Zaterdag 29/01/2022

interview

Peter Dinklage, kleine acteur in Hollywood: “Ik heb geen rollen gespeeld waarover ik me hoef te schamen”

Peter Dink­lage als Hervé Villechaize in ‘My Dinner with Hervé’. “Ik werd, zoals Hervé, eerst niet serieus genomen.”
 Beeld RV HBO
Peter Dink­lage als Hervé Villechaize in ‘My Dinner with Hervé’. “Ik werd, zoals Hervé, eerst niet serieus genomen.”Beeld RV HBO

De rollen die hij aan het begin van zijn carrière kreeg aangeboden waren voor de hand liggend: elfen, kabouters, fantasiefiguren. Principieel wees Peter Dinklage ze af. Inmiddels heeft hij de rollen voor het uitkiezen. “Ik heb als alternatief heel wat klotebaantjes gehad, maar dat was tenminste eerlijk werk.”

Koen van der Velden

In de jeugd van Peter Dinklage (49) riepen voorbijgangers op straat het hem geregeld na: ‘The plane! The plane!’ De Amerikaanse acteur vertelt erover met een zakelijkheid die gewenning doet vermoeden. De plagerijen had Dinklage, geboren in New Jersey, te danken aan zijn Franse collega Hervé Villechaize, die als sidekick in de populaire televisieserie Fantasy Island die woorden wekelijks miljoenen huiskamers binnenkraaide.

Villechaize leed aan een vorm van dwerggroei en werd daardoor nooit langer dan 1,16 meter. Dinklage (1,35 meter) kampt met eenzelfde aandoening. De grap, even makkelijk als kwetsend, was snel gemaakt.

Voor de nieuwe HBO-film My Dinner with Hervé kroop Dinklage in de huid van Villechaize. “Mensen denken vaak dat er maar een van ons is”, zegt hij in een hotelkamer in Manhattan, waar hij zijn optreden in de biopic bespreekt. Een sardonische blik verschijnt onder zijn borstelige wenkbrauwen, de baritonstem daalt nog een paar octaven. “Maar we zijn hier al eeuwen”, fluistert hij. “We zullen de wereld overnemen.”

Zijn bekende, ernstige gelaatsuitdrukking hervonden, verontschuldigt hij zich bij mensen van zijn lengte die door zijn rol in de populaire tv-serie Game of Thrones worden aangesproken als Tyrion Lannister, de sluwe dwergprins die Dinklages carrière vanaf 2011 in een stroomversnelling deed belanden. “Ja, ik voel me daar verantwoordelijk voor.”

Boosheid

Vijftien jaar lang liepen Dinklage en regisseur Sacha Gervasi (die het script schreef voor Steven Spielbergs The Terminal) met het idee het levensverhaal van Villechaize te verfilmen. De bekendheid die Dinklage verwierf met Game of Thrones, vergrootte de interesse van productiemaatschappijen, en HBO hapte toe.

Het was Gervasi die Villechaize in 1993 voor het laatst interviewde. In My Dinner with Hervé vormt het gesprek tussen journalist (in de film onder het pseudoniem Danny Tate, gespeeld door Jamie Dornan) en acteur de rode draad in de uiteenzetting van de tragische levensloop van Villechaize. Enkele dagen na het interview pleegde de Fransman zelfmoord, naar verluidt wegens de aanhoudende fysieke pijn die zijn aandoening met zich meebracht.

De echte Hervé Villechaize met Sacha Gervasi, regisseur van ‘My Dinner with Hervé’. Gervasi interviewde Villechaize in 1993. Enkele dagen later pleegde de acteur zelfmoord. Beeld RV HBO
De echte Hervé Villechaize met Sacha Gervasi, regisseur van ‘My Dinner with Hervé’. Gervasi interviewde Villechaize in 1993. Enkele dagen later pleegde de acteur zelfmoord.Beeld RV HBO

Dinklage zegt zich met zijn personage te kunnen vereenzelvigen “om overduidelijke redenen”, maar distantieert zich tegelijk voorzichtig maar nadrukkelijk. Zijn jeugd was relatief onbezorgd, in tegenstelling tot die van Villechaize, die zich in het naoorlogse Frankrijk met een mes bewapende om belagers van zich af te houden en door zijn vader aan talloze medische experimenten werd onderworpen in een poging zijn lengte te corrigeren.

Dinklage kende boosheid in zijn jeugd – “zoals elke jongere” – maar leerde zijn lot te accepteren. Aan roem (“het kan een pain in the ass zijn”), vrouwen en drank raakte hij nooit verslaafd, wat bij Villechaize wel gebeurde.

Denigrerend

Herkenbaar noemt Dinklage de moeite die Villechaize kende om serieus te worden genomen in de filmindustrie. Ook zijn eigen beginjaren als acteur waren frustrerend. De rollen die hij kreeg aangeboden, waren voor de hand liggend: elfen, kabouters, fantasiefiguren. Dinklage nam zich voor om ze principieel en steevast af te wijzen. “Ik heb als alternatief heel wat klotebaantjes gehad, maar dat was tenminste eerlijk werk.”

Ook toen hij het script voor Game of Thrones in handen kreeg, was hij op zijn hoede: zolang hij als Tyrion geen puntschoenen of een grote baard zou hoeven te dragen, was hij geïnteresseerd. “Wie weet heb ik met mijn houding bepaalde kansen gemist”, zegt Dinklage. “Sommige projecten hadden in de praktijk anders kunnen uitpakken dan ik dacht, je weet het niet, maar ik heb nooit dingen willen doen waarvoor ik me later zou schamen.”

‘My Dinner with Hervé’ Beeld RV HBO
‘My Dinner with Hervé’Beeld RV HBO

Dinklage refereert aan de Bond-film The Man with the Golden Gun, waarin Villechaize als de boosaardige Nick Nack doorbrak bij het grote publiek. Aan het einde van een komisch bedoelde vechtscène wordt zijn personage door Roger Moore opgesloten in een koffer, waarna de Bond-vertolker zijn belager glimlachend achterlaat. “Behoorlijk denigrerend”, zegt Dinklage. “Ik vraag me af hoe Hervé daarover dacht.”

Ook Dinklage kreeg rollen voorgeschoteld waarin zijn postuur als vermaak diende. “Een kwestie van slecht script schrijven”, zegt hij. “In dat soort werk ben ik nooit geïnteresseerd geweest. Ik zou er behoorlijk ongelukkig van worden.”

In een interview uit 2012 met The New York Times noemde Dinklage de manier waarop de filmindustrie gebruikmaakt van zijn lengtegenoten “het laatste bastion van discriminatie”. Zoek maar eens op internet, zegt hij nu, en je zult zien dat de voorbeelden nog altijd talrijk zijn.

Makers van een Bond-film zullen hun vingers dan misschien niet meer branden aan de typecasting, hoopt hij, maar in kleinschaligere Hollywood-producties acht hij weinig veranderd sinds de dagen van The Wizard of Oz (1939), de film die door velen wordt gezien als de introductie van dwergen in de Amerikaanse bioscoop. Liefst 124 kleine personen werden gecast als ‘Munchkins’, de olijke fantasiefiguren die hoofdpersoon Dorothy (Judy Garland) zingend en dansend verwelkomen in hun miniatuurgemeenschap.

In een periode waarin buiten het circus en freakshows weinig betaald werk beschikbaar was, trokken kleine mensen in groten getale naar Los Angeles. Maar Hollywood was een oneerbare werkomgeving: de Munchkins kregen nog minder betaald dan de hond van Dorothy en werden door collega’s ten onrechte weggezet als een groep ongemanierde, dronken vrijbuiters.

Ruim zeven decennia later werd acteur Verne Troyer in de huid van het personage Mini Me als een voetbal door een hotelkamer geschopt in de film Austin Powers in Goldmember. Het was een parodie op de vechtpartij in de Bond-film waarmee Hervé Villechaize naam had gemaakt. Een controversiële scène in The Wolf of Wall Street (2013), waarin beurshandelaars zich vermaken met een spelletje dwergwerpen, leidde tot (vergeefse) protesten van de belangengroep Little People of America.

Zelf speelde Dinklage in 2003 een bijrol in de film Tiptoes, waarin de hoofdrol – zijn broer uit een familie vol kleine mensen – werd vertolkt door Gary Oldman. Voor het creëren van de optische illusie knielde de Oscar-winnaar simpelweg in zijn schoenen en schuifelde hij zodoende over de filmset. Jaren later bekende Dinklage met gemengde gevoelens terug te kijken op het geflopte project. “Het idee was geweldig, maar het resultaat, waarin kleine personen als schattig werden geportretteerd, belichaamde alles waar we tegen vechten”, vertelde hij in een profiel van The New York Times Magazine.

Geen activist

Inmiddels heeft de Amerikaan, die zijn doorbraak kende in de indiefilm The Station Agent (2003), de serieuze rollen voor het uitkiezen. Onbekendere acteurs met zijn aandoening hebben minder opties, beseft Dinklage. Terwijl zijn Engelse collega Warwick Davis (onder meer bekend uit de Harry Potter-films) een agentschap voor uitsluitend kleine mensen oprichtte, heeft Dinklage zich nooit een rol als activist of woordvoerder willen laten aanmeten.

‘My Dinner with Hervé’ Beeld RV HBO
‘My Dinner with Hervé’Beeld RV HBO

Aangespoord door zijn vrouw, theaterregisseur Erica Schmidt, gaf hij bij het accepteren van zijn Golden Globe in 2012 een korte steunbetuiging aan Engelsman Martin Henderson, die gewond was geraakt toen hij door een beschonken man door een café was gegooid. “Google him”, sprak hij terwijl achtergrondmuziek hem van het podium speelde.

“Ik heb mijn bekendheid nooit willen gebruiken om de keuzes van anderen te beïnvloeden”, verklaart Dinklage zijn passieve houding. “Als anderen geïnspireerd raken door mijn werk, is dat geweldig, maar het moet niet mijn drijvende kracht worden. Ik ben geen motivational speaker. Ik denk ook vaak: wie ben ik om ervanuit te gaan dat mensen inspiratie nodig hebben? Ik zeg niet dat het makkelijk is om fysiek anders te zijn, want dat is het niet, maar ik kan niet zomaar aannemen dat mensen op hulp zitten te wachten. Zelf heb ik die nooit nodig gehad. Ik denk hier al jaren over na. Ik heb veel liefde en dank ontvangen van mensen van mijn lengte, wat me veel waard is, maar ik vind het moeilijk om mezelf te bewegen om iets te doen. Uiteindelijk is het alleen acteren. Ik doe make-up op en trek een kostuum aan.”

Dinklage laat een stilte vallen. “Dat gezegd hebbende: waren deze woorden niet inspirerend?”

My Dinner with Hervé is nu te zien op Telenet Play More.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234