Donderdag 29/09/2022

Televisie

Het vervloekte leven van een rijkeluiszoon

De schatrijke Robert Durst raakte verwikkeld in meerdere moordzaken. Beeld rv
De schatrijke Robert Durst raakte verwikkeld in meerdere moordzaken.Beeld rv

HBO brengt non-fictie op zijn onthullendst met 'The Jinx'. Dit mengsel van getuigenis, dramatisering en onderzoek rond een vervloekte New Yorkse miljardairszoon is dan ook even onvoorspel- als onvoorstelbaar.

JO SMETS

Een spoiler alert - u bent gewaarschuwd - is nooit beter op zijn plaats geweest dan voor deze zesdelige minireeks, die voluit The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst heet en tot het beste behoort wat u vandaag op aanvraag kunt zien. Niet de wat protserige vorm waarin het verhaal verteld wordt verdient lof (de feitenreconstructie wordt geënsceneerd), evenmin als de manier waarop regisseur Jarecki als een volleerde pauw zichzelf in beeld brengt. Het is de klimmende suspense van het geheel - groter dan de som der delen - van verbazingwekkende faits divers, kluisterende getuigenissen en een onwaarschijnlijke ontknoping die je knock-out slaat.

Alles begint met de ontdekking in 2001 van een in stukken gesneden en in plastic zakken verpakt lichaam in Galveston (Texas) en eindigt met de arrestatie op 14 maart van dit jaar van Robert 'Bob' Durst. Hij is de oudste erfgenaam der Dursts, een patriarchale familie van oppermachtige superkapitalisten die met onroerend goed de skyline en ontwikkeling van The Big Apple bepaalden (onder meer de Bank of America Tower en het Condé Nast-gebouw is van hen). De gruwelijke vondst aan de waterkant van een godvergeten Texaans stadje, waar mensen belanden om vergeten te worden, is op dat ogenblik de derde zaak van mysterie, verdwijning en moord in een paar decennia waarbij Bob betrokken is.

In 1982 verdween namelijk zijn echtgenote en geneeskundestudente Kathleen 'Katie' McCormack in New York . Het onderzoek van de cold case zou in 2000 opnieuw worden gestart, met Dursts beste vriendin Susan Berman als mogelijke kroongetuige, tot Berman face down werd gevonden in haar bescheiden optrekje in Beverly Hills. De vrouw, zelf de dochter van een maffiabons, was met een nekschot afgemaakt.

Jarecki

De man achter dit hoogst merkwaardig stukje docudrama is Andrew Jarecki, overigens zelf multimiljonair. De 51-jarige Princeton-alumnus richtte in het vorige millennium de kaartenverkoopdienst Moviefone op, die hij in 1999 voor 400 miljoen dollar aan AOL verkocht. Hij debuteerde met de verpletterende docu Capturing The Friedmans (op schijf verkrijgbaar, verdeeld door Cinéart), over een ogenschijnlijk onschadelijke en onschuldige familie die compleet wordt vermorzeld als vader en een van de zonen van pedofilie worden beschuldigd.

The Jinx is Jarecki's derde grote project, en bizar genoeg niet het eerste rond Robert Durst. In de fictiefilm All Good Things uit 2010, met Ryan Gosling en Kirsten Dunst in de hoofdrollen, bracht hij al een versie van de verdwijningszaak rond Kathleen McCormack. The Jinx, die zowel op zijn eigen 'obsessie' met Bob als op het vervloekte leven van de onpeilbare rijkeluiszoon slaat, heeft één element dat natuurlijk elke fictionele vertelling overtreft: de medewerking van Durst zelf, een ondoorgrondelijk, volkomen innemend, door en door tragisch én komisch wezen.

Durst belde Jarecki zelf op nadat hij All Good Things had gezien. Naar eigen zeggen had hij driemaal gehuild met wat hij het humaanste portret noemde van zijn door de media verscheurde leven. De waarheid, die bij Jarecki altijd ter discussie staat (en in de laatste aflevering open en overbodig wordt besproken), is dat hij ongetwijfeld een innerlijke dwang voelde om zelf zijn verhaal te vertellen.

Bovendien had de man een pathologische neiging om zichzelf in gevaar te brengen: hij ging vermomd als dove vrouw in Galveston wonen om media en politie te ontlopen, maar liet de vermomming vrijwel meteen varen; hij werd een eerste keer gearresteerd toen hij - schatrijk - in een supermarkt een broodje stal.

Bewijsmateriaal

Durst liet zich meer dan 20 uur lang interviewen en zorgt na afloop van de laatste ontmoeting met Jarecki, die intussen met een kolossaal ei van buitengewoon bezwarend bewijsmateriaal zat, voor een even idiote als ongelooflijke conclusie.

Op de vraag wat hij voelde toen hij Dursts hand schudde nadat hij met zekerheid wist dat zijn 'onderwerp' schuldig was, antwoordde Jarecki: "Ik herinner me dat ik de hand van een welgesteld persoon aanraakte. Geen eelt, een tere hand. En natuurlijk ook een hand die een mens in stukken sneed."

The Jinx, 6 afleveringen. Te zien op Prime, of on demand via Play More, beide van Telenet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234