Dinsdag 27/09/2022

GalleryViewerTom Jonckers

‘Kunst koppelt je los van de tijd’

Tom Callemin - Orbit (2016), tegenboschvanvreden Beeld GalleryViewer
Tom Callemin - Orbit (2016), tegenboschvanvredenBeeld GalleryViewer

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Iedere maandag vertelt een liefhebber in deze rubriek over zijn of haar band met kunst. Deze week: architect Tom Jonckers (42).

Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Verruiming en verdieping tegelijk. Kunst brengt een enorme rust en vertraging. Het geeft een zekere loskoppeling van tijd, door zijn bredere en diepere context. Kunst geeft ook een geruststelling door loskoppeling van verwachtingen. Kunst toont de ‘andere kant’.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Doordat we op een aantal plaatsen – Turijn, Wenen, Washington DC – in de wereld gewoond hebben, werd er regelmatig samen met familie en bezoekers tijd gespendeerd in musea. Opeens, dat moet rond 2008 zijn geweest, ontstaat de overtuiging om zelf een eerste werk aan te kopen. Daarna volgen nog andere werken. Plots besef je dat er een collectie ontstaat, terwijl dit nooit vooraf is gepland.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Vooral via galeries, kunstenaars en verzamelaars. Het is altijd interessant om met hen samen te zitten en te horen waar ze op dat moment mee bezig zijn en wat er staat aan te komen qua werken, tentoonstellingen.”

Tom Jonckers Beeld GalleryViewer
Tom JonckersBeeld GalleryViewer

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Zowel in een museum als een galerie. Maar evengoed bij een verzamelaar thuis. Ik hecht heel veel belang aan de relatie tussen een kunstwerk en de context waarin het getoond of geplaatst wordt.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ongeveer een tien werken per jaar. Doordat ik veel belang hecht aan plek en context – waarschijnlijk vanuit mijn achtergrond als architect – heb ik een aantal werken in dialoog met verschillende kunstenaars uitgewerkt.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Voornamelijk via de galerie. Af en toe eens op een kunstbeurs. En soms ook rechtstreeks van de kunstenaar zelf. Voor de in situ werken wordt dit met de galerie besproken, als de kunstenaar een galerie heeft. Ik vind het heel belangrijk dat de kunstenaar maximaal carte blanche heeft. Je biedt een platform, waar je verder niet sturend tussenkomt.”

Caroline Van den Eynden - Blue is a Desire (2021), DMW Gallery Beeld GalleryViewer
Caroline Van den Eynden - Blue is a Desire (2021), DMW GalleryBeeld GalleryViewer

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik heb het voordeel dat ik enkel zelf hoef te beslissen. Ik houd wel van die compromisloze aanpak waarin je niet hoeft af te toetsen of te overleggen.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Met een aantal galeries heb ik zeker een connectie. Dit heeft meestal te maken met die klik die er is tussen de kunstenaars van de galerie, de shows die de galerie uitwerkt en de galerist(en) zelf. Zelf merk ik dat ik eerder aangetrokken ben tot jongere galeries.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Met een onbeperkt budget zou ik een in situ werk door James Turrell laten uitwerken. De zoektocht naar de plek voor het werk is daarbij dan al een onderdeel van het werk.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“De vervaging van architectuur naar sculptuur in het werk van Caroline Van den Eynden geeft een loskoppeling van tijd en ruimte.

“De foto’s van Tom Callemin zijn momentopnames uit een grotere uitgewerkte performance. Het beeld vangt telkens de essentie van die performance en nodigt uit om die dan voor een stuk zelf verder aan te vullen.

“De maskers van Bertjan Pot zijn het gevolg van een ‘mislukt’ experiment en hebben ondertussen aanleiding gegeven tot honderden nieuwe gezichten.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? Surf naar www.galleryviewer.com

Bertjan Pot - Light 345 (2018), galerie dudokdegroot Beeld GalleryViewer
Bertjan Pot - Light 345 (2018), galerie dudokdegrootBeeld GalleryViewer
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234