Woensdag 28/09/2022

AchtergrondHet atelier

Kunstenaar Camiel Van Breedam: ‘Mijn atelier is de plek waar ik niet denk aan al de onzin die de hedendaagse wereld nu beheerst’

Camiel Van Breedam in zijn atelier. Beeld Victoriano Moreno
Camiel Van Breedam in zijn atelier.Beeld Victoriano Moreno

Hoe ziet het ideale atelier eruit? Hoeveel tijd spendeert een kunstenaar in zijn atelier? Is het een heilige plek? In de reeks ‘Het atelier van...’ deze week: Camiel Van Breedam (85), van wie deze week een solo-expositie opent bij Art Partout in Antwerpen.

Oscar van Gelderen

Gaat u iedere dag naar uw atelier?

“Bijna iedere dag wandel ik door mijn atelier. Ongeveer het hele huis is ‘atelier’ geworden. Mijn eerste atelier was op de zolder van mijn geboortehuis in Boom. Dat was in 1956. Jammer genoeg zijn daar geen foto’s van. Sinds omstreeks 1966 heb ik een atelier in mijn eigen huis, waaraan ik grotendeels zelf meebouwde.

“In feite woon ik dus in mijn atelier, het hele huis is atelier, de muren hangen vol met werken van andere kunstenaars waaraan ik dikwijls refereer in mijn eigen werk. Dat is ook het thema van de tentoonstelling bij Art Partout Gallery, die 19 juni opent.”

Houdt u vast aan bepaalde rituelen in uw atelier? Muziek of juist stilte?

“Ik kan niet alle dagen werken. Dat hangt af van mijn gemoedsgesteldheid en mijn verbeeldingsvermogen. Soms werk ik dagen na elkaar, bijna zonder ophouden. Geen radio, geen muziek, hoewel ik zelf muziek speel – New Orleans Jazz, waaraan ik mijn hart heb verloren – maar bij het werk moet alle aandacht daar naartoe gaan. Galeriste Jeanne Buytaert sprak van ‘luisteren naar de stilte’: stilte bestaat niet meer. Architect Jul De Roover stelde ooit de vraag: ‘En wat met de traagheid?’ – nog iets wat verdwenen is.”

Hoe belangrijk is licht voor u?

“Daglicht is heel belangrijk voor mij. Er zijn gelukkig grote ramen in mijn atelier, die uit een gerecupereerde houten balk in Moelman Teak (zo genoemd in de Rupelstreek, OVG) van meer dan zes meter gezaagd zijn.”

Hoe gaat u te werk? Begint het werk pas op het moment dat u uw atelier betreedt of gaat het werk altijd en overal door?

“Een deel van het werk zit al in je hoofd vóór je eraan begint. Dat betekent dat je er continu mee bezig bent.”

Hoeveel tijd spendeert u gemiddeld per dag in uw atelier?

“Zeer wisselvallig, soms hele dagen, soms helemaal geen.”

Is het atelier een heilige plek?

“Het grootste werk dat ik destijds nog in mijn eerste atelier in 1964 maakte heeft als titel Altaar om de schijnheiligheid te bestrijden. Mijn atelier is de plek waar ik me goed voel en waar ik niet denk aan al de onzin – te veel om op te sommen – die de hedendaagse wereld nu beheerst.”

Ontvangt u er bezoek, van verzamelaars, curatoren of collega-kunstenaars?

“Het is fijn om af en toe bezoek te hebben en met mensen te kunnen praten. Dat is belangrijk, evenals kunnen ‘wegvluchten’ in een boek, in een andere wereld van fantasie.”

Wat is het mooiste atelier dat u ooit heeft gezien?

“Ik heb heel wat ateliers van andere kunstenaars gezien: het plezantste was dat van Roland Roure, die als een kind zat te spelen met al zijn materialen. Het atelier van Frida Kahlo in Mexico was het verrassendste. Het heropgebouwde atelier van Constantin Brâncuși in Parijs het geweldigste.”

Hoe ziet het ideale atelier eruit?

“Met mijn atelier – waarin ik kan verdwalen – ben ik heel blij. Ik kan in ontelbare schuifjes en dozen naar materialen zoeken waarvan ik denk dat ze bruikbaar zijn voor een volgend werk. Oud papier en karton, felgekleurd visgerei, kurk, metalen draadjes, eierschelpen, gedroogde rozenblaadjes, stukjes zink, lood, hout, pluimen, brillen... ontelbaar veel en divers materiaal. Het is een droom daartussen te kunnen leven en werken.”

Een langere versie lezen? Surf naar www.galleryviewer.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234