Maandag 03/10/2022

Airdnd

'Komen eten' in het echt

Een Airdnd-etentje in Amsterdam-Noord. Rijk wordt de organisator er niet van: 'Meestal spelen we quitte.' Beeld © Guus Dubbelman
Een Airdnd-etentje in Amsterdam-Noord. Rijk wordt de organisator er niet van: 'Meestal spelen we quitte.'Beeld © Guus Dubbelman

Airdnd is een nieuwe dienst waarbij mensen tegen betaling een etentje kunnen organiseren voor wildvreemden. De Nederlandse horeca huivert: 'Airdnd-gebruikers vragen dezelfde tarieven als wij, maar betalen niet dezelfde belastingen.'

KAYA BOUMA

Op een ober lijkt hij niet, in zijn vrolijke bloemetjeshemd en beige broek. Toch weigert Herman Duijndam (58) alle hulp van zijn gasten, die zich nog wat onwennig door hem laten bedienen. Het mag er hier dan uitzien als een gewone huiskamer, vanavond is de woning van Duijndam en zijn vriendin Anneke Kaijer (54) een restaurant. Eens per maand verandert het huis in Amsterdam-Noord in een semiprofessioneel etablissement met plaats voor twaalf personen.

Deze maand onder meer op het menu: amuse van vijg met bleu d'Auvergne, gevuld tongrolletje, stoofschotel van wild zwijn en gebakken peren, met ijs als dessert. Allemaal zelf gekookt en opgediend, voor 32,50 euro de man. De Amsterdamse woning is een van de 700 huiskamerrestaurants die sinds dit weekend te boeken zijn op Airdnd, een nieuw platform voor hobbykoks. De naam is een vette knipoog naar Airbnb, de massaal gebruikte website waarmee particulieren hun huis kunnen verhuren aan vakantiegangers. Volgens hetzelfde principe kunnen hobbyisten met Airdnd nu restaurantje spelen in eigen huis. Iedereen hotelier, iedereen chef-kok, is het idee.

De twee d's van Airdnd staan voor 'Drink' en 'Dine'. "Het woordje Air staat symbool voor de deeleconomie", verklaart oprichter Rob Lagendijk. En ook: "Het klinkt wel lekker." Volgens de ondernemer is dit het ideale moment voor de lancering van een nieuw deelplatform. "Mensen zijn gewend aan het delen van huizen en auto's. Nu is het tijd voor de volgende stap: het delen van eten."

Helemaal nieuw is dat niet: opde Nederlandse website thuisafgehaald.nl kunnen buurtgenoten al drie jaar zelfgekookte maaltijden bij elkaar ophalen. De thuiskoks van Airdnd bereiden niet alleen eten, ze runnen ook hun eigen restaurant. Op de site kunnen ze zelf de prijs bepalen, variërend van een simpele pasta voor 15 euro, tot een gastronomisch pronkstuk met veel champagne en zeevruchten voor 75 euro. Airdnd houdt per gast 10 procent reserveringskosten in.

De professionele horeca is er niet door gecharmeerd. "Het is prima dat dit soort initiatieven ontstaan", zegt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Maar zodra je voedsel gaat bereiden en verkopen, moet je je aan alle regels houden die gelden voor een ondernemer: hygiënecodes, brandveiligheid en belastingaangifte." Daarin krijgt hij gelijk van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die voorlopig echter geen inspecties gaat uitvoeren.

Airdnd-baas Lagendijk maakt zich er niet druk om. "Natuurlijk, wet- en regelgeving moeten zo veel mogelijk worden nageleefd, maar uiteindelijk is dit hobbyisme." Om dat zo te houden, letten hij en zijn team op of de huiskamerrestaurants niet te vaak open zijn. "Als een hobbychef vijf dagen in de week actief is, gaan we daarover praten."

De thuiskoks in Amsterdam-Noord begrijpen de kritiek van de professionele horeca wel. "Ze zijn bang om klanten te verliezen", zegt Kaijer, in het dagelijks leven adviseur inkoop en facilitaire zaken. Ze roert in de pruttelende stoofschotel van wild zwijn, die zo op tafel moet. Het vlees heeft ze gekregen van een familielid in de Pyreneeën. Glunderend: "Zelf uitgebeend."

En nee, in het kleine keukentje worden niet álle hygiëneregels nageleefd. Kaijer: "Dat is niet te doen, maar we werken wel heel netjes." Rijk wordt het stel er niet van. "Meestal spelen we quitte, of we houden een paar euro over", zegt Duijndam. Het viergangenmenu is met 32,5 euro op het prijsniveau van professionele restaurants, maar omdat de drankjes inclusief zijn, maken ze soms verlies.

Regelgeving

Er moet aanvullende regelgeving komen voor deeleconomiebedrijven als Airbnb, Wimdu en Airdnd, die concurreren met de traditionele horeca. Deze nieuwkomers vallen nu vaak nog in een wettelijk vacuüm, waardoor er sprake is van oneerlijke concurrentie en klanten onnodige risico's lopen. Dat vindt de Europese horecabrancheorganisatie HOTREC. Tijdens een bijeenkomst in Den Haag presenteerde de organisatie donderdag een tienstappenplan om de deeleconomie 'het hoofd te bieden'. In de praktijk blijkt dat vooral een oproep aan Europese wetgevers om snel met duidelijke wetgeving te komen en actief te gaan controleren.

"Veel van dit soort deelinitiatieven doen voorkomen alsof het allemaal vooral heel gezellig en hobbymatig is", zegt Prinssen. "Maar in de praktijk worden vaak dezelfde prijzen gehanteerd als in de professionele horeca." Alle deeleconomieplatformen moeten volgens HOTREC dan ook belastingen betalen. Verhuur van de eigen woning aan toeristen moet onder dezelfde regelgeving vallen als hotels. Nu gelden er in veel landen nog minder strenge regels voor vakantieverhuur, als er al regels gelden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234