NieuwsLiteratuur
Literatuurprijs de Boon sluit beeldromans uit: ‘Een ronduit gênante miskenning’
Graphic novels komen niet in aanmerking voor de nieuwe literatuurprijs de Boon. Een reden hiervoor wordt niet gegeven. Zes belangrijke stripuitgevers klagen dat beleid nu aan in een open brief.
“Ik word niet rap boos, maar nu was ik toch op mijn tenen getrapt.” Aldus Oogachtend-uitgeefster Ann Jossart. De mail die ze op 17 maart ontving van vzw Vlaamse Literatuurprijs begon nochtans hoopvol. “Ik las met plezier dat er twee nieuwe Vlaamse literatuurprijzen in het leven werden geroepen: de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Goed voor telkens 50.000 euro. Fijn. Ik werd ook meteen uitgenodigd om titels in te dienen.” Tot Jossart de voorwaarden inkeek en ontdekte dat graphic novels bij voorbaat uitgesloten waren.
Nog diezelfde dag contacteerde ze Literatuur Vlaanderen, dat weliswaar niet de initiatiefnemer is maar wel als secretariaat voor de Boon-prijs optreedt. “Daar was men op de hoogte van die lacune, maar kon men ons niet helpen.” Net om die lauwe reactie, en omdat organisator vzw Literatuurprijs Vlaanderen niet reageerde op vragen, besloten zes uitgeverijen een open brief te schrijven. De drie Vlaamse stripuitgeverijen Oogachtend, Bries en Standaard Uitgeverij, alsook de drie Nederlandse uitgeverijen Sherpa, L en Scratch, hekelen daarin die “merkwaardige situatie”.
Jossart: “Sommige auteurs als Ben Gijsemans of Ward Zwart werken jaren aan één boek. Die prijs gaat aan hun neus voorbij, want volgend jaar mag ik hun werk niet meer insturen. Ze worden dus afgestraft. Een ronduit gênante miskenning van de stripauteurstatus.”
Volgens Jossart, de initiatiefneemster van de brief, is alles te herleiden tot één technisch aspect: de NUR-code. “Dat is een code die het onderwerp van het boek weergeeft. Het stripgenre kent zo zes codes: tussen 360 en 366. In feite moeten de graphic novels behoren tot algemene fictie, code 300, maar omdat ze daarin niet zijn opgenomen en geen aparte code kennen, kunnen ze niet meedingen. Daar kan ik toch niets aan doen?”
Paul Hermans, directeur van Literatuur Vlaanderen en secretaris van de vzw Vlaamse Literatuurprijs, is verrast door de open brief, maar erkent het probleem. “Er zijn regels, en die NUR-code is er een van. Dat kunnen wij niet veranderen. We zetten het op de agenda van het volgende bestuur van de vzw na de paasvakantie.” Of dat overleg dan als doel heeft om graphic novels nog in 2021 te laten meedingen naar de prijs, wil hij niet gezegd hebben. “Ik kan enkel bevestigen dat het probleem gesignaleerd is.”