Maandag 08/08/2022

NieuwsTelevisie

Jongerencollectief maakt fictiereeks over 22 maart: ‘Het is niet omdat je hetzelfde hebt meegemaakt, dat je hetzelfde voelt’

Zita Windey (Ellen) en Idries Bensbaho (Yassin), twee van de zes relatief onbekende hoofdrolspelers. Beeld VTM
Zita Windey (Ellen) en Idries Bensbaho (Yassin), twee van de zes relatief onbekende hoofdrolspelers.Beeld VTM

Wat het slot van het middelbareschoolleven moest zijn, werd een litteken voor het leven. Vijf jaar na de aanslagen in Zaventem heeft jongerencollectief Makket een zesdelige fictiereeks gemaakt over de impact van 22 maart 2016 op de zesdejaars van het Sint-Ritacollege in Kontich die erbij waren.

Elmo Lê van

Tim Tielemans en Jaap van Veen zouden met het Sint-Ritacollege op Romereis vertrekken. Van Veen hing al in de lucht, Tielemans had net zijn bagage ingecheckt toen een eerste knal door Brussels Airport gierde. De zesdejaars uit Kontich wisten te ontsnappen, niet vermoedend dat 22 maart 2016 jaren later nog zou blijven nazinderen.

Twee jaar geleden smeedde het duo tijdens hun studies audiovisuele kunsten aan het RITCS de eerste plannen voor 22/3, wij waren daar. “We zaten op café toen het idee opkwam om een reeks te maken rond wat we met onze vriendengroep hebben meegemaakt”, vertellen ze. Zonder script stapte Jaap van Veen naar mediaveteraan Stef Wouters van het productiehuis Haptic, die al twintig jaar fictie maakt voor VRT en VTM. Met zijn hulp werden losse verhalen vertaald naar één serie.

Het resultaat is een fictiereeks van zes korte afleveringen waarin telkens een andere scholier centraal staat. 22/3, wij waren daar is een verhaal over veerkracht, over hoe ieder van ons een trauma op een andere manier beleeft. De focus ligt op de uiteenlopende verwerkingsprocessen.

“Net na de gebeurtenissen werd er op school heel feitelijk over gepraat, terwijl niemand echt blootgaf wat hij voelde”, herinnert Tim Tielemans (22) zich. Om de personages vorm te geven, hebben ze de dialoog met oude klasgenoten heropend. Wat waren de naweeën? Hebben de aanslagen iets aan hun wereldbeeld veranderd? “Een vriendin van ons heeft haar emoties al die jaren opgekropt, omdat ze dacht dat ze met haar zorgen niet bij haar vriendinnen terecht kon.”

Nachtmerries

Terwijl de gesprekken vroeger op de oppervlakte bleven, hebben de jonge tv-makers nu een beter beeld van de ware impact van 22 maart op hun leeftijdsgenoten. “Je had er die er de eerste dagen om konden lachen en drie dagen later pas nachtmerries kregen. Anderen meden maandenlang drukke plekken. Het is niet omdat je hetzelfde hebt meegemaakt, dat je hetzelfde voelt”, vult Jaap van Veen (22) aan.

Ook discriminatie wordt aangesneden. Hoewel Yassin, vertolkt door Idries Bensbaho, een klasgenoot van onder het puin heeft gehaald, wordt hij door zijn islamitische roots het mikpunt van racisme. “Wij hadden niemand met Yassins roots in de klas, maar velen getuigden hoe ze racistisch werden na de aanslagen. Zo zijn er die de eerste maanden mensen met een grote rugzak of een baard ontliepen. We konden niet anders dan dat thema erin verwerken, omdat het zo hard leefde bij onze leeftijdsgenoten.”

Idries Bensbaho heeft dat zelf ook zo ervaren, gaf hij bij de makers aan. “Wij kunnen onmogelijk weten hoe iemand als Idries zich voelt, zeker niet na zo’n gebeurtenis. Het was een verrijking dat hij zijn persoonlijke ervaring met racisme in zijn rol heeft verwerkt.”

Geen zondagavondfictie

Bensbaho is een van de zes hoofdrolspelers die nog onbemind zijn bij het grote publiek. Met Marleen Merckx, Tom Ternest en Alejandra Theus wisten de makers bekende bijrollen te strikken, maar vooral de jonge cast valt op. “In december 2020 kregen we een go van het VAF, een maand later stonden we al op de set. We hadden dus een heel korte voorbereidingsperiode, waarin we zestig studenten hebben gevraagd om een auditietape in te sturen. Daaruit hebben we vijftien acteurs geselecteerd voor een fysieke auditie. We zijn overtuigd dat wie in de reeks te zien is, zal doorbreken bij het grote publiek”, lacht Tielemans.

22/3, wij waren daar is gemaakt door een team met een gemiddelde leeftijd van 23. De camera-assistent was 30 en werd al spottend “den bompa” genoemd. Het is een reeks voor en door jongeren, al hopen de vijf makers van Makket een breed publiek te bereiken nu ook VTM de serie in één keer zal uitzenden. Oorspronkelijk zou de reeks enkel op VTM GO te zien zijn, want daar leent het format van de 10 minuten durende afleveringen zich het best toe.

“Het was een zeer bewuste keuze om short form fictie te maken”, legt Jaap van Veen uit. “We hebben de inschatting gemaakt: als je 22 jaar bent, wat krijg je dan als jonge tv-maker verkocht? Zo kwamen we automatisch bij korte jongerenreeksen uit. We zijn vanaf het begin realistisch geweest. Eén heeft met Lost Luggage een fictiereeks over hetzelfde onderwerp besteld. Hoe kunnen wij opboksen tegen regisseurs als Kaat Beels en Nathalie Basteyns?”

“Voorlopig focussen wij nog niet op zondagavondfictie, al willen we steeds langere reeksen maken”, pikt Tielemans in. 22/3, wij waren daar is het eerste wapenfeit van Makket, dat uit vijf tv-makers bestaat die elkaar hebben leren kennen op het RITCS. “We wonen samen, wat het makkelijk maakt om de taken te verdelen. Zo proberen we de logheid waarmee fictie gemaakt wordt te omzeilen.”

Wat de toekomst brengt, valt nog af te wachten, al komen bij brainstormsessies vooral jongerenthema’s bovendrijven. “Wij kunnen ons niet vinden in de manier waarop de jeugd vertegenwoordigd wordt in de media. Wij denken en doen niet zoals jongeren in fictiereeksen. Daarmee willen we onder meer aan de slag.”

22/3, wij waren daar is vanaf nu te zien op VTM GO en op zaterdag om 22.00 uur op VTM.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234