Dinsdag 04/10/2022

theater

Jappe Claes treedt terug bij Nederlands ensemble Het Nationale Theater

Jappe Claes. Beeld VTM
Jappe Claes.Beeld VTM

De Vlaamse acteur Jappe Claes (64) vertrekt per direct bij Het Nationale Theater vanwege een reeks beschuldigingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Dat hebben de directie van Het Nationale Theater en Claes "in onderling overleg" besloten.

Willem FeenstraAnneke Stoffele en Maaike Vos

De afgelopen dagen kwamen er nieuwe verklaringen over het wangedrag van Claes. De meldingen hebben betrekking op zijn tijd als docent aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Daar vertrok hij in 2014 nadat een aantal (oud-)studenten over hem had geklaagd. De ware reden van zijn vertrek maakte de school nooit bekend. In een bericht op de website werd Claes juist geprezen en bedankt voor bewezen diensten.

In een persbericht laat Het Nationale Theater nu weten dat Claes terugtreedt "vanwege het persoonlijke karakter van deze beschuldigingen, maar ook vanuit de wens om het blazoen van Het Nationale Theater niet te beschadigen".

Claes: "Als ik iemand in dit verband in woord of daad in verlegenheid heb gebracht, dan bied ik hiervoor mijn oprechte excuses aan."

Nadat Claes in 2015 in opspraak raakte door een publicatie in de Volkskrant over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de Academie voor Theater en Dans heeft de directie van Het Nationale Theater een vertrouwenspersoon aangesteld die onderzoek deed naar Claes' gedragingen bij het ensemble. "Dat leverde geen nieuwe meldingen op", aldus voorzitter van de directie Walter Ligthart. "Daarna hebben we gezegd: tot het tegendeel is bewezen is hij onschuldig."

Na de nieuwe beschuldigingen over Claes deze week is de vertrouwenspersoon opnieuw ingeschakeld. Ligthart: "Zo proberen we opnieuw te checken of er dingen zijn gebeurd tijdens zijn aanwezigheid hier. Voor ons is dit geen plezierige positie. We hebben voorstellingen die gaan over machtsmisbruik. Dan is dit erg ongemakkelijk."

Anonimiteit van klagers

Directeur Jan Zoet van de Theaterschool geeft aan dat de ware reden van het vertrek van Claes in 2014 niet kon worden gecommuniceerd vanwege de anonimiteit van de klagers. "Zij hadden aangegeven niet naar buiten te willen treden. Dat hebben wij gerespecteerd. Dat is ook waarom we de reden van het vertrek niet naar buiten hebben gebracht. Er restte ons arbeidsrechtelijk en juridisch niets anders dan zo snel mogelijk de arbeidsrelatie met Claes te verbreken."

Zoet erkent nu dat de aanleiding van het vertrek wel degelijk te maken had met het seksueel grensoverschrijdende gedrag van Claes. "We hebben (toentertijd, red) afscheid genomen van Jappe Claes omdat er aanwijzingen waren dat hij zich heeft schuldig gemaakt aan seksueel intimiderend en grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van studenten. Er waren via enkele klokkenluiders anonieme getuigenissen bijeengebracht. Daar hebben wij onmiddellijk op gehandeld."

Eerder deze week verklaarde actrice Cat Smits dat Claes toen ze studente was haar meenam naar een hotelbar, ging flirten en haar kuste. Claes bevestigde dat hij haar meenam naar het café om haar losser te maken, maar ontkent dat hij kuste. Na deze verklaring hebben meer actrices verklaringen afgelegd over Claes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234