie van de drie dagelijkse deelnemers gebeurt op een holletje. Niet dat het veel uitmaakt. ‘’k Ga nog eens draaien, hé’ en ‘Ik ga ‘t zeggen, Peter’. Veel meer valt er ook nu niet uit de monden van de gulzige woordraders te vernemen. En als ze er knal op zitten, doen ze dat met een aplomb alsof ze zojuist Einsteins relativiteitstheorie hebben doorgrond. Handgeklap is er in overvloed. De Gentse Mie geselde zelfs bij verliesbeurten haar knuisten tot er een gevaarlijk schroeiluchtje opkringelde.

Grondige veranderingen? Tja. De decorlichtjes flikkeren opzichtiger, het rad ratelt luidruchtiger. De kandidaten zijn afgeborstelder en vooral beter gecoiffeerd. Wim Opbrouck bromt nu de ‘gemoderniseerde’ prijzen in het rond (een helikoptervlucht! een fitbit! worsten van De Romeo’s!). En er is dagelijks een BV-‘letterzetter’, waarmee Peter – op de wijze van de Slimste Mens-jury – even poogt te sparren, van Kobe Ilsen tot Astrid Coppens. Maar de uitgewisselde mopjes hebben meestal een baardlengte waarvoor Methusalem op zijn sterfbed ongetwijfeld een moord begaat.

Laten we wel wezen. Het rad blijft drijven op de missers, de kanjers, de flaters, de bloopers. Liefst in de grootste gradaties van grondverzakkende én plaatsvervangende schaamte. Zoals ene Stephanie die er – met veel hapklare letters op het bord – niet in slaagde seksuologe Lotte Vanwezemael te detecteren. ‘Lotte Van de Wellemien’, flapte ze eruit. Het leek haast doorgestoken kaart. Waarna de West-Vlaamse later toch nog 27 opblaasbeesten in haar automobiel mocht proppen.

Enfin, niets nieuws onder de zon. Het clichérijke Rad bewandelt onvermoeibaar de dunne koord tussen uitlach- en grootste gemene deler-televisie. En of al dat gedraai van die zweterige vingers aan die radstaven wél coronafree is? Dat willen we liever niet weten.

Het rad, op VIER, van maandag tot donderdag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234