Woensdag 05/10/2022

Blokken-record

Nieuw record in ‘Blokken’: zo verging het de vorige kampioenen

Kiana Buttiens schrijft Blokken-geschiedenis met 13 deelnames. Beeld VRT
Kiana Buttiens schrijft Blokken-geschiedenis met 13 deelnames.Beeld VRT

Televisieminnend Vlaanderen heeft een nieuwe quizkampioen. Met twaalf deelnames in Blokken en evenveel overwinningen torent Kiana Buttiens (25) uit Tienen officieel boven 7.046 andere kandidaten uit. Bij drie van hen zit de recordkoorts nog vers in het geheugen.

Michiel Martin
Ewout Leys. Beeld één
Ewout Leys.Beeld één

‘Zelfs Ben Crabbé liep wat nerveuzer rond’

Ewout Leys (27) haalde in 2017 aflevering 12, maar niet de finale

“Je begint aan zo’n avontuur zoals iedereen: met het idee om niet af te gaan, of toch alleszins geen antwoord te geven waar je nog jarenlang voor achtervolgd wordt. Maar plots heb je die televisie, zit je aan aflevering acht of negen en heb je het niet meer in de hand. ‘Je zit in de top 35 kandidaten’, klinkt het eerst. Dan volgt de top 20, enzovoort. Ik ben sowieso al altijd competitief geweest, dan wil je niet meer afgeven.

“Tussen de opname van aflevering tien en elf (de recordoverwinning MM) viel 1 mei. We hebben toen de avond ervoor met z’n allen stevig gefeest, en op 1 mei zelf al even stevig gekaterd. Al weet ik nog steeds niet wat het ergst was: de kater of de inwendige stress. Ik liep echt de muren op die dag. Fietsen, wandelen, alles was goed om maar niet aan die aflevering te moeten denken. Op het moment dat je de studio dan opnieuw binnenwandelt, voel je die recordsfeer. Ook voor de programmamakers komt dat slechts om de zoveel jaar eens voor. Zelfs Ben Crabbé liep wat nerveuzer rond, had ik de indruk.

“In de allerlaatste seconden vond ik toen het woord ‘bijstand’. Daarna had ik snel even tijd om van tenue te wisselen, iets kleins te eten en hop, de volgende opname. Ik wil niet zeggen dat het de oorzaak van mijn verlies was, want het was een erg sterke tegenstander, maar die decompressie was er wel. En die 120 slopende finaleseconden zitten nog vers in je lijf.

“Ik was op dat moment huisarts-in-opleiding, en na dat record was het toch een beetje bevreemdend hoe patiënten hun weg plots een pak vlotter tot bij mij vonden. In de periode van de uitzendingen stond Blokken trouwens altijd op in de wachtzaal. Het gebeurde dan wel eens dat ik bij de patiënten ging zitten om mee te kijken. Dat leverde soms vreemde blikken op. Er waren mensen die zelfs zeiden: ‘Ik ga u niet te veel storen, dokter, want gij moet straks nog in Brussel zijn.’ Dat spelletje speelde ik dan ook maar even mee.” (lacht)

‘Mijn eerste tien minuten op het nieuwe werk gingen telkens over Blokken’

Saar Bossuyt (29) uit Kessel-Lo ging er uit in de finale van aflevering 11 in 2013

“Ik had wellicht een beetje geluk dat mijn recordoverwinning, de tiende, op het einde van een opnamedag viel met vier afleveringen. Pas tijdens de achtste aflevering begon ik wel te voelen dat het bij mijn supporters verder ging dan ‘het gaat wel goed eh’, ook al omdat Ben Crabbé dat record plots laten vallen. Maar dat gebeurde dus allemaal tijdens die ene dag. Dan zit je in die flow, en doe je gewoon verder. Ook in die finale was ik hypergefocust. Eigenlijk heb ik pas achteraf kunnen bedenken dat wat ik gedaan had best wel straf was.

“De tip was ‘naald en draad’ en het achtletterwoord was ‘naaister’. Het is intussen al 6 jaar geleden, maar dat woord ga ik denk ik niet snel vergeten. Na die opnamedag zat er een weekje tussen. Collega’s hadden in de smiezen dat ik precies wel redelijk wat verlofdagen had opgenomen, en dat ik het dus waarschijnlijk wel goed deed. Verwachtingen van anderen spelen wellicht de grootste rol spelen bij stress op zo’n moment. Want uiteindelijk gaat het maar om een simpel quizje, niet om een gevecht op leven en dood.

“De dag van de uitzending was wel speciaal. Mijn gsm begon te trillen om 18.57 uur. Er liepen allemaal gelukwensen binnen van mensen die je totaal niet kent. Het is iets wat af en toe nog eens opduikt. Ik ben sindsdien twee keer van werk veranderd, en dan hebben nieuwe collega’s je meestal al eens gegoogeld. Mijn eerste tien minuten op de werkvloer gingen telkens over Blokken.”

Drees Herfs. Beeld VRT
Drees Herfs.Beeld VRT

‘Het mentale spelletje had ik al verloren, en daarna ook de aflevering’

Drees Herfs (30) uit Maasmechelen strandde in 2016 in aflevering 11

“De eerste wil je absoluut winnen, de derde wil je de prijs, maar daarna loopt het eigenlijk gesmeerd. Het is voornamelijk Ben die gek begint te doen over die records, en ook bij de ploeg achter het programma voel je dat het iets bijzonders is. Hoe dichter tegen het record, hoe meer contact ze zoeken, terwijl het in het begin tussen de afleveringen door toch wat bandwerk is. Dat vond ik wel een plezierig gevoel.

“Alle opnames vielen bij mij in één week tijd, met de laatste op vrijdagochtend. Die donderdagavond ging ik in extase naar huis. Hoe normaal je ook probeert te doen, zoiets kruipt onvermijdelijk in je hoofd. Ik heb toen echt verschrikkelijk geslapen. ’s Nachts heb ik toen al ettelijke malen de elfde aflevering in mijn hoofd gespeeld.

“Mijn tegenstander was de opnamedag daarvoor al aanwezig – omdat de kans altijd bestaat dat iemand de finale niet wint, zijn er extra kandidaten aanwezig. Toen duidelijk werd dat hij pas de dag erna in actie zou komen, kwam hij me zeggen: ‘Ik ga blijven zitten, ter voorbereiding.’ De dag erna was ik erg vroeg aangekomen bij de studio, terwijl ik normaal altijd een laatkomer ben. Niemand was al aanwezig, behalve hij. Het mentale spelletje had ik al verloren, en daarna ook de aflevering. Dan ben je toch een illusie rijker. Ik ben naar huis gereden en heb daar de dagdagelijkse draad opgepikt: ik ben gewoon beginnen werken. Dat piekte wel een beetje.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234