Donderdag 06/10/2022
Daan Heerma van Voss Beeld Marco Okhuizen/Hollandse Hoogte
Daan Heerma van VossBeeld Marco Okhuizen/Hollandse Hoogte

Column

Of ik ze wilde helpen met het schrijven van een roman, en wel in 48 uur

Daan Heerma van Voss is een Nederlandse schrijver.

Daan Heerma van Voss

Een rinkelende telefoon. Twee jonge televisiemakers aan de lijn. Of ik ze wilde helpen met het schrijven van een roman, en wel in achtenveertig uur.

De twee lieten zich erop voorstaan nooit te lezen en zelfs dyslectisch te zijn – de trots waarmee ze over dyslexie spraken, deed me vermoeden dat ze het woord niet helemaal begrepen, wat misschien juist weer een symptoom was van, etc.

Maar toch, iets in hun plan stond me aan. Ik denk veel na over de gespannen verhouding tussen literaire kwantiteit en kwaliteit. Het lijkt erop dat hij die om de zoveel jaar een keutel legt en die eindeloos oppoetst, beter beantwoordt aan het ideaalbeeld van de schrijver dan hij die regelmatig een boek aflevert. Al die voorbeelden van veel publicerende schrijvers die hoogwaardig werk hebben afgeleverd (Philip Roth, Simenon, Bob Dylan) alsook de talrijke voorbeelden van weinig publicerende schrijvers die broddelwerk hebben afgeleverd (vul zelf in) zouden onderhand genoeg tegenbewijs moeten hebben geleverd. Eindelijk kreeg ik de kans deel te nemen aan een case study over kwantitatief schrijven. Ik ging akkoord: ik zou hun mentor zijn.

Het begin van de samenwerking was weinig hoopgevend. Toen ik voorzichtig informeerde naar mogelijke onderwerpen, kwam de een niet verder dan ‘foebal’ en mompelde de ander iets over ‘constitutioneel eczeem’, iets wat hem schijnbaar erg aan het hart ging, getuige de vele keren dat de term opdook in gesprekken die daar geen enkele aanleiding toe gaven.

Maar langzaam kreeg het verhaal vorm: het ging over Tjibbe, een volkszanger die zich staande moest houden in de valse wereld van de polderglamour. Bijfiguren meldden zich aan, plaatsen van handeling openbaarden zich. De jongens begonnen met scènes te komen, ideetjes, wendingen. We stelden een planning op: 500 woorden per uur, gesteld dat de jongens ook nog vier uur per nacht wilden slapen.

De jongens sloten zich op en begonnen te razen. De kamer vulde zich met een doordringende, ammoniakachtige zweetlucht, die me noopte naar huis te gaan, waar ik de voortgang van de jongens digitaal monitorde – we hadden allen toegang tot hetzelfde document. Ik zag ze werken, ik zag ze proberen, ik zag ze vallen. Het was ongeveer op dit moment dat ik begreep dat ik oorspronkelijk helemaal niet had gewild dat de jongens slaagden. Stiekem had ik erop gerekend dat ze de handdoek zouden gooien, dat ze zouden opgeven en uitroepen dat schrijven alleen weggelegd is voor genieën en halfgoden.

Dat deden ze niet, en terecht. Onder hoge druk, zonder enige ervaring, begrepen zij dat de kern van schrijven simpelweg schrijven is. Schrijven is niet: lullen over schrijven. Schrijven is niet: zeggen wie het wel en wie het niet verdienen om gepubliceerd te worden. Schrijven is typen, kritiek aannemen, nadenken, doorgaan, typen, wissen, vloeken, doorgaan, typen, kritiek in de wind slaan, kritiek even later toch aannemen, doorgaan, doorgaan. Ik kreeg respect voor ze.

Inmiddels had ik zonder meer plaatsgenomen in hun hoek van de boksring. Ze moesten slagen, ze ­zouden slagen. Goed, hun talent bleef natuurlijk relatief. Maar ze leerden ongekend snel. En uiteindelijk, na een uitputtend gevecht, slaagden ze.

Een roman in 48 uur. Het heet Polderglamour, en ligt deze week in de boekhandel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234