Vrijdag 01/07/2022

Cult.tophonderd

Het ultieme Cult.overzicht van het jaar: aftellen van 80 naar 61

null Beeld rv
Beeld rv

De Cult.redactie van De Morgen serveert een week lang het ultieme Cult.overzicht van het jaar. Van film over theater naar muziek: welke honderd dingen staken er het afgelopen jaar met kop, schouder en - vooral - bonte hanenkam bovenuit? Vandaag tellen we af van 80 naar 61.

Cult.redactie

80. TV Dwars door Amerika

Hoe kon Donald Trump het tot president van de VS schoppen? Op zoek naar een antwoord op die vraag trok VRT-reporter Karine Claassen naar de VS. Met een cameraploeg in haar zog reisde ze van New York naar LA, op zoek naar leeftijdsgenoten die haar een inkijk in hun leven wilden geven. Het resultaat? Een reeks ontroerende en vaak ook verontrustende tv-momenten. (Pieter Dumon)

Voorlopig niet meer te bekijken via VRT NU.

Lees hier ons interview met Karine Claassen.

null Beeld VRT
Beeld VRT

79. ALBUM Plunge - Fever Ray

Fever Ray, het project van Karin Dreijer Andersson van The Knife, klutst als vanouds op geheel sardonische wijze sociopolitieke thema's en seksualiteit door elkaar. Op de onverwacht geloste tweede plaat Plunge grossiert de Zweedse voodoopriesteres in schichtige, nerveus botsende elektro vol gothic kitsch. Wat een comeback! (Sasha Van der Speeten)

Uit op Rabid.

78. GAME Super Mario Odyssey

Nintendo heeft dit jaar begot twéé instant klassiekers op de markt gebracht. Na de nieuwe Zelda was er ook deze uitstekende nieuwe game in de Super Mario-totemreeks. Een paar hoogst originele vondsten (2D-levels, en het feit dat je Mario in zowat álles kunt veranderen) sleuren u zo het spel binnen. Maar het is het briljante level-design dat u doet blijven. (Ronald Meeus)

Voor Nintendo Switch.

Lees hier onze recensie.

77. OPERA Dialogue des Carmélites - De Munt

Drie uur ademloos luisteren naar geëxalteerde en uit de katholieke mystiek stammende bespiegelingen over geloof, heroïek, zwakheid, dienstbaarheid, eenvoud, hoogmoed, gehoorzaamheid en wat een karmelietes in de 18de eeuw (en ons allen in de 21ste eeuw) nog allemaal aangaat. Met dank aan Francis Poulencs meesterlijke muziek en een van de sterkste ontknopingen uit de operageschiedenis. (Stephan Moens)

Nog tot 23/12 in De Munt, Brussel. demunt.be

Lees hier onze recensie.

null Beeld rv
Beeld rv

76. TV Radio Gaga (Seizoen 3)

Als Dominique Van Malder en Joris Hessels aan je deur kloppen, laat je ze binnen en maak je er warm eten voor klaar. Althans, dat deden ze zelf in Radio Gaga - figuurlijk - voor iedereen die in hun caravan te gast was. Goed interviewen is goed luisteren, en op dat vlak overtrof niks de acht afleveringen van het derde seizoen. Dat het nu gedaan is? Laat dat alstublieft een vergissing zijn. (Rik Van Puymbroeck)

Nog enkele afleveringen te bekijken via VRT NU.

Lees hier onze DM Zapt over Radio Gaga.

'Radio Gaga' Beeld Philippe Banze - VRT 2017
'Radio Gaga'Beeld Philippe Banze - VRT 2017

75. BOEK Surreality Check - Sammy Slabbinck

Hij bedacht de hoes voor het muzikale grafschrift van Leonard Cohen - wat een plaat trouwens! Maar met dit fotoboek troont de Brugse illustrator je mee doorheen zijn eigen universum. Als een vandaal op kousenvoetjes vernielde hij tijdschriften uit de fifties, sixties en seventies om er Monthy Python-achtige collages mee te maken. Grappig én teder: een moderne Magritte is opgestaan. (Gunter Van Assche)

Uit bij Lannoo.

null Beeld Sammy Slabbinck
Beeld Sammy Slabbinck

74. TV Mindhunter

Als het al even geduurd heeft voor de word-of-mouth rond deze reeks op gang kwam, dan was dat in feite volledig de schuld van Netflix. Nee, Mindhunter is geen tv-reeks over seriemoordenaars van David Fincher, de maker van het briljante Se7en. Het is een feuilleton over criminologische psychologie van David Fincher, de maker van het briljantere Zodiac! Maar dat klinkt allicht minder sensationeel. (Ben Van Alboom)

Te bekijken op Netflix.

73. BOEK Karkas - Tim Dirven

Toen Tim Dirven zijn eerste foto's maakte, waren dat al verkommerde gebouwen en verkruimelde mensen. 25 jaar verder ligt daar Karkas, een boek in de achteruitkijkspiegel van het archief. “In alles moet een angel zitten”, zegt Dirven bij zijn foto's, die hij vaak maakte voor De Morgen. In zwart-wit en in kleur is Karkas op elke bladzijde inspirerend voor dromende fotojournalisten. (Rik Van Puymbroeck)

Uit bij Lannoo.

Lees hier ons interview met Tim Dirven en bekijk hier een selectie foto's uit Karkas.

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

72. EXPO Boris Tellegen (MIMA)

De Nederlandse graffitikunstenaar Boris Tellegen ruilde in het Mima brug en treinstel in voor de white cube. In de overzichtsexpo A Friendly Takeover ontpopte Tellegen zich tot een beeldende poëet, en hij toonde er de vervelling van zijn kunnen - van 3D tags tot architecturale projecten. Een hoogtepunt bevond zich in de nok van de voormalige brouwerij: een gigantische totem met uit het raam uitstekende benen. (Sofie Van Hyfte)

Lees hier ons verslag van de expo.

null Beeld rv Boris Tellegen
Beeld rv Boris Tellegen

71. TV Game of Thrones (Seizoen 7)

Groot, grootser, episch: het zevende seizoen van Game of Thrones denderde in sneltreinvaart richting slotseizoen, dat er allicht pas in 2019 komt. De zusjes Stark werden herenigd, intrigant Littlefinger ging eraan, Jon Snow en Daenerys Targaryen doken eindelijk met elkaar in bed, de Muur viel, de White Walkers komen er aan én ze hebben een zombiedraak bij. (Wim Wilri)

Te bekijken op Telenet Play More.

Lees hier onze recensie.

null Beeld AP
Beeld AP

70. BOEK Harnas van Hansaplast - Charlotte Mutsaers

In deze hybride tussen roman en mémoire ontrafelt Charlotte Mutsaers de geschiedenis van haar overleden broer Barend, een zonderling met eigenaardige afwijkingen waar Mutsaers zich aan spiegelt. Het uitbenen van het familieverhaal legt de ultieme vraag bloot: waar eindigt de excentriciteit en begint de waanzin? Prachtig boek. (Cathérine Ongenae)

Uit bij Das Mag.

Lees hier ons interview met Charlotte Mutsaers.

Charlotte Mutsaers Hansaplast Beeld rv
Charlotte Mutsaers HansaplastBeeld rv

69. RADIO Interne Keuken

Programma’s die al een tijd lopen durven in eindejaarslijstjes al eens over het hoofd gezien te worden. Ze zijn er, zonder dat je er nog bij stilstaat. Interne Keuken blijft echter ook in het achtste seizoen - week na week - een must. Hoe weinig sexy de onderwerpen soms ook lijken, Koen Fillet en Sven Speybrouck slagen er steeds weer in er boeiende radio mee te maken. (Jan Debackere)

Elke zaterdag tussen 11 en 13u op Radio 1.

null Beeld © VRT - Bart Musschoot
Beeld © VRT - Bart Musschoot

68. BOEK Meisjesherinneringen - Annie Ernaux

De Franse koningin van de ‘autofiction’ Annie Ernaux reconstrueert in Meisjesherinneringen haar ontnuchterende zomer van 1958. Toen deelde ze voor het eerst het bed met een man, waarop ze ontspoorde én verstarde. In deze roman met bedrieglijk zoeterige titel blikt ze terug op de misplaatste naïviteit van haar achttienjarige ik, en ze vraagt zich af hoe mannelijke dominantie valt te bedwingen. (Dirk Leyman)

Uit bij de Arbeiderspers.

Lees hier ons interview met Annie Ernaux.

null Beeld RV
Beeld RV

67. ALBUM The Animal Spirits - James Holden & The Animal Spirits

Eén van de grootheersers van de hogere technoregionen liep dit jaar de club uit en het bos in. Holden draagt rebellie jegens pure dansmuziek al jaren hoog in het vaandel, en met dit album schopt hij de schenen van reactionaire clubbers finaal kapot. Jazz, folk, psychedelische electronica vol melancholie en ritmes waar de knieën week van worden. (Lilith Geeraerts)

Uit op Border Community.

66. PODCAST S-Town

Toen S-Town, een podcast van de makers van Serial en This American Life, begin dit jaar de digitale ether werd ingestuurd, werd hij op vier dagen tijd ruim tien miljoen keer gedownload. En terecht, want zelfs de meest doorgewinterde whodunit op tv verbleekt bij deze serie over een onopgeloste moord waarin - echt waar - niets is wat het lijkt. (Thomas Smolders)

Te beluisteren via iTunes en stownpodcast.org

S-Town Beeld rv
S-TownBeeld rv

65. FILM Insyriated

Claustrofobisch, zenuwslopend, hartverscheurend: een knusse kerstfilm kan je Insyriated moeilijk noemen. Samen met een Syrisch gezin word je als kijker opgesloten in een gebarricadeerd appartement, terwijl de oorlog – letterlijk en figuurlijk – aan de klink rammelt. Een absoluut noodzakelijk stukje cinema dat de Syrische ver-van-mijn-bed-show plots akelig dichtbij brengt. (Eline Van Lancker)

Verschijnt in februari op dvd.

Lees hier onze recensie en hier ons interview met regisseur Philippe Van Leeuw.

64. BOEK De pelikaan - Martin Michael Driessen

Verbeeldingskracht en vertelvermogen beheersen De pelikaan van Martin Michael Driessen. Een postbode en een spoorbaanbeambte doen elkaar in een ingedommeld Adriatisch kuststadje in ex-Joegoslavië de duvel aan. Wederzijdse afpersing resulteert in een perfide houdgreep, in deze kwaadaardige én komische vertelling vol onverwachte wendingen en indringende beelden. Driessen schrijft onmodieus proza dat soeverein op eigen poten staat. (Dirk Leyman)

Uit bij Uitgeverij Van Oorschot.

Lees hier onze recensie.

null Beeld rv
Beeld rv

63. EXPO Ecce Homo

Meer dan zestig hedendaagse Belgische kunstenaars geven hun visie op de mens in de verrassend coherente tentoonstelling in de Antwerpse binnenstad. Een sterke illustratie van het thema én een prachtige staalkaart van wat de hedendaagse Belgische kunst te bieden heeft. Niets menselijks is ons vreemd. (Jozefien Van Beek)

Nog tot 25 februari op verschillende locaties in Antwerpen.

null Beeld Courtesy Jan Van Oost
Beeld Courtesy Jan Van Oost

62. TV BoJack Horseman (Seizoen 4)

BoJack is een paardachtige (lees: een man met een paardenkop) en uitgerangeerde sitcom-celebrity. Dat uitgangspunt vraagt véél van de kijker, maar het levert ook veel op. De animatiereeks heeft de vinger aan de pols, inclusief een parodie op de Trump-campagne met een hond in de hoofdrol. Dat maakt van BoJack Horseman het grappigste en tegelijk triestigste dat televisie anno 2017 te bieden heeft. (Robin Broos)

Te bekijken op Netflix.

Lees hier onze DM Zapt over BoJack Horseman.

61. GAME The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Er kwamen dit jaar heel wat games uit met een wereld waarin u makkelijk honderd uur kunt rondstruinen, maar deze klepper voor de Switch en Wii U steekt daar dankzij de schilderachtigheid van zijn decors en de retestrakke consistentie van zijn spelregels toch nog een eind bovenuit. Gamedesign op moleculair niveau dat uw brein constant van perfect afgemeten dopaminedriezels voorziet. (Ronald Meeus)

Voor Nintendo Switch en Nintendo Wii U.

Lees hier onze recensie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234